Join with Health.com.kh on Telegram

​បន្លែ​បៃតង​គឺជា​អាហារ​ដែល​មិនអាច​ខ្វះ​បាន​ក្នុង​គ្រប់​អាហារ​គ្រួសារ​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​មានប​ន្លែ ២ យ៉ាង​ដែល​ល្អ​បំផុត​ដែល​មិនគួរ​បរិភោគ និង​ដាច់ខាត​គួរ​កុំ​ទិញ​។

​អ្នកឯកទេស​អាហារូបត្ថម្ភ​តែងតែ​ណែនាំ​យើង​ថា​ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​មាន​សុខ​ភាពល្អ ចូរ​ញ៉ាំ​បន្លែ​បៃតង​ឲ្យ​បាន​ច្រើន​។ ព្រោះ​បន្លែ​បៃតង​មាន​ជាតិ​សរសៃ និង​វីតាមីន​ច្រើន ជួយ​ការពារ​ពោះវៀន ការពារ​ការ​ទល់លាមក ការពារ​មហារីក​…​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ វា​ជា​ការពិត​ដែលថា​បន្លែ​បៃតង​សព្វថ្ងៃនេះ​ច្រើន​តែមាន​ថ្នាំ​សម្លាប់​សត្វល្អិត​ជាច្រើន ឬ​សារ​ធាតុគីមី​ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ផ្សេងទៀត​។ ជាពិសេស​មាន​៣​ប្រភេទ​ដូចខាងក្រោម​៖

​បន្លែ​ស្ពៃបូកគោ​ដែល​ត្រាំ​ក្នុង​សារធាតុ formaldehyde

​ស្ពៃបូកគោ​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម និង​ស្រួយ ដូច្នេះ​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជា​ញឹកញាប់​ដើម្បី​ទទួលទាន ជា​លក្ខណៈ​ស៊ុប​ក្តៅៗ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ គុណវិបត្តិ​នៃ​បន្លែ​នេះ គឺ​វា​មាន​រយៈពេល​ផ្ទុក​ខ្លី​ណាស់ ជាពិសេស​វា​ងាយស្រួល​ក្នុងការ​ខូច​។ ដើម្បី​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​ស្ពៃបូកគោ​កាន់តែ​ស្រស់ អ្នកលក់​ខ្លះ​នឹង​ត្រាំ​វា​ក្នុង​ទឹក​ដែលមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ formaldehyde ដើម្បីអោយ​វា​នៅ​ស្រស់​។ ប្រសិនបើ​ប៉ះពាល់​នឹង​សារធាតុ formaldehyde ច្រើន មនុស្ស​ងាយ​នឹង​កើត​អា​ឡែ​ស៊ី ជំងឺ​ផ្លូវដង្ហើម សូម្បីតែ​មហារីក​…​។​

​វា​មិន​ពិបាក​ក្នុងការ​ដឹងថា​តើ​ស្ពៃបូកគោ​ត្រូវបាន​ត្រាំ​ក្នុង​សារធាតុ​ថែរក្សា​ទេ​។ ប្រសិនបើ​ត្រាំ ស្ពៃក្តោប​នឹងមាន​ក្លិនក្រអូប​ដូច​ថ្នាំ​សំលាប់​មេរោគ​។ ស្រស់​ចម្លែក​រហូតដល់​មិនមាន​ស្នាម​ដង្កូវ​ស៊ី ឬ​ខាងក្រៅ​ស្រស់ ខាងក្នុង​រលួយ​… នៅពេលនេះ ទោះ​វា​ថោក​យ៉ាងណា ក៏​មិនគួរ​ទិញ​មក​ហូប​ដែរ ដើម្បី​កុំឱ្យ​នាំ​ជំងឺ​ច្រើន​មុខមក​ពេញ​គ្រួសារ​។

​សណ្តែកបណ្តុះ​គ្មាន​ឫស

​សណ្តែកបណ្តុះ ជា​អាហារ​ដែល​កើតចេញពី​សណ្តែកខៀវ សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ ជាពិសេស​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ ប្រូតេអ៊ីន​… នឹងមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព ប្រសិនបើ​បណ្តុះ​វា​តាម​វិធី​បុរាណ​។​

​យ៉ាងណាមិញ សព្វថ្ងៃនេះ ដើម្បី​ទទួលបាន​ផលចំណេញ មាន​អ្នកលក់​ជាច្រើន​បាន​ប្រើប្រាស់​សារធាតុ​គីមី ដូចជា អ៊ុយ​រ៉េ សារធាតុ​ភ្ញោ​ច​… ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​សណ្តែកបណ្តុះ​មាន​ដើម​ធំៗ និង​ដុះ​លឿន​ជាង​មុន​។ សារធាតុ​គីមី​ទាំងនេះ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សុខភាព ថែមទាំង​បង្ក​ជា​មហារីក​ទៀតផង​។​

​សណ្តែកបណ្តុះ​ដែល​បាញ់ថ្នាំ​គីមី​ច្រើន​ជាទូទៅ ធំ​ខុសធម្មតា ស គ្មាន​ឫស​… ដូច្នេះ​ពេល​ទៅ​ផ្សារ គួរតែ​ជៀសវាង​ទិញ​សណ្តែកបណ្តុះ​ប្រភេទ​នេះ ជំនួស​មកវិញ ជ្រើសរើស​ប្រភេទ​រាងស្តើង មិន​ស​ពេក និង ត្រូវតែមាន​ឫស​។​

​លើសពីនេះ​ទៀត អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺរាគ និង​លំពែង​ដែល​ខូច​មិនគួរ​បរិភោគ​សណ្តែកបណ្តុះ​ឡើយ​។ ដោយសារតែ​សណ្តែកបណ្តុះ​មាន​ភាព​ត្រជាក់ បើ​បរិភោគ​វា​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ក្រពះ​មិន​ស្រួល ធ្វើឱ្យ​ជំងឺ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ៕