បន្លែភាគច្រើនល្អចំពោះសុខភាព ប៉ុន្តែដើម្បីរួមបញ្ចូលនៅក្នុងម៉ឺនុយសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ វាចាំបាច់ត្រូវជ្រើសរើសដោយប្រុងប្រយ័ត្ន។ សូមស្តាប់ការណែនាំខាងក្រោមនេះ ចំពោះបន្លែដែលល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ៖
ប្រូខូលី
នេះគឺជាអាហារដែលឈរនៅលើបញ្ជីបន្លែល្អៗសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ព្រោះប្រូខូលីមានផ្ទុកនូវសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើនដែលចាំបាច់សម្រាប់ការមានផ្ទៃពោះ ដែលមានសុខភាពល្អដូចជា៖ វីតាមីន K, C, ម៉ាញេស្យូម, ផូស្វ័រ, ជាតិសរសៃ, កាល់ស្យូម ជាដើម។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណឹងប្រូខូលី ក៏ជាប្រភពដ៏កម្រមួយនៃអាស៊ីតហ្វូលិក ដ៏សំបូរបែបដែលចាំបាច់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។ ទឹកអាស៊ីតប្រភេទនេះ មានប្រសិទ្ធភាពការពារការខូចមុខងារបំពង់សរសៃប្រសាទ ឆ្អឹងខ្នងទារក។ ដូច្នេះមុនពេលមានគភ៌ និងនៅដំណាក់កាលដំបូងនៃការមានផ្ទៃពោះ ម្តាយត្រូវការបន្ថែមអាស៊ីតហ្វូលិកយ៉ាងសកម្ម។
ទំពាំងបារាំង
ទំពាំងបារាំង គឺជាអាហារសម្បូរអាស៊ីតហ្វូលិក និងមានវីតាមីនខ្ពស់ រួមទាំងវីតាមីន D, K ។ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរទទួលទានមួយពែងជារៀងរាល់ថ្ងៃដើម្បីផ្តល់នូវវីតាមីន K គ្រប់គ្រាន់សម្រាប់រាងកាយ។
នេះជួយការពារទារកពីការខូចបំពង់សរសៃប្រសាទ។
ពោតបារាំង
ពោតបារាំង គឺជាបន្លែមួយក្នុងចំណោមបន្លែងាយស្រួលបំផុត ដែលស្ត្រីមានផ្ទៃពោះអាចទទួលទានបាន។ ជាមធ្យមពោតបារាំង ១ ក្រាមមានផ្ទុកអាស៊ីតហ្វូលិករហូតដល់ ៣៦.៥ក្រាម និងជាតិសរសៃ និងកាត់បន្ថយការទល់លាមកទូទៅអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ។ ជាពិសេសវាក៏មានកាឡូរីទាប ដូច្នេះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះមិនចាំបាច់ព្រួយបារម្ភអំពីការឡើងជាតិស្ករក្នុងឈាមនៅពេលទទួលទានច្រើននោះទេ។
ស្ពៃក្តោប
ស្ពៃក្តោប គឺជាប្រភពសំបូរវីតាមីន A, E, K, ម៉ាញ៉េស្យូម, ស័ង្កសី…ល្អខ្លាំងណាស់សម្រាប់ការលូតលាស់ប្រកបដោយសុខភាពល្អរបស់ទារក។
សូមកត់សម្គាល់ថាជាមួយបន្លែដែលដាំនៅក្រោមទឹកដូចជាស្ពៃ គិនឆាយ, ស្ពីណាច, វាងាយស្រួលឆ្លងមេរោគណាស់។ ដូច្នេះ នៅពេលដំណើរការបឋមអ្នកគួរតែលាងសម្អាតច្រើនដង ដោយត្រាំក្នុងទឹកអំបិលប្រហែល ១៥ នាទី មុនពេលដំណើរការ ដើម្បីធានាអនាម័យ។ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ គួរចៀសវាងការទទួលទានបន្លែទាំងនេះឆៅ ដើម្បីកំណត់ការបង្ករោគដោយបាក់តេរីដែលប៉ះពាល់ដល់សុខភាព និងទារកក្នុងផ្ទៃ។
ស្ពៃស្ពីណាច
បន្លែមួយក្នុងចំណោមបន្លែល្អៗ សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ គឺស្ពៃស្ពីណាច។ បន្លែនេះ ជួយស្ត្រីមានផ្ទៃពោះកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុល និងគ្រប់គ្រងទម្ងន់របស់ពួកគេ។ ជាពិសេសបន្លែមានជាតិរំអិលមួយប្រភេទ ដែលមានសមត្ថភាពបញ្ចុះទឹកនោម និងកំណត់ការទល់លាមក យ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ វាក៏មានវីតាមីន C ជួយប្រឆាំងការរលាកគ្រប់ប្រភេទផងដែរ។
ខាត់ណា
វាមិនមែនជារឿងចៃដន្យទេដែលខាត់ណាត្រូវបានគេស្គាល់ថាជា “មហាក្សត្រីនៃបន្លែបៃតង” ។ មានបេតាការ៉ូទីនច្រើនដែលជាទម្រង់នៃវីតាមីន A នៅក្នុងខាត់ណាច្រើនជាងបន្លែបៃតងដទៃទៀត។ សូម្បីតែមាតិកាវីតាមីន C ច្រើនជាងផ្លែក្រូច ឬសាច់ញាតិក្រូច។ ខាត់ណាមួយពែងមានប្រូតេអ៊ីនប្រហែល ៣ ក្រាម, វីតាមីន C កាល់ស្យូម និងប៉ូតាស្យូម ដែលចាំបាច់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ។
ខាត់ណាក៏ជាប្រភពអាហារនៃខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អសម្រាប់រាងកាយ ដែលមនុស្សមួយចំនួនមិននឹកស្មានដល់។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវ, ខាត់ណាមានអាស៊ីតអាល់ហ្វា-លីណូឡេអ៊ីក (ALA) និងអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា-៣ ខ្ពស់។ ទាំងនេះគឺជាខ្លាញ់ដែលមានសុខភាពល្អពីរប្រភេទដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពខួរក្បាល និងសរសៃឈាមបេះដូង៕