Join with Health.com.kh on Telegram

​រយៈពេល​នៃ​ការរៀន​ផ្តាច់ដោះ​សម្រាប់​ទារក​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​ព្រោះ​វា​បង្កើត​នូវ​ទម្លាប់​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​របស់​កុមារ និង​ជួយ​ឱ្យ​ពួកគេ​ស៊ាំ​នឹង​អាហារ​ផ្សេង​ក្រៅពី​ទឹកដោះ​ម្តាយ​។

​ម្តាយ​ជាច្រើន​គិតថា​ដំណើរ​ការផ្តល់​អាហារ​ដល់​កូន គឺ​សាមញ្ញ​ណាស់ គ្រាន់តែ​ចម្អិន​ម្សៅ​បបរ ដរាបណា​កូន​ហូប​ច្រើន​។ នេះ​គឺជា​គំនិត​ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ម្តាយ​ជាច្រើន​មាន​កំហុស​ក្នុង​ដំណើរការ​រៀបចំ​អាហារ​រឹង​សម្រាប់​កូន ៗ របស់​ពួកគេ​។ ខាងក្រោម​នេះ ជា​វិធី​កែច្នៃ​ម្ហូបអាហារ ដែល​ម្តាយ​ជាច្រើន​បានធ្វើ​ខុស បណ្តាលឱ្យ​កូន​លូតលាស់​យឺត​ស្គមស្គាំង​​។​

​ការកែច្នៃ​មិនមាន​អនាម័យ​

​ពោះវៀន​របស់​កុមារ​នៅតែ​ខ្សោយ​នៅឡើយ ដូច្នេះ​ការរៀបចំ​អាហារ​សម្រាប់​កុមារ​ត្រូវការ​អនាម័យ​ខ្ពស់​។ ម្តាយ​មិនគួរ​លាយ​អាហារ​ឆៅ ជាមួយ​អាហារ​ឆ្អិន ក្នុងកំឡុងពេល​កែច្នៃ​ឡើយ​។​

​ម្តាយ​ក៏​មិនគួរ​ប្រើ​កាំបិត ឬ​បន្ទះក្តារ​កាត់​សាច់​ឆៅ ដែល​មិនទាន់​លាង​សម្អាត ដើម្បី​កាត់​អាហារ​កែច្នៃ​ដែរ​។ មុន​និង​ក្រោយពេល​ចម្អិន​អាហារ​អ្នក​គួរតែ​លាងដៃ​ដើម្បី​ធានា​អនាម័យ និង​ជៀស​ផុតពី​ជំងឺ​នៃ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​ពោះវៀន​។

​ចំពោះ​ចាន​និង​ស្លាបព្រា​របស់​កុមារ​គេ​គួរ​លាង​សម្អាត​ជាមួយ​ទឹក​លាង​ពិសេស​សម្រាប់​ទារក និង​លាង​ជាមួយ​ទឹក​ក្តៅ​។​

ការរួមបញ្ចូល​អាហារ​ដែល​មិនមាន​លក្ខណៈ​វិទ្យាសាស្ត្រ​

​ការរួមបញ្ចូល​គ្នា​នៃ​អាហារ​ក្នុងការ​រៀបចំ​អាហារ​រឹង​សម្រាប់​ទារក​គឺមាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​។ អាហារ​របស់​កុមារ​ក៏ត្រូវ​ការធានា​នូវ​ជីវជាតិ​ដូច​អាហារ​របស់​មនុស្ស​ធំ​ដែរ​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​បញ្ចូល​អាហារ​ខុស វា​អាច​នាំឱ្យមាន​កង្វះ​អាហារូបត្ថម្ភ ឬ​បណ្តាលឱ្យមាន​បញ្ហា​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ ឧទាហរណ៍ អាហារ​សមុទ្រ មិនគួរ​ផ្សំ​ជាមួយ​សាច់​ក្នុង​អាហារ​តែមួយ​ទេ​។​

​ម្តាយ​ខ្លះ​នៅពេល​ពួកគេ​ឃើញថា​កូន ៗ របស់​ពួកគេ​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ​អាហារ​ជាក់លាក់​ណាមួយ ក៏​តែងតែ​ធ្វើ​វា​ឱ្យ​កូន​ញ៉ាំ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ នេះ​អាច​នាំឱ្យមាន​កង្វះ​អាហារូបត្ថម្ភ​ធ្ងន់ធ្ងរ​ចំពោះ​កុមារ​។ ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ក៏​អាចធ្វើឱ្យ​រលាក​ពោះវៀន​របស់​កូន​អ្នក​ដែរ ដែលនាំឱ្យ​រាក ឬ​ទល់លាមក​។

ដំណើរ​ការមិន​ត្រឹមត្រូវ​បណ្តាលឱ្យ​បាត់បង់​គុណភាព​

​ដោយសារតែ​ពួកគេ​គិតថា​កុមារ​ត្រូវការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទន់​ជាង​មនុស្ស​ធំ ម្តាយ​ជាច្រើន​តែងតែ​ចំអិន​ដោយ​ប្រយ័ត្នប្រយែង​។ អាហារ​ដែល​ចម្អិន​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​នឹង​បាត់បង់​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​ខ្លាញ់ ហើយ​វា​អាច​ក្លាយជា​ជាតិពុល​។​

​ម្តាយ​ក៏​មិនគួរ​រៀបចំ​អាហារ​ដោយ​ការចៀន​ដែរ ព្រោះ​សីតុណ្ហភាព​ខ្ពស់​អាចបង្កើត​ជាតិពុល ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ជាច្រើន​ដល់​កូន​។ ជាមួយនឹង​អាហារ​មួយចំនួន​ដូចជា​ប្រូ​ខូ​លី ការ៉ុត ល្ពៅ​។ ល​។ គ្រាន់តែ​ចំហុយ​ក្មេងៗ​អាច​ប្រើ​វា​បាន​។​

ការរក្សា​ទុក​អាហារសម្រន់​តាមរបៀប​ខុស​

​ម្តាយ​ជាច្រើន​តែងតែ​ចម្អិន​អាហារសម្រន់​ម្តង​ហើយ បន្ទាប់មក​រក្សាទុក​ក្នុង​ទូរ​ទឹកកក​ពេញ​មួយ​សប្តាហ៍​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​ម្តាយ​ត្រូវ​ប្រយ័ត្ន​កុំ​ទុក​អាហារ​ឆ្អិន​ជាមួយ​អាហារ​ឆៅ ហើយ​កុំ​បង្កក​អាហារ​ឡើងវិញ​។​

​ម្តាយ​មិនគួរ​ទុក​អាហារ​ច្រើនពេក​ទេ​ព្រោះ​អាហារ​ដែល​ទុក​ក្នុង​ទូទឹកកក​នឹង​បាត់បង់​សារធាតុចិញ្ចឹម​បន្តិច​ម្តងៗ​៕​