បន្លែបៃតងគឺល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់រាងកាយរបស់យើង ជាពិសេសសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ យ៉ាងណាមិញ មានបន្លែ ៤ប្រភេទ ដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវតែចៀសវាងជាដាច់ខាត ព្រោះពេលទទួលទានអាចបង្ករឱ្យកើតមិនគ្រប់ខែ សូម្បីតែរលូតកូន។
ស្លឹកជីរពងទាកូន
ក្នុងអំឡុងពេលបីខែនៃការមានផ្ទៃពោះ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនត្រូវបានអនុញ្ញាតឱ្យបរិភោគជីរពងទាកូនជាដាច់ខាត។ ព្រោះពេលញ៉ាំបន្លែនេះ វាងាយនឹងធ្វើឱ្យស្ត្រីមានផ្ទៃពោះបាត់បង់ឈាម និងធ្វើឱ្យស្បូនកន្ត្រាក់ជាប់។ នេះអាចនាំឱ្យរលូតកូន ឬកើតមិនគ្រប់ខែបានយ៉ាងងាយ។
ស្ពៃស្ពីណាច
ស្ពៃខ្មៅជាបន្លែដែលមិនស័ក្តិសមសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ ដោយសារតែ spinach មានផ្ទុកអាស៊ីត oxalic ដែលកាត់បន្ថយសមត្ថភាពរបស់រាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិដែកនៅពេលបរិភោគ។ ខណៈពេលដែលរាងកាយរបស់ម្តាយមានផ្ទៃពោះត្រូវការជាតិដែកបន្ថែមដើម្បីបង្កើនចរន្តឈាម។ ដោយសារតែបែបនេះហើយ ទើបស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនគួរញ៉ាំស្ពៃស្ពីណាចទេ។
ប្រម៉ាត់ដី
ប្រម៉ាតដី គឺជាបន្លែមួយប្រភេទដែលមានលក្ខណៈសម្បត្តិផ្សះ ហើយត្រូវបានគេចាត់ទុកថាជាឱសថដ៏ល្អសម្រាប់មនុស្ស។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយនេះមិនមែនជាការពិតសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះនោះទេ។ ដោយសារតែសារធាតុ purslane នឹងជំរុញដល់ស្បូន វាអាចធ្វើឱ្យស្បូនកន្ត្រាក់ច្រើនដង បណ្តាលឱ្យឈឺពោះផ្នែកខាងក្រោម ហូរឈាម និងរលូតកូន។
ស្បៃរឿង
ស្បៃរឿង ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាថ្នាំបំបាត់ការឈឺចាប់ ដើម្បីជួយដល់ចរន្តឈាមសម្រាប់អ្នកដែលរលូតកូន ឫប្រុងនឹងរលូត។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ពួកវាមិនល្អទាល់តែសោះ ប្រសិនបើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះទទួលទានច្រើនពេកក្នុងខែដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះ។ ព្រោះនៅពេលទទួលទានស្លឹកស្បៃរឿងច្រើន ងាយនាំឱ្យហូរឈាម មាត់ស្បូនចុះទាប ហើយនាំឱ្យរលូតកូន ឬកើតមិនគ្រប់ខែ។
តើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរយកចិត្តទុកដាក់អ្វីខ្លះនៅពេលទទួលទានបន្លែអំឡុងពេលពពោះ?
នៅពេលបរិភោគបន្លែ ដើម្បីអាចកម្ចាត់ចោលនូវដី សំរាម មីក្រុបដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ (E.Coli, Salmonella, helminths…) និងសំណល់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតនៅតែជាប់នឹងបន្លែ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះត្រូវលាងបន្លែឱ្យបានច្រើនដងនៅក្រោមចរន្តទឹកហូរ។ បន្ទាប់មក អ្នកត្រាំបន្លែដែលលាងរួចជាមួយនឹងទឹកអំបិល ឬទឹកលាយជាមួយទឹកខ្មេះបន្តិច ដើម្បីសម្លាប់មេរោគដែលនៅសេសសល់។
មនុស្សជាច្រើនមានទំលាប់នៃការស្រុះបន្លែក្នុងទឹកឆ្អិនមុនពេលចម្អិនអាហារ ដើម្បីកម្ចាត់មីក្រូសរីរាង្គដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។ នេះមិនពិតទេ ព្រោះការស្រុះក្នុងទឹកឆ្អិនតែងហួតវីតាមីនដែលមានក្នុងបន្លែ។ លើសពីនេះទៀត ទោះបីជាអ្នកបានស្រុះបន្លែនឹងទឹកឆ្អិនក៏ដោយ ហានិភ័យនៃមីក្រូសរីរាង្គដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់អាចនៅតែកើតមានឡើង ប្រសិនបើអាហារមិនត្រូវបានចម្អិនឱ្យបានហ្មត់ចត់ ឬរក្សាទុកត្រឹមត្រូវ។
ចំណាំមួយទៀតគឺថា វីតាមីន C នៅក្នុងបន្លែគឺងាយនឹងបង្កជាហេតុខ្លាំង ដូច្នេះអ្នកមិនគួរចំអិនអាហារយូរពេកនោះទេ។ ចម្អិនដោយកំដៅខ្ពស់ដើម្បីកាត់បន្ថយពេលវេលាចម្អិនអាហារដើម្បីជួយរក្សាសារធាតុចិញ្ចឹម។
ចំណុចសំខាន់មួយដែលត្រូវកត់សម្គាល់នោះគឺថា ពេលញ៉ាំបន្លែ និងផ្លែឈើ សូមផ្អែកលើអនុសាសន៍របស់អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO)៖ មនុស្សម្នាក់ៗគួរទទួលទានបន្លែ និងផ្លែឈើយ៉ាងហោចណាស់ ៤០០ ក្រាម/ថ្ងៃ ដើម្បីជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ៕