ទឹកគឺជាសារធាតុសំខាន់សម្រាប់ជីវិតមនុស្ស។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ មិនមែនទឹកគ្រប់ប្រភេទសុទ្ធតែល្អសម្រាប់រាងកាយនោះទេ។ ទឹកប្រភេទនេះ មិនត្រឹមតែបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាពប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើងយ៉ាងឆាប់រហ័ស ចាស់មុនអាយុ ជាពិសេសការផឹកវានៅពេលយប់។ សូម្បីតែមនុស្សដែលមានសុខភាពល្អក៏គួរតែនៅឱ្យឆ្ងាយដែរ។
គ្រឿងស្រវឹង
មនុស្សជាច្រើនគិតថាការផឹកស្រាក្នុងបរិមាណតិចតួចនឹងមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទេ ប៉ុន្តែក៏អាចជំរុញចរាចរឈាម សម្អាតកាកសំណល់ផ្សេងៗ ជួយថែរក្សាសុខភាពផងដែរ។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការយល់ខុសដ៏គ្រោះថ្នាក់នេះនឹងធ្វើឱ្យរាងកាយត្រូវខាតបង់ ប្រសិនបើវាត្រូវបានផឹកចូលទៅ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ ព្រោះបន្ទាប់ពីជាតិអាល់កុលចូលក្នុងខ្លួន វានឹងបង្កើនបន្ទុកបន្សាបជាតិពុលលើថ្លើម ប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសរសៃឈាម ធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់។ អ្នកដែលមានជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ មិនគួរប៉ះភេសជ្ជៈនេះនៅពេលយប់ទេ បើមិនដូច្នេះទេ វានឹងធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមឡើងខ្ពស់ បណ្តាលឱ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរ។
ទឹកផ្លែឈើ
ផ្លែឈើសម្បូរជាតិសរសៃ ប៉ុន្តែនៅពេលដែលវាកិនចូលទៅក្នុងទឹក ជាតិសរសៃនឹងបាត់បង់។ ទឹកផ្លែឈើ ឬទឹកបន្លែត្រូវបានកែច្នៃក្នុងទម្រង់រាវ ដូច្នេះពេលវេលាស្រូបយកលឿនជាងមុន ហើយការឆ្លើយតបជាតិស្ករក្នុងឈាមក៏លឿនផងដែរ ដែលមិនល្អសម្រាប់ស្ថានភាព។
ក្នុងករណីដែលអ្នកកើតជំងឺទឹកនោមផ្អែមចង់ញ៉ាំផ្លែឈើមិនគួរកែច្នៃជាទឹកផ្លែឈើទេ តែគួរញ៉ាំទាំងមូល។ ការទទួលទានវិធីនេះនឹងនាំមកនូវប្រសិទ្ធភាពកាន់តែប្រសើរសម្រាប់សុខភាពផងដែរ។
ភេសជ្ជៈហ្គាស
ទោះបីជាទឹកឆ្អិនមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពក៏ដោយ វាមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ តិចជាងភេសជ្ជៈហ្គាស។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការផឹកទឹកដែលមានជាតិហ្គាសក្នុងរយៈពេលយូរអាចនាំឱ្យមានការប្រមូលផ្តុំជាតិខ្លាញ់ក្នុងរាងកាយយ៉ាងងាយស្រួល។ ជាការពិត ក្រៅពីធ្វើឱ្យរាងកាយធាត់ វាក៏បង្កការគំរាមកំហែងដល់សុខភាពទៀតផង។
ភេសជ្ជៈហ្គាសមានផ្ទុកជាតិស្ករច្រើន អ្នកដែលមានជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ផឹកនឹងធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើង ប៉ះពាល់ដល់ស្ថេរភាពនៃជាតិស្ករក្នុងឈាម។ លើសពីនេះទៅទៀត ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិហ្គាសក៏ប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមរបស់រាងកាយ និងប៉ះពាល់ដល់សុខភាពឆ្អឹងផងដែរ។ ដូច្នេះហើយ មនុស្សជាមធ្យមគួរផឹកតែក្នុងបរិមាណតិចតួចប៉ុណ្ណោះ៕