បន្លែបៃតងគឺជាអាហារដែលមិនអាចខ្វះបានក្នុងគ្រប់អាហារគ្រួសារ។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយមានបន្លែ ២ យ៉ាងដែលល្អបំផុតដែលមិនគួរបរិភោគ និងដាច់ខាតគួរកុំទិញ។
អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភតែងតែណែនាំយើងថាប្រសិនបើអ្នកចង់មានសុខភាពល្អ ចូរញ៉ាំបន្លែបៃតងឲ្យបានច្រើន។ ព្រោះបន្លែបៃតងមានជាតិសរសៃ និងវីតាមីនច្រើន ជួយការពារពោះវៀន ការពារការទល់លាមក ការពារមហារីក…។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ វាជាការពិតដែលថាបន្លែបៃតងសព្វថ្ងៃនេះច្រើនតែមានថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតជាច្រើន ឬសារធាតុគីមីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ផ្សេងទៀត។ ជាពិសេសមាន៣ប្រភេទដូចខាងក្រោម៖
បន្លែស្ពៃបូកគោដែលត្រាំក្នុងសារធាតុ formaldehyde
ស្ពៃបូកគោមានរសជាតិផ្អែម និងស្រួយ ដូច្នេះវាត្រូវបានគេប្រើជាញឹកញាប់ដើម្បីទទួលទាន ជាលក្ខណៈស៊ុបក្តៅៗ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ គុណវិបត្តិនៃបន្លែនេះ គឺវាមានរយៈពេលផ្ទុកខ្លីណាស់ ជាពិសេសវាងាយស្រួលក្នុងការខូច។ ដើម្បីជួយធ្វើឱ្យស្ពៃបូកគោកាន់តែស្រស់ អ្នកលក់ខ្លះនឹងត្រាំវាក្នុងទឹកដែលមានផ្ទុកសារធាតុ formaldehyde ដើម្បីអោយវានៅស្រស់។ ប្រសិនបើប៉ះពាល់នឹងសារធាតុ formaldehyde ច្រើន មនុស្សងាយនឹងកើតអាឡែស៊ី ជំងឺផ្លូវដង្ហើម សូម្បីតែមហារីក…។
វាមិនពិបាកក្នុងការដឹងថាតើស្ពៃបូកគោត្រូវបានត្រាំក្នុងសារធាតុថែរក្សាទេ។ ប្រសិនបើត្រាំ ស្ពៃក្តោបនឹងមានក្លិនក្រអូបដូចថ្នាំសំលាប់មេរោគ។ ស្រស់ចម្លែករហូតដល់មិនមានស្នាមដង្កូវស៊ី ឬខាងក្រៅស្រស់ ខាងក្នុងរលួយ… នៅពេលនេះ ទោះវាថោកយ៉ាងណា ក៏មិនគួរទិញមកហូបដែរ ដើម្បីកុំឱ្យនាំជំងឺច្រើនមុខមកពេញគ្រួសារ។
សណ្តែកបណ្តុះគ្មានឫស
សណ្តែកបណ្តុះ ជាអាហារដែលកើតចេញពីសណ្តែកខៀវ សម្បូរទៅដោយវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែ ជាពិសេសអាស៊ីតអាមីណូ ប្រូតេអ៊ីន… នឹងមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាព ប្រសិនបើបណ្តុះវាតាមវិធីបុរាណ។
យ៉ាងណាមិញ សព្វថ្ងៃនេះ ដើម្បីទទួលបានផលចំណេញ មានអ្នកលក់ជាច្រើនបានប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ដូចជា អ៊ុយរ៉េ សារធាតុភ្ញោច… ដើម្បីធ្វើឱ្យសណ្តែកបណ្តុះមានដើមធំៗ និងដុះលឿនជាងមុន។ សារធាតុគីមីទាំងនេះបង្កគ្រោះថ្នាក់ធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាព ថែមទាំងបង្កជាមហារីកទៀតផង។

សណ្តែកបណ្តុះដែលបាញ់ថ្នាំគីមីច្រើនជាទូទៅ ធំខុសធម្មតា ស គ្មានឫស… ដូច្នេះពេលទៅផ្សារ គួរតែជៀសវាងទិញសណ្តែកបណ្តុះប្រភេទនេះ ជំនួសមកវិញ ជ្រើសរើសប្រភេទរាងស្តើង មិនសពេក និង ត្រូវតែមានឫស។
លើសពីនេះទៀត អ្នកដែលមានជំងឺរាគ និងលំពែងដែលខូចមិនគួរបរិភោគសណ្តែកបណ្តុះឡើយ។ ដោយសារតែសណ្តែកបណ្តុះមានភាពត្រជាក់ បើបរិភោគវានឹងធ្វើឱ្យក្រពះមិនស្រួល ធ្វើឱ្យជំងឺកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ៕