Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែឈើ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​អាហារ​សុខភាព ដែល​អាហារ​ជាច្រើន​ជួយ​អ្នក​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​ដែល​អ្នក​ដាក់​ក្នុង​ខ្លួន​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដោយហេតុនេះ​ជួយ​អ្នក​ស្រក​ទម្ងន់ និង​រក្សា​ទម្ងន់​ក្នុង​សុបិន​របស់​អ្នក​។

​ផ្លែ Raspberry

​ផ្លែឈើ​ខ្លះ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ជាង​ផ្លែឈើ​ដទៃទៀត ហើយ​ផ្លែឈើ​ខ្លះ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច​បំផុត​។ ដូច​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​ដែរ ផ្លែ Raspberry ក៏មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ពី 4 ទៅ 5 ក្រាម ជាតិ​សរសៃ 5.3 ក្រាម និង​ប្រូតេអ៊ីន 1.39 ក្រាម​ក្នុង 100 ក្រាម​នៃ​ផ្លែឈើ​។ ពួកគេ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​សម្បូរបែប​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ផងដែរ​។ គួរឱ្យ​ចាប់អារម្មណ៍ ប្ល៊ូ​បឺ​រី​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនដង​ជាង​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​។​

​ផ្លែ​ត្រសក់ផ្អែម​

​ផ្លែ​ត្រសក់ផ្អែម មាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ងាយស្រួល​ញ៉ាំ​។ ផ្លែ​មួយ​ដុំ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ត្រឹមតែ 5 ក្រាម និង 23 កាឡូរី​។ អ្នក​អាច​សាកល្បង​វា​ជាមួយ​ឈី​ស​ខ្លះ ហើយ​រោយ​ជាមួយ​អំបិល​។

​ផ្លែ​ល្ហុង​

​នេះ​គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​មិនគួរ​រំលង​ពេល​ដើរ​ទិញ​ឥ​វ៉ាន់​។ ដុំ​តូច​មួយ​មាន​ជាតិ​ស្ករ 6 ក្រាម​។ បន្ថែម​ផ្លែ​ល្ហុង​ទៅ​ទឹកដោះគោ​ជូរ​កក ហើយ​អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​យ៉ាង​ឆ្ងាញ់​ពិសារ​។​

​ផ្លែ​ត្របែក​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់​យ៉ាង​មាន​ប្រសិទ្ធភាព ល្អ​ចំពោះ​សុខភាព

​ជាមួយនឹង​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ និង​ផ្អែម​ស្រាល ផ្លែ​ត្របែក​គឺជា​ជម្រើស​ដំបូង​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​គាំទ្រ​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​។ ផ្លែ​ត្របែក​ក៏​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន ប្រូតេអ៊ីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ និង​មាន​ជាតិ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​តិចតួច​បំផុត និង​គ្មាន​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល ដូច្នេះ​នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​វា វា​នឹង​ជួយ​ឱ្យ​អ្នកមាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត និង​ឆ្អែត​បានយូរ​។​

គី​វី​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច ដើម្បី​ជួយ​ឱ្យ​ស្បែក​ស្រស់ស្អាត ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​

​ក្នុងនាម​ជាម​នុស្ស​ស្រី គ្មាន​នរណាម្នាក់​មិនដឹង​ពី​ការប្រើប្រាស់​ដ៏​អស្ចារ្យ​នៃ​ផ្លែ​គី​វី ដែលជា​ផ្លែឈើ​ដែល​អាចជួយ​ឱ្យ​ស្បែក​ស្រស់ស្អាត និង​ជួយ​សម្រក​ទម្ងន់​បាន​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។ ដោយសារតែ​ផ្លែ​គី​វី​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C សារធាតុ​រ៉ែ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម … ដូច្នេះហើយ វា​នឹង​ក្លាយជា​ផ្លែឈើ​អាហារសម្រន់​ដែល​ផ្តល់​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពេញលេញ​សម្រាប់​ក្មេងស្រី ប៉ុន្តែ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិចតួច​បំផុត​។​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន និង​ជាតិ​ស្ករ​តិចតួច​បំផុត​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី ដូចជា​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ដទៃទៀត ជាធម្មតា​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ និង​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិចតួច​បំផុត​។ មាន​ជាតិ​ស្ករ​ប្រហែល 8 ក្រាម​ក្នុង​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​មធ្យម​ចំនួន 8 ។ ពួកគេ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន C ផងដែរ​។

​ទំពាំងបាយជូ

​ទំពាំងបាយជូ​មួយ​ពែង​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ប្រហែល 23 ក្រាម ដែល​វា​ចាត់ទុកថា​ជា​បរិមាណ​មួយ​ច្រើន​ដែរ ។ ដូច្នេះហើយ អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​វា​យឺៗ ហើយ​ទុក​វា​ក្នុង​ទូរ​ទឹកកក​សម្រាប់​ញ៉ាំ​នៅពេល​ក្រោយ​។​

ឪឡឹក​

​ឪឡឹក​មានទឹក​ច្រើន និង​មាន​សារធាតុ​រ៉ែ​ពិសេស​ហៅថា អេឡិចត្រូលីត ដែល​ចាំបាច់ ជាពិសេស​នៅ​ថ្ងៃ​ក្តៅ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ឪឡឹក​មួយ​ចំណិត​ល្មម​អាច​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​រហូតដល់ 17 ក្រាម​។ ដូច្នេះហើយ ពេល​ញ៉ាំ អ្នក​គួរតែ​គ្រប់គ្រង​ការ​ញ៉ាំ​ពីមួយ​ទៅ​ពីរ​ដុំ​៕​