Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិនបើ​បច្ចុប្បន្ន​អ្នក​មិន​មាន​រោគសញ្ញា​នៃ​ជំងឺ​ស្ទះ​ពោះវៀន​នោះទេ​អ្នកភាគច្រើន​ទំនងជា​មិន​ត្រូវការ​ដើម្បី​ណែនាំ​ពី​របប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ទាប​ឡើយ​។ ជាតិ​សរសៃ​មាន​សារៈសំខាន់​ណាស់​នៅក្នុង​របប​អាហារ​ដែល​មាន​សុខភាព​ល្អ និង​អាច​លើក​កំពស់​សុខ​ភាព​នៃ ប្រព័ន្ធ​ក្រពះ និង​ពោះវៀន​ទៀតផង​។ ដើម្បី​ជួយ​ការពារ​ការស្ទះ​ពោះវៀន សូម​ញ៉ាំ​សារធាតុ​រាវ អោយបាន​គ្រប់គ្រាន់ ដើរ ឬ​ស្នាក់នៅ​អោយ​សកម្ម​តាម​តែ​អាចធ្វើ​បាន និង​ខិតខំ​ដើម្បី​ការពារ ការ​ទល់លាមក​ជាមួយ​នឹង​ការបរិភោគ​អាហារ​មាន​សុខភាព​ល្អ ការ​ហាត់ប្រាណ និង​ការប្រើ​ថ្នាំ​តាម​វេជ្ជបញ្ជា​បាន​ត្រឹមត្រូវ​។

ប្រសិនបើ​អ្នក​មាន​ការស្ទះ​ពោះវៀន ឬ​មួយ​ក៏​វេជ្ជបណ្ឌិត​របស់​អ្នក បាន​និយាយប្រាប់​អ្នក​ថា​អ្នក​គឺជា​មនុស្ស​ដែល​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​អ្នក​គួរតែ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ និង​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ទាប​។ គន្លឹះ​មួយ​ចំនួន​ផ្សេង​ទៀត​សម្រាប់​របប​អាហារ ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ទាប​ត្រូវ​បាន​រាយ​នាម​ដូចខាងក្រោម​នេះ​៖

  • ភេសជ្ជៈ ការ​មាន​ជាតិ​ទឹក​គ្រប់គ្រាន់​គឺជា​ការ​សំខាន់​ណាស់​។ ទឹក​ផ្លែឈើ និង​ទឹក​បន្លែ ដោយ​គ្មាន​កាក និង​ទឹក​។ ជៀសវាង​ភេសជ្ជៈ​ដែល​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​ភេសជ្ជៈ​ផ្សេង​ទៀត​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​។​
  • ផលិតផល​ទឹកដោះគោៈ ជ្រើស​យក​ទឹកដោះគោ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប ឬ​ផលិតផល ទាំងឡាយណា​ដែល​ល​មិនមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​។​
  • គ្រាប់​ផ្លែឈើ នំ​បុ័ង និង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិៈ ជាតិ​សរសៃ​នៅក្នុង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ នំ​បុ័ង នឹង បណ្តាល​អោយ​ចលនា​អាហារ​ក្នុង​ពោះវៀន​យឺត​ដែល​ជា​លទ្ធផល​ធ្វើអោយ​រលាក​។​
  • ផ្លែឈើ និង​បន្លែៈ ជ្រើស​យក និង​ចំអិន​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ដោយ​គ្មាន​សំបក​។ ត្រស​ក់ស្រូវ ឪឡឹក និង​ចេក​ឆៅ​គឺ​មិន​អី​ទេ ផ្លែឈើ​ឆៅ​ផ្សេង​ទៀត​គឺជា​ប្រភេទ​ដែល​សំបូ​ត​កា​កស​សៃ ច្រើនពេក​សម្រាប់​ពោះវៀន​ដើម្បី​បំបែក​។​
  • សាច់ និង​សាច់​កែច្នៃៈ ប្រូតេអ៊ីន​គឺមាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការ​ជាសះស្បើយ​។ រកមើល​សាច់មាន់​ក្មេង​មាន​ស្បែក​ស្តើង​។ ជៀសវាង​អាហារ​ចៀន​ក៏ដូចជា​សាច់​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​។ ស៊ុត (​មិន​ចៀន ) តៅហ៊ូ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ប្រូតេអ៊ី​៕