Join with Health.com.kh on Telegram

បច្ចុប្បន្ន សុខភាព​មាត់​ធ្មេញ​គឺជា​បញ្ហា​មួយ​ដ៏​ធំ​។ មនុស្ស​ជា​ច្រើន​នៅ​តែ​មានការ​ព្រួយបារម្ភ​ពី​បញ្ហា​ក្លិន​មាត់ បើ​ទោះជា​មាន​ផលិតផល​សម្អាត​មាត់​និង​ធ្មេញ​ជា​ច្រើន​លក់​នៅ​លើ​ទីផ្សារ​ក៏​ដោយ​។ ប៉ុន្តែ​ជា​សំណាងល្អ ការ​ថែរក្សា​មាត់​ធ្មេញ​ត្រឹមត្រូវ អាច​ជួយ​អ្នក​ឱ្យ​ចៀស​ផុត​ពី​បញ្ហា​ក្លិន​មាត់​បាន​។ សូម​អនុវត្ត​តាម​វិធីសាស្ត្រ​ដូច​ខាងក្រោម​៖

ពពួក​ខ្ទឹម​៖ រសជាតិ​និង​ក្លិន​របស់​វា​នឹង​នៅ​ជាប់​ជាមួយ​ប្រេង​ដែល​វា​បន្សល់​ទុក​ក្នុង​មាត់​។ ក្លិន​របស់​វា​អាច​នៅ​ជាប់​បាន​រហូត​ដល់​ទៅ ២៤​ម៉ោង មិន​ថា​អ្នក​ព្យាយាម​ដុសធ្មេញ​យ៉ាងណា​នោះ​ទេ​។ អាហារ​ដែល​អ្នក​គួរ​ចៀសវាង មាន​ដូច​ជា ខ្ទឹមបារាំង​, ម្ទេស​ប្លោក​, និង​ខ្ទឹមស​។
អាហារ​ងៀត​ហឹរ​៖ សាច់​ហឹរ ដូច​ជា​សាច់​ងៀត​, ហេម និង​សាច់ក្រក ក៏​បន្សល់​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​មាត់​អ្នក​បាន​យូរ​រហូត​ដល់​ទៅ ២៤​ម៉ោង ដែរ​។
ឈី​ស​៖ ពពួក​ឈី​សអា​ចនឹង​បន្សល់​នូវ​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ​ដល់​អ្នក​ក្នុង​រយៈពេល​យូរ​។
ត្រី​៖ ត្រី​មួយ​ចំនួន ដូច​ជា ត្រី​ធូ​ណា អាច​បន្សល់​ទុក​ក្លិន​មិនល្អ​ដល់​មាត់​របស់​អ្នក​។

ទទួលទាន​ទឹក​ធម្មតា​៖ កាហ្វេ​, ស្រា​បៀរ​, ស្រា​ទំពាំងបាយជូរ​, និង​ស្រា​វី​ស្គី សុទ្ធតែ​ផ្តល់​ផល​អាក្រក់​ដល់​អ្នក​។ វា​នឹង​បន្សល់​កាក​សំណល់​នៅ​ក្នុង​មាត់​ហើយ​ជ្រៀតចូល​ក្នុង​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ ពេល​ដែល​អ្នក​ដកដង្ហើម វា​នឹង​បញ្ចេញ​មក​វិញ​។
យក​ច្រាស់​ដុសធ្មេញ​តាម​ខ្លួន​៖ ក្លិន​ខ្លះ​អាច​បំបាត់​បាន​ប្រសិនបើ​អ្នក​ដុសធ្មេញ​ភ្លាម​ៗ​បន្ទាប់​ពី​ទទួលទាន​ហើយ​។ គ្រូពេទ្យ Eric Shapira និយាយ​ថា មូលហេតុ​នៃ​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ​បណ្តាល​មក​ពី​បាក់តេរី​ដែល​នៅ​ជាប់​ធ្មេញ​និង​អញ្ចាញធ្មេញ​។ បាក់តេរី​ទាំងនោះ​មាន​រហូត​ដល់​ទៅ ៥០​សែន​កោដិ ដែល​លាក់ខ្លួន​នៅ​ក្នុង​មាត់​របស់​អ្នក រង​ចាំ​អាហារ​ដែល​អ្នក​បរិភោគ​, ប្រមូល​ក្លិន​របស់​អាហារ​បន្តិចបន្តួច និង​បង្កើត​ជា​ក្លិន​ថ្មី​។ ដូច្នេះ អ្នក​គួរ​ដុសធ្មេញ​រាល់​ក្រោយ​ពេល​បរិភោគ ដើម្បី​កាត់​បន្ថយ​បញ្ហា​ក្លិន​មាត់​។

លាង​សម្អាត​មាត់​៖ គ្រូពេទ្យ Jerry F. Taintor និយាយ​ថា ទោះជា​អ្នក​មិន​អាច​ដុសធ្មេញ​បាន ប៉ុន្តែ​អ្នក​អាច​លាង​សម្អាត​វា​បាន ដោយ​ការ​ខ្ពុរមាត់​ដើម្បី​លាង​សម្អាត​ក្លិន​អាហារ​ពី​មាត់​របស់​អ្នក​។
ប្រើ​ទឹក​ខ្ពុរមាត់​៖ អ្នក​អាច​ប្រើ​ទឹក​ខ្ពុរមាត់​មក​ខ្ពុរមាត់​បាន ប៉ុន្តែ​វា​គ្រាន់តែ​បំបាត់​ក្លិន​ក្នុង​រយៈពេល​ខ្លី​ប៉ុណ្ណោះ​។ ក្លិន​មាត់​នឹង​ត្រលប់​មក​វិញ​ពេល​ទឹក​ខ្ពុរមាត់​អស់​ប្រសិទ្ធភាព​។

ជី​អង្កាម​ឬ​ស្ករ​កៅស៊ូ​៖ ការ​បរិភោគ​ជី​អង្កាម​ឬ​ស្ករ​កៅស៊ូ​មាន​ជាតិ​ជី​អង្កាម​អាច​ទប់ទល់​នឹង​ក្លិន​មិនល្អ​បាន​មួយ​រយៈពេល​ខ្លី​ដែរ​។
លាង​សម្អាត​អណ្តាត​៖ គ្រូពេទ្យ Shapira និយាយ​ថា “​មនុស្ស​ជា​ច្រើន​មើល​រំលង​អណ្តាត​របស់​ពួក​គេ​។ អណ្តាត​របស់​អ្នក​គ្របដណ្តប់​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​សរសៃ​ម្យ៉ាង ដែល​អាច​រក្សា​ទុក​អាហារ​ដែល​អ្នក​ទទួលទាន​។ វា​បង្ករ​ឱ្យ​មាន​ក្លិន​មាត់​មិនល្អ​”​។ ការ​ណែនាំ​របស់​គាត់​គឺ ដុស​សម្អាត​អណ្តាត​ផ្នែក​ខាងលើ​ថ្នម​ៗ ដើម្បី​កុំឱ្យ​មាន​សល់​អាហារ​និង​បាក់តេរី​លើ​អណ្តាត​។