ការបន្ថែមអាហារសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹមទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក គឺជាមធ្យោបាយដ៏សាមញ្ញបំផុតក្នុងការបង្ការ និងព្យាបាលជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល។
រោគសញ្ញានៃជំងឺដាច់សសៃឈាមខួរក្បាល
ជំងឺដាច់សរសៃឈាមក្នុងខួរក្បាលមានរោគសញ្ញាស្រាលៗ ហើយងាយយល់ច្រលំជាមួយនឹងលក្ខខណ្ឌវេជ្ជសាស្ត្រផ្សេងទៀត។ សញ្ញាព្រមានមួយចំនួននៃ ជំងឺដាច់សសៃឈាមខួរក្បាល៖
-ឈឺក្បាល
-វិលមុខ
-ថយចុះការមើលឃើញ
-កាត់បន្ថយសមត្ថភាពស្តាប់, ហឹងត្រចៀក
-អារម្មណ៍ និងមុខងារខួរក្បាលត្រូវបានរំខានដូចជា ស្ពឹកដៃជើង ឈឺ ខ្សោយចលនា។
ដើម្បីកែលម្អភាពស្ពឹកក្នុងខួរក្បាល អ្នកអាចបន្ថែមអាហារបំប៉នមួយចំនួនដែលសម្បូរទៅដោយជាតិដែក និងវីតាមីនចាំបាច់សម្រាប់ការផលិតអេម៉ូក្លូប៊ីន និងកោសិកាឈាមក្រហម។ លើសពីនេះ គួរញ៉ាំអាហារដែលជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកជាតិដែកបានកាន់តែល្អ ។
អាហារដែលមានជីវជាតិមួយចំនួនគួរតែត្រូវបានបន្ថែមទៅក្នុងរបបអាហារដើម្បីធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល
បន្លែបៃតង និងផ្លែឈើ
បន្លែបៃតង ជាពិសេសពួកដែលមានស្លឹកបៃតងចាស់ អាចផ្តល់នូវប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិដែក។ ក្នុងនោះល្អបំផុតគឺ ស្ពៃស្ពីណាច ខាត់ណា…
ផ្លែឈើគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន C ដែលបង្កើនការស្រូបយកជាតិដែក។
សាច់សត្វគោ និងសាច់បក្សី
សាច់ទាំងអស់មានជាតិដែក heme ។ សាច់ក្រហម សាច់ចៀម និងសាច់ចៀម គឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃជាតិដែក។ ឧទាហរណ៍ សាច់គោ 100 ក្រាម អាចផ្តល់ប្រូតេអ៊ីន 28 ក្រាម វីតាមីន B ប៉ូតាស្យូម ស័ង្កសី ម៉ាញេស្យូម និងជាតិដែក។ សាច់បសុបក្សីដូចជាសាច់មាន់ និងទាក៏មានជាតិដែកដែរ ប៉ុន្តែមានកម្រិតទាប។
ការទទួលទានសាច់រួមជាមួយបន្លែបៃតង និងផ្លែឈើដែលសម្បូរវីតាមីន C អាចបង្កើនការស្រូបយកជាតិដែក។
ថ្លើមសត្វ
ថ្លើមសត្វគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិដែក។ ឧទាហរណ៍ ថ្លើមជ្រូក 100 ក្រាម មានប្រូតេអ៊ីន 21.3g ជាតិដែក 25mg វីតាមីន A 8700 mcg។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គួរកត់សំគាល់ថា ថ្លើមសត្វតែងតែមានជាតិពុលល្អ ដូច្នេះគួរទទួលទានតែ 2-3 ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ .
លើសពីនេះ ការបន្ថែមបេះដូង និងឈាមរបស់សត្វក៏ជួយពង្រឹងជាតិដែករបស់រាងកាយផងដែរ។
ស៊ុត
ស៊ុតមានភាពងាយស្រួលក្នុងការទិញ ងាយស្រួលក្នុងការរៀបចំ និងមានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើន។ ស៊ុតលឿងមានប្រូតេអ៊ីន 13.6%; ខ្លាញ់ 29.8% និង សារធាតុរ៉ែ 1.6% ។ លើសពីនេះ ស៊ុតក៏មានផ្ទុកសារធាតុ lecithin ដែលជួយគ្រប់គ្រងកូឡេស្តេរ៉ុល ជួយកម្ចាត់កូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ចេញពីរាងកាយ។
ល្ពៅ
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា ល្ពៅជាអាហារសម្បូរជាតិដែក ស័ង្កសី ការ៉ូទីន វីតាមីនសំខាន់ៗ និងអាស៊ីតអាមីណូសម្រាប់រាងកាយ។ ជាពិសេស គ្រាប់ល្ពៅក៏មានជាតិដែកច្រើនដែរ គ្រាប់ល្ពៅ ១០០ក្រាម មានជាតិដែក ១៥មីលីក្រាម។
អាហារសមុទ្រ
អាហារសមុទ្រផ្តល់ជាតិដែក heme ។ ពពួកសិប្បីសត្វដូចជាអយស្ទ័រ ក្តាម ខ្យង ក្តាម និងបង្គាផ្តល់ជាតិដែកច្រើន។ ត្រីភាគច្រើនក៏មានជាតិដែកខ្ពស់ផងដែរ។
ត្រីមួយចំនួនមានជាតិដែកល្អដូចជា ត្រីធូណា ត្រីស្បៃកា ត្រីឆ្ដោរ ត្រីសាលម៉ុន…
ជាពិសេស ត្រី salmon មានអាស៊ីតខ្លាញ់មិនឆ្អែត អូមេហ្គា ៣ ច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ខួរក្បាល។ លើសពីនេះ ត្រីសាលម៉ុនក៏មានផ្ទុកនូវវីតាមីន A, B6, B12, D និងធាតុដានជាច្រើនដូចជា កាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម ផូស្វ័រ ស័ង្កសី ទង់ដែង ម៉ង់ហ្គាណែស…។
សណ្តែក
សណ្តែកគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិដែកសម្រាប់ទាំងអ្នកបរិភោគសាច់ និងអ្នកបួស។ សណ្ដែកងាយរកបានថោក ហើយអាចកែច្នៃជាមុខម្ហូបបានច្រើនមុខ។ សណ្តែកប្រភេទខ្លះសម្បូរជាតិដែកមាន សណ្ដែកក្រហម សណ្ដែកសៀង សណ្ដែកខ្មៅ សណ្ដែក…។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ
គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ផ្តល់ជាតិដែកមិនតិចទេ។ ពួកវាមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ហើយសមរម្យសូម្បីតែអ្នកបួសក៏ដោយ។ ទាំងគ្រាប់ឆៅ និងលីងមានបរិមាណជាតិដែកប្រហាក់ប្រហែលគ្នា។
គ្រាប់ធញ្ញជាតិមួយចំនួនសម្បូរជាតិដែកដូចជា គ្រាប់ស្វាយចន្ទី គ្រាប់ស្រល់ គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន អាល់ម៉ុន … ៕