ខ្ទឹមសត្រូវបានគេប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយនៅក្នុងការចម្អិនអាហារ ក៏ដូចជាត្រូវបានគេប្រើជាឱសថផងដែរនៅទូទាំងប្រវត្តិសាស្ត្របុរាណ និងសម័យទំនើបដើម្បីការពារ និងព្យាបាលលក្ខខណ្ឌ និងជំងឺយ៉ាងទូលំទូលាយ។
ខ្ទឹមសគឺជាប្រភេទម្យ៉ាងនៃខ្ទឹមដែលត្រូវបានប្រើដោយមនុស្សជាតិរាប់ពាន់ឆ្នាំមកហើយ និងត្រូវបានប្រើនៅក្នុងប្រទេសអេហ្ស៊ីបបុរាណសម្រាប់ទាំងការធ្វើម្ហូប និងអត្ថប្រយោជន៍ក្នុងការព្យាបាលជំងឺ។ ដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបំផុតពីខ្ទឹមសការបរិភោគខ្ទឹមសឆៅគឺជាជម្រើសដ៏ល្អបំផុតសម្រាប់យើង ប៉ុន្តែភាគច្រើនពួកយើងនឹងមិនជ្រើសរើសធ្វើបែបនេះនោះទេ។

សម្រាប់ការចម្អិនអាហារខ្ទឹមសត្រូវបានណែនាំអោយហាន់ ឬចិតវា ហើយទុកវាចោលប្រហែល១៥នាទីមុនពេលដាក់ចម្អិនដែលអនុញ្ញាតអោយសារធាតុម្យ៉ាងដែលគេហៅថាAllicinត្រូវបានបង្កើតឡើង។ ប្រសិនបើអ្នកចម្អិនខ្ទឹមសភ្លាមៗវាអាចធ្វើអោយបាត់បង់ផលវិជ្ជមានមួយចំនួននៃខ្ទឹមស។ ដូចដែលការណែនាំក្នុងការប្រើប្រាស់ខ្ទឹមសត្រូវបានគេ ប្រើប្រាស់ប្រហែល១/៣នៃផ្កាខ្ទឹមជារៀងរាល់ថ្ងៃ។
គោលការណ៍ណែនាំរបស់អង្គការសុខភាពពិភពលោកសម្រាប់ការលើកកម្ពស់សុខភាពជាទូទៅគឺពី២ទៅ៥ក្រាមនៃខ្ទឹមសស្រស់ដែលស្មើ០.៤ទៅ១.២ក្រាមនៃម្សៅខ្ទឹមសស្ងួត ២ទៅ៥មីលីក្រាមនៃប្រេងខ្ទឹមស និង៣០០ទៅ១០០០ មីលីក្រាមនៃទឹកដមនៃខ្ទឹមសដែលស្មើនឹង២ទៅ៥មីលីក្រាមនៃសារធាតុallicin។

លើសពីការប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក ខ្ទឹមសមានប្រវត្តិសាស្ត្រដ៏យូរលង់ណាស់មកហើយដែលត្រូវបានគេប្រើដើម្បីព្យាបាលជំងឺរលាកទងសួត សម្ពាធឈាមខ្ពស់ ជំងឺរបេង ឈឺសន្លាក់ឆ្អឹង ជំងឺថ្លើម រាគមួល ការមានព្រូន និងជំងឺទឹកនោមផ្អែម។ សូមចាំទុកថាមានតែការសិក្សាមួយចំនួនតូចប៉ុណ្ណោះដែលត្រូវបានបញ្ចប់ថាខ្ទឹមសអាចប្រឆាំងមហារីកបានយ៉ាងអស្ចារ្យ៕
