Join with Health.com.kh on Telegram

ម្តាយ​ដែលមាន​ផ្ទៃពោះ​គ្រប់រូប​ចង់ឱ្យ​កូន​របស់​នាង​កើតមក​មាន​កម្ពស់​ខ្ពស់ និង​ឆ្លាត ប៉ុន្តែ​មិនមែន​មនុស្ស​គ្រប់គ្នា​ដឹង​ពី​របៀប​ចិញ្ចឹម​កូន​ឱ្យ​ខ្ពស់​តាំងពី​ក្នុង​ផ្ទៃ​នោះទេ​។ អនុវត្តតាម​ជំហាន​ងាយៗ​ទាំងនេះ ហើយ​អ្នកនឹង​ឃើញ​លទ្ធផល​អស្ចារ្យ​។

​ទទួលបាន​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់​

​ដោយសារតែ​លំហូរ​ឈាម​កើនឡើង​នៅពេលនេះ ការពង្រីក​ស្បូន​បូក​រួមទាំង​ការបង្កើត​កោសិកា​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​នៅក្នុង​រាងកាយ​ទារក និង​ការវិវត្ត​នៃ​សុក​តម្រូវការ​ប្រូតេអ៊ីន​ក៏​កើនឡើង​ផងដែរ​។ ដូច្នោះ​ហើយ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​អ្នកត្រូវការ​ផ្តល់​ប្រូតេអ៊ីន ១៥ ក្រាម​នៅ​ត្រីមាស​ទី ២ និង​ប្រូតេអ៊ីន ១៨ ក្រាម​នៅ​ត្រីមាស​ទី ៣ ។​

​ទទួល​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ឱ្យបាន​គ្រប់គ្រាន់

​តម្រូវការ​កាល់ស្យូម​ក៏​កើនឡើង​ដែរ​នៅពេល​អ្នកមាន​ផ្ទៃពោះ​។ ជា​មធ្យម​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ត្រូវ​ទទួលទាន​កាល់ស្យូម​ចំនួន ១.០០០ មី​លី​ក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​ដើម្បី​ធានា​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​ធ្មេញ ទាំង​ម្តាយ និង​កូន​។ ប្រសិនបើ​ទារក​មិន​ត្រូវបាន​ផ្តល់ឱ្យ​គ្រប់គ្រាន់​សម្រាប់​សកម្មភាព​សំខាន់​របស់​វា​ទារក​នឹង​ដក​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ចេញពី​រាងកាយ​របស់​ម្តាយ​ដែល​ធ្វើឱ្យ​មនុស្ស​ងាយ​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង និង​បញ្ហា​ធ្មេញ​ក្រោយពេល​កើត​។ បើ​មិន​ដូច្នោះ​ទេ កង្វះ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​នៅក្នុង​អំឡុងពេល​ទារក អាច​បណ្តាលឱ្យ​កុមារ​មាន​បញ្ហា​ឆ្អឹង និង​ធ្មេញ​នៅពេល​ពេញវ័យ​។

​ស៊ុត​

​ក្នុងនាម​ជា​ប្រភព​សម្បូរ​ប្រូតេអ៊ីន​បំផុត​ស៊ុត​គឺ​មិនអាច​ខ្វះ​បាន​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​។ វា​ជួយ​ទារក​ក្នុង​ការបង្កើត​ឆ្អឹង​ឡើងវិញ ហើយ​ដូច្នេះ​វា​ជួយ​ដល់​ការលូតលាស់​កម្ពស់​។​

​វីតាមីន D នៅក្នុង​ស៊ុត​ចូលរួម​ក្នុងការ​សំយោគ​កាល់ស្យូម និង​ធ្វើអោយ​ឆ្អឹងខ្ចី​លូតលាស់ ហើយ​ក្នុងពេល​តែមួយ​ធ្វើ​និយ័តកម្ម​បរិមាណ​កាល់ស្យូម​នៅក្នុង​ឈាម​។ កង្វះ​វីតាមីន D អាចអោយ​ឆ្អឹង​កុមារ​លូតលាស់​យឺត​។​

​ផ្លែក្រូច​

​ផ្លែក្រូច​មិន​ត្រឹមតែ​ជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ផ្តល់នូវ​ប្រភព​វីតាមីន C ច្រើន​សម្រាប់​រាងកាយ​នោះទេ ប៉ុន្តែ​ផ្លែឈើ​នេះ​ថែមទាំង​ផ្តល់នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ច្រើនជាង​អ្វីដែល​អ្នក​គិត​ទៅទៀត​។ ជាពិសេស​ជាមួយ​ផ្លែក្រូច ១០០ ក្រាម​អាច​ផ្តល់​ជាតិ​កាល់ស្យូម ៤០ មី​លី​ក្រាម​។ ជាពិសេស​កាល់ស្យូម​នៅក្នុង​ផ្លែក្រូច​ត្រូវបាន​ប្រមូលផ្តុំ​នៅក្នុង​សា​ច់ស​។ នៅពេល​បំបៅកូន អ្នក​មិនគួរ​ខ្ជះខ្ជាយ​ចំណែក​នេះ​ទេ​។​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​

​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​ក៏​ជា​ផ្លែឈើ​សំបូរ​ជីវជាតិ​បំផុត​ដែរ​វីតាមីន​សេ​ដែលមាន​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​ប្រហែល ១០០ ក្រាម​អាច​ផ្តល់​វីតាមីន​សេ ៦០ មី​លី​ក្រាម​ដើម្បី​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​មាន​សុខភាព​ល្អ​។ លើសពីនេះ​ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ច្រើន​ដែល​ល្អ​សម្រាប់​រាងកាយ​។ ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​មាន​រសជាតិ​ងាយស្រួល​ញ៉ាំ​អាច​យកទៅ​កែច្នៃ​ធ្វើជា​ចំណី​ជាច្រើន ហើយ​ត្រូវបាន​ក្មេងៗ​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​។​

​បន្ថែម​ពីលើ​ការបន្ថែម​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពី​អាហារ ម្តាយ​ក៏​ត្រូវការ​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ​ទៀងទាត់​រៀងរាល់​ព្រឹក ដើម្បី​ជំរុញ​ការ​ស្រូបយក​វីតាមីន D និង​កាល់ស្យូម​។ វា​មាន​សារៈសំខាន់​ដូចគ្នា​ដែរ​ក្នុង​ការកំណត់​ការប្រើប្រាស់​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ ខ្លាញ់ និង​ភេសជ្ជៈ​កាបូន​ច្រើន​។ ព្រោះ​ពួកវា​សុទ្ធតែជា​កត្តា​ដែល​រារាំង​ដល់​ការលូតលាស់​របស់​គភ៌​៕​