ស៊ុតនៅតែត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹមកំពូល។ ការទទួលទានស៊ុតពេលព្រឹកគឺមានជីវជាតិច្រើន ប៉ុន្តែអ្នកត្រូវចងចាំនូវបម្រាមទាំង ៥ នេះ។
កុំផឹកតែភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំស៊ុត
តែភាគច្រើនមានអាស៊ីត tannic ។ ប្រសិនបើផឹកតែភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំស៊ុតនឹងកើតឡើងដំណើរការនៃការសំយោគរវាងអាស៊ីត tannic និងប្រូតេអ៊ីនបង្កើតបានជាប្រូតេអ៊ីន tannin precipitate ។ នេះបន្ថយចលនាពោះវៀន ធ្វើឱ្យលាមកនៅក្នុងពោះវៀនយូររហូតធ្វើឱ្យទល់លាមក ។
ក្រៅពីនេះ ដំណើរការនេះក៏ជួយបង្កើនសមត្ថភាពរបស់ពោះវៀនក្នុងការស្រូបយកសារធាតុពុល សារធាតុបង្កមហារីកដែលមានគ្រោះថ្នាក់ដល់សុខភាព។
កុំដាក់ស៊ុតឆៅក្នុងទឹកសណ្តែក
ទឹកសណ្តែកមានផ្ទុកសារធាតុទប់ស្កាត់ពិសេសហៅថា trypsin ។ ដូច្នេះ ការលាយស៊ុតជាមួយទឹកសណ្តែកនឹងធ្វើឱ្យសារធាតុចិញ្ចឹមមួយចំនួនបាត់បង់។ Trypsin អាចរារាំងការរំលាយអាហារប្រូតេអ៊ីនដែលប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយករបស់រាងកាយ។
ទោះបីជាទឹកសណ្តែកត្រូវបានដាំឱ្យពុះទាំងស្រុងក៏ដោយ ក៏សារធាតុ trypsin នឹងត្រូវបានបំផ្លាញ ដែលមិនប៉ះពាល់ដល់ការរំលាយអាហារ និងការស្រូបយកប្រូតេអ៊ីនច្រើននោះទេ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកនៅតែមិនគួរបន្ថែមស៊ុតឆៅទៅក្នុងទឹកសណ្តែកក្តៅដើម្បីផឹកទេ ព្រោះវានឹងបង្កើនហានិភ័យនៃការឆ្លងមេរោគបាក់តេរី។
កុំញ៉ាំផ្លែទន្លាប់ភ្លាមៗបន្ទាប់ពីញ៉ាំស៊ុត
ការពុលអាហារ ជំងឺរលាកក្រពះពោះវៀនស្រួចស្រាវ ក្អួត រាគ ឈឺពោះ គឺជាលក្ខខណ្ឌដែលអ្នកអាចជួបប្រទះ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំផ្លែទន្លាប់បន្ទាប់ពីញ៉ាំស៊ុត។ មូលហេតុគឺដោយសារស៊ុតសម្បូរប្រូតេអ៊ីន ខណៈផ្លែទន្លាប់មានផ្ទុកសារធាតុ Tannin ច្រើន។ ពេលញ៉ាំវានឹងបង្កតុរបាត បង្កើតជាក្រួសក្នុងក្រពះ ប៉ះពាល់ដល់ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ។
កុំប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាក
ថ្នាំភាគច្រើនត្រូវបានចេញវេជ្ជបញ្ជាដោយវេជ្ជបណ្ឌិតដើម្បីលេបក្រោយអាហារ ប៉ុន្តែប្រសិនបើអ្នកកំពុងប្រើថ្នាំប្រឆាំងនឹងការរលាក អ្នកមិនគួរញ៉ាំស៊ុតឡើយ។ មូលហេតុគឺដោយសារស៊ុតសម្បូរប្រូតេអ៊ីន ខណៈដែលការរលាកក្នុងខ្លួនទាក់ទងនឹងការទទួលទានប្រូតេអ៊ីន។ នៅពេលចាប់ផ្តើមនៃការរលាកវាគួរតែត្រូវបានកត់សម្គាល់ថាមិនត្រូវប្រើថ្នាំបន្ទាប់ពីញ៉ាំស៊ុត។ ជាពិសេសជាមួយនឹងជំងឺរំលាយអាហារ រាគក៏មិនអាចញ៉ាំស៊ុតបានដែរ។
ប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតនឹងបង្កើនបន្ទុកលើក្រពះដែលប៉ះពាល់ដល់ការស្រូបយក និងការរំលាយអាហារ។
កុំបរិភោគស្ករ
ស៊ុតមិនគួរត្រូវបានកែច្នៃជាមួយ MSG ហើយក៏មិនគួរចម្អិនស៊ុតជាមួយស្ករ ឬប្រើស្ករបន្ទាប់ពីទទួលទានស៊ុត។
មនុស្សមួយចំនួននៅតែរក្សាទម្លាប់នៃការប្រើប្រាស់ទឹកស្ករដើម្បីទទួលបានពណ៌នៅពេលរៀបចំស៊ុត។ នេះនឹងធ្វើឱ្យអាស៊ីតអាមីណូអាស៊ីត fructose ប្រូតេអ៊ីននៅក្នុងស៊ុតបញ្ចូលគ្នាជាមួយ lysine បង្កើតជាសារធាតុដែលពិបាកស្រូបចូលក្នុងរាងកាយ បណ្តាលឱ្យមានផលប៉ះពាល់មិនល្អជាច្រើន៕