ការពិតការឈឺចាប់ពេលសម្រាល គឺជាអ្វីដែលម្តាយមានផ្ទៃពោះគ្រប់រូបត្រូវឆ្លងកាត់។ ដូច្នេះតើអ្វីខ្លះជាសញ្ញានៃការសម្រាលកូន?
១-សញ្ញានៃកំណើតដែលជិតមកដល់ គឺងាយស្រួលសម្គាល់
ពោះរីកធំជាងមុន និងធ្លាក់ចុះមកក្រោម
នៅចុងបញ្ចប់នៃការមានផ្ទៃពោះទារកនឹងផ្លាស់ទីបន្តិចម្តងៗ ទៅតំបន់អាងត្រគាក ដើម្បីត្រៀមខ្លួនសម្រាលកូន។ នេះអាចកើតឡើងពីរបីសប្តាហ៍ ឬប៉ុន្មានម៉ោងមុនពេលអ្នកចាប់ផ្តើមសម្រាលកូន។ នេះក៏ជាសញ្ញាមួយក្នុងចំណោមសញ្ញាគួរឱ្យកត់សម្គាល់បំផុតអំពីការសម្រាលកូន។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើនេះមិនមែនជាកំណើតដំបូងរបស់អ្នកទេសញ្ញាសម្រាលនេះអាចត្រូវបានមើលរំលងប្រសិនបើអ្នកមិនយកចិត្តទុកដាក់លើរាង ឬទីតាំងពោះរបស់អ្នក។
នៅពេលសញ្ញានេះលេចឡើងអ្នកអាចមានអារម្មណ៍ស្រួលដកដង្ហើមព្រោះទារកលែងចុចលើសួតហើយ។ ទោះយ៉ាងណានៅពេលទារកធ្លាក់ចូលក្នុងអាងត្រគៀកវាដាក់សម្ពាធលើមាត់ស្បូន និងប្លោកនោមដែលធ្វើឱ្យអ្នកចង់នោមច្រើន។
ការផ្លាស់ប្តូរទឹករំអិលមាត់ស្បូន
ទឹករំអិលដែលប្រមូលផ្តុំនៅក្នុងមាត់ស្បូនអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះបង្កើតបានជាស្លេសមាត់ស្បូន។ នៅប្រហែល ៣៧-៤០ សប្តាហ៍នៃការមានផ្ទៃពោះអ្នកនឹងសម្គាល់ឃើញមានការហូរទឹករំអិលទ្វារមាសច្រើន។ នេះ គឺជាបាតុភូតនៃការស្រក់ទឹករំអិលមាត់ស្បូន នៅពេលដែលទឹករំអិលដែលបិទមាត់ស្បូនដើម្បីការពារការឆ្លងរោគបានរបកចេញដើម្បី “ជម្រះផ្លូវ” ដើម្បីឱ្យទារកកើត។
ទឹករំអិលអាចមានពណ៌ថ្លាងងឹត ឬពណ៌ផ្កាឈូក ឬមានឈាមខ្លះ។ នេះគឺជាសញ្ញាមួយដែលបង្ហាញថាក្នុងរយៈពេលពីរបីថ្ងៃទៀតកូនរបស់អ្នកនឹងកើតមក។ ប៉ុន្តែស្ត្រីមានផ្ទៃពោះជាច្រើនត្រូវរង់ចាំពី ១ ទៅ ២ សប្តាហ៍មុនពេលសម្រាលកូន។ ប្រសិនបើអ្នកមានផ្ទៃពោះ ៤០ សប្តាហ៍រួចហើយ ហើយអ្នកចង់ឃើញកូន ប៉ុន្តែនៅតែមិនមានសញ្ញានៃការសម្រាលកូន អ្នកអាចទៅពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យ ដើម្បីអនុវត្តវិធីសាស្ត្រដើម្បីសម្រាលកូន។
សូមកត់សម្គាល់ថាប្រសិនបើទឹករំអិលមានឈាមច្រើន (ស្ទើរតែដូចពេលដែលអ្នកមានរដូវ) នេះអាចជាសញ្ញានៃការសម្រាលគ្រោះថ្នាក់អ្នកត្រូវទៅមន្ទីរពេទ្យភ្លាមៗ។
ស្រកទម្ងន់ឬឈប់ឡើងទម្ងន់
នៅចុងបញ្ចប់នៃការមានផ្ទៃពោះទម្ងន់របស់អ្នកតែងតែមានស្ថេរភាព។ នេះគឺជារឿងធម្មតាអ្នកមិនចាំបាច់ព្រួយបារម្ភឡើយព្រោះវានឹងមិនប៉ះពាល់ដល់ទម្ងន់ទារកក្នុងផ្ទៃឡើយ។ មូលហេតុនៃបាតុភូតនេះអាចបណ្តាលមកពីការថយចុះបរិមាណទឹកភ្លោះ និងការរៀបចំសម្រាប់ការសម្រាលកូន។
២-ការឈឺចាប់ដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះជិតសម្រាលកូនគ្រប់រូបនឹងជួបប្រទះ
ការឈឺចាប់ក្នុងស្បូន
ក្រោយពេលសម្រាលកូន ឆ្មបដែលមើលថែម្តាយនឹងប្រើចលនាម្រាមដៃសង្កត់លើពោះ។ វិធីសង្កត់ពោះនេះគឺក្នុងគោលបំណងបណ្តេញសារធាតុរាវចេញ កុំឱ្យសារធាតុរាវកកកុញ។ ជាធម្មតាក្រោយពេលសម្រាលកូនមិនថាសម្រាលកូនតាមទ្វារមាស ឬវះកាត់ទេ រាងកាយនឹងបញ្ចេញសារធាតុរាវដែលរួមមានឈាមទឹកភ្លោះ ដែលនៅសេសសល់ ការបញ្ចេញទឹកកាម និងកំទេចកំទី ចេញពីស្រទាប់ខាងក្នុងនៃមាត់ស្បូន។
ចំពោះម្តាយដែលធ្លាប់វះកាត់សម្រាលកូនរួច សូមណែនាំឱ្យយកថង់អំបិលដាក់លើពោះប្រហែល ៦ ម៉ោងដើម្បីសង្កត់ដោយសុវត្ថិភាព។ ប្រសិនបើវិធីនេះមិនត្រូវបានអនុវត្តទេ វាងាយស្រួលបង្កការខូចខាតស្បូនបន្ទាប់បន្សំ ការហូរឈាមក្រោយពេលសម្រាលកូន និងប៉ះពាល់ដល់អាយុជីវិតរបស់ម្តាយមានផ្ទៃពោះ។
ឈឺចាប់ក្នុងការកន្ត្រាក់ស្បូន
ក្រោយពេលសម្រាលកូនរួច ដើម្បីឱ្យស្បូនងើបឡើងវិញឱ្យបានឆាប់តាមដែលអាចធ្វើទៅម្តាយនឹងត្រូវចាក់ថ្នាំ ដើម្បីធ្វើឱ្យស្បូនកន្ត្រាក់ហើយវិលត្រលប់ទៅរូបរាងនិងទំហំមុនពេលមានផ្ទៃពោះ។ ម្តាយណាដែលធ្លាប់វះកាត់សម្រាលកូនដឹងពីក្លិននៃការឈឺចាប់នេះ ព្រោះវាមានទាំងការកន្ត្រាក់និងការឈឺចាប់នៅកន្លែងវះកាត់។
ម្តាយភាគច្រើនត្រូវជួបប្រទះការឈឺចាប់ក្រោយសម្រាលកូន ២ ដងបូករួមទាំងការឈឺពោះ ៣ ដង។ មិនថាវាឈឺចាប់ប៉ុណ្ណាក៏ដោយម្តាយដែលសម្រាលកូនដោយធម្មជាតិ ឬតាមការវះកាត់ក៏ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះរឿងទាំងនេះ ដើម្បីឆាប់ជាសះស្បើយក្រោយពេលសម្រាលកូន៖
-ការធ្វើចលនាដំបូង ដើម្បីលើកកម្ពស់ចរាចរឈាមយកសារធាតុរាវចេញយ៉ាងឆាប់រហ័ស
-ដំបូងអ្នកគួរតែញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិ និងពណ៌ស្រាល ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ច្រើនពោះវៀនមិនសម្របខ្លួនបានលឿនទេ វានឹងបណ្តាលឱ្យរាក ឬចង្អោរក្អួត។
-ម្តាយដែលប្រើខ្សែក្រវ៉ាត់ពោះគួរតែចាប់ផ្តើមរឹតវាឱ្យតឹងបន្តិចម្តងៗ ហើយត្រូវរង់ចាំពី ៣ ទៅ ៦ ខែទើបអាចប្រើបាន។ បើប្រើឆាប់ពេកវានឹងធ្វើឱ្យខូចស្បូន ការរក្សាជាតិទឹក។
-ញ៉ាំផ្លែឈើក្រោយពេលសម្រាលកូនយកល្អគួរតែញ៉ាំផ្លែឈើទន់ៗ ឬកែច្នៃវាទៅជាទឹកផ្លែឈើ ដើម្បីកុំអោយមានបន្ទុកលើបំពង់រំលាយអាហារ។
ខាងលើនេះគឺជាការឈឺចាប់បីយ៉ាងដែលត្រូវជួបប្រទះក្នុងកំឡុងពេលសម្រាលកូន។ នេះហើយ គឺជាហេតុផលដែលម្តាយចាត់ទុកកូនដូចជាកំណប់ទ្រព្យ៕