កុមារតូចៗមានភាពស៊ាំខ្សោយ ដូច្នេះប្រដាប់ប្រដាបំបៅ ជាពិសេសដបទឹកដោះគោ ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះអនាម័យដាច់ខាត និងការចំហុយ ឫស្រុះរំងាប់មេរោគ។ សូមក្រឡេកមើលជាមួយគេហទំព័រ http://www.health.com.kh ឥឡូវនេះ ដើម្បីកត់ត្រាកំហុសដែលម្តាយធ្វើនៅពេលសម្អាតដបទឹកដោះគោទារក!
លាងសម្អាត និងសម្លាប់មេរោគដបយឺតពេល
អ្នកគួរតែសម្អាតដបដោយទឹកត្រជាក់ភ្លាមៗបន្ទាប់ពីបំបៅទារក ការសម្អាតកាន់តែឆាប់ ប្រសិទ្ធភាពសំអាតកាន់តែខ្ពស់ ប្រសិនបើទុកចោលយូរទឹកដោះគោអាចជាប់នឹងជញ្ជាំងដបធ្វើឱ្យពិបាកលាងសម្អាត។
ម្តាយជាច្រើនមានទម្លាប់សម្អាតដបតែនៅពេលដែលពួកគេត្រូវការប្រើវា (នៅពេលត្រូវឆុងទឹកដោះគោទារក) ដើម្បីសម្លាប់មេរោគ។ យោងតាមអ្នកជំនាញបានឱ្យដឹងថាដបទារកចាំបាច់ត្រូវបានរមាប់មេរោគម្តងក្នុងមួយថ្ងៃ ដើម្បីការពារកុំឱ្យបាក់តេរីកើនឡើង។ ទោះបីជាអ្នកបានលាងសម្អាតវាជាមួយទឹកក៏ដោយ ក៏វានៅតែត្រូវការសម្លាប់មេរោគភ្លាមៗដែរ។
លាងដប, ក្បាលដោះរួម
ក្បាលដប គឺជាផ្នែកដែលប៉ះផ្ទាល់ជាមួយមាត់ទារក និងជាផ្នែកដែលត្រូវការការយកចិត្តទុកដាក់ជាពិសេសចំពោះអនាម័យ។
ដូច្នេះនៅពេលសម្អាតដបវិធីដែលល្អបំផុតគឺឪពុកម្តាយត្រូវត្រាំក្បាលដបក្នុងទឹកក្តៅប្រហែល ៣០-៤៥ នាទី បន្ទាប់មកបង្វែរក្បាលសុដន់ដាក់ក្បាលចុះ ហើយដុសដោយប្រើច្រាសវែងតូច។ បន្ទាប់មកបាញ់ទឹកស្អាតលើក្បាលដបជាច្រើនដងដើម្បីលាងសម្អាតបាក់តេរីនៅក្នុងរន្ធក្បាលដប។
ពេលណាត្រូវប្រើសូមលាងដប
តើអ្នកដឹងទេថាយូរៗ ទៅខ្លាញ់នៅក្នុងសមាសធាតុទឹកដោះគោនឹងនៅជាប់ក្នុងដបដែលពិបាកសម្អាត។ ទាំងនេះ គឺជាលក្ខខណ្ឌអំណោយផលសម្រាប់បាក់តេរីលូតលាស់។ ដូច្នេះម្តាយគួរបញ្ឈប់ទម្លាប់រង់ចាំជាបន្ទាន់ នៅពេលដែលពួកគេត្រូវការប្រើវាដើម្បីសម្អាតដប។ នៅពេលទារកបៅរួចរាល់ម្តាយគួរលាងដបហើយសម្លាប់មេរោគភ្លាមៗ ដើម្បីជៀសវាងការបង្កើតលក្ខខណ្ឌសម្រាប់បាក់តេរីលូតលាស់។
ការណែនាំអំពីការក្រៀវដបទឹកដោះគោឱ្យបានត្រឹមត្រូវនិងមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់ទារក
បន្ទាប់ពីជ្រើសរើសដបល្អបំផុតសម្រាប់កូនរបស់អ្នកការចំហុយ ឫស្រុះរំងាប់មេរោគមានសារៈសំខាន់ដូចគ្នា។ ជាមួយនឹងប្រព័ន្ធរំលាយអាហារដែលមិនទាន់ពេញវ័យ និងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំងាយរងគ្រោះរបស់ទារក។ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់ ដើម្បីធ្វើឱ្យប្រាកដថាយើងមិននាំបាក់តេរីដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់ចូលទៅក្នុងកូនតូចរបស់ពួកគេតាមរយៈដប។
ចំណាំនៅពេលសម្អាតនិងរក្សាទុកដបទារក
-បន្ទាប់ពី ៣ ខែអ្នកគួរតែប្តូរក្បាលដប ហើយប្តូរដបរៀងរាល់ ៦ ខែម្តង ដើម្បីធានាសុវត្ថិភាព និងអនាម័យសម្រាប់កូនអ្នក។
-នៅពេលអ្នកសម្គាល់ឃើញសញ្ញានៃការប្រេះនៅខាងក្នុងដប អ្នកគួរតែទិញដបថ្មីសម្រាប់កូនរបស់អ្នក ព្រោះស្នាមប្រេះទាំងនោះអាចផ្ទុកនូវបាក់តេរីជាច្រើន។
-អ្នកគួរតែជ្រើសរើសដបដែលត្រឹមត្រូវតាមតម្រូវការរបស់កូនអ្នកកុំទិញដបធំឬតូចពេក។
-ជ្រើសរើសដបដែលមានប្រភពច្បាស់លាស់ ត្រូវបានធ្វើតេស្តមានគុណភាពល្អ មិនទិញទំនិញដែលគ្មានស្លាកសញ្ញាត្រឹមត្រូវ។
-ប្រើដបក្នុងកំដៅដែលអាចអនុញ្ញាតបាននៅពេលចំហុយ ឫស្រុះ ដើម្បីធានាគុណភាពទឹកដោះគោ ក៏ដូចជាពន្យារអាយុកាលរបស់ដប។
-អ្នករាល់គ្នាដឹងថាការចំហុយ ឫស្រុះដបទារក គឺជាវិធីដ៏ល្អមួយដើម្បីធ្វើឱ្យប្រាកដថាកូនរបស់អ្នកមានសុវត្ថិភាពនៅពេលបំបៅដោះកូន។ ដូច្នេះ សូមចងចាំ និងចៀសវាងវិធីខុសក្នុងការសម្អាតដបដែលមានរាយក្នុងអត្ថបទ៕