Join with Health.com.kh on Telegram

​សារធាតុ Lycopene ដែល​មាន​ក្នុង​ផ្លែ​ប៉េងប៉ោះ​ជួយ​បង្ការ​កុំអោយ​មាន​អុកស៊ីតកម្ម​លើ​សេរ៉ូម​ជាតិ​ខ្លាញ់ ដូច្នេះ​វា​នឹង​ផ្តល់​ឥទ្ធិពល​ការពារ និង​ប្រឆាំង​ជំងឺ​បេះដូង​-​សរសៃឈាម​បាន​។ ការ​ទទួលទាន​ប៉េងប៉ោះ​ជា​ទៀងទាត់​ត្រូវបាន​គេ​អះអាង​ថា​ជួយ​បន្ថយ​ចំនួន​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល LDL និង​ជាតិ​ខ្លាញ់ Triglycerides ក្នុង​ឈាម​។ ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាំងនេះ​គឺជា​មេ​បញ្ហា​ដ៏​សំខាន់​មួយ​របស់​ជំងឺ​បេះដូង​-​សរសៃឈាម ព្រមទាំង​នាំអោយ​មាន​ការ​កក​ជាតិ​ខ្លាញ់​នៅ​សរសៃឈាម​ថែម​ទៀត​។​

​ក្រៅពីនេះ សារធាតុ​ដ៏​សំខាន់​ចំនួន​ពីរ​របស់​ប៉េងប៉ោះ​ឈ្មោះថា Coumaric Acid និង Chlorogenic Acid មាន​នាទី​ទៅ​ប្រឆាំង​នឹង​សារធាតុ Nitrosamines ដែល​រាងកាយ​ផលិត ព្រមទាំង​ជា​សារធាតុ​បង្ក​ជំងឺ​មហា​រី​ក្នុង​បារី​ផងដែរ​។ វត្តមាន​របស់​វីតាមីន A ដ៏​ច្រើន​លើសលុប​របស់​ប៉េងប៉ោះ​ត្រូវបាន​គេ​ដឹងថា ជួយ​បន្ថយ​ឥទ្ធិពល​របស់​សារធាតុ​បង្ក​ជំងឺមហារីក និង​ការពារ​ជំងឺមហារីក​សួត​៕