ផ្លែគូលែន នៅពេលញ៉ាំច្រើនគឺក្តៅ។ ដូចនេះ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ គួរបរិភោគក្នុងបរិមាណគ្រប់គ្រាន់ ក៏ជួយនាំមកនូវគុណប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់ម្តាយ និងទារក។ ខាងក្រោម គឺជាគុណសម្បតិ្ត និង គុណវិបត្តិមួយចំនួនរបស់គូលែន ហើយស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ គួរតែដឹង ដើម្បីបង្ការហានិភ័យផ្សេងៗ។
.អត្ថប្រយោជន៍នៃគូលែនសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ
ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ មួយចំនួនមិនបានអើបពើជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍ដែលផ្លែឈើនេះនាំមក។ គុណប្រយោជន៍មួយចំនួនរបស់គូលែន សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះប្រសិនបើបរិភោគត្រឹមត្រូវ៖
ធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ដោយសារតែមាតិកាវីតាមីន C ខ្ពស់ របស់វា គូលែនជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះញ៉ាំគូលែននឹងជួយការពារហានិភ័យនៃការឆ្លង និងជំងឺទូទៅមួយចំនួនអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ។
តុល្យភាពវត្ថុរាវ
គូលែន មានប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ ដែលជួយរក្សាកម្រិតសូដ្យូម និងសារធាតុរាវនៅក្នុងខ្លួនសម្រាប់តុល្យភាពអេឡិចត្រូលីត។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណឹងទេ ពួកគេក៏ជួយរក្សាសម្ពាធឈាមធម្មតា និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការគាំងបេះដូង និងដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលផងដែរ។
គូលែន សំបូរទៅដោយជាតិសរសៃ
ជាតិសសៃនៅក្នុងគូលែន នឹងជួយបង្កើនការរំលាយអាហារ និងការពារការទល់លាមក។
ល្អសម្រាប់ស្បែក
គូលែន សម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ការបរិភោគច្រើននឹងជួយប្រឆាំងរ៉ាឌីកាល់សេរី ការពារការបំផ្លាញអុកស៊ីតកម្ម និងជួយឱ្យស្បែកសភ្លឺថ្លា។ ប្រសិនបើអ្នកចង់មានស្បែកដែលមានសុខភាពល្អ សូមបន្ថែមគូលែនទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក។
សំបូរទៅដោយប៉ូលីហ្វេណុល
ប៉ូលីហ្វេណុលនៅក្នុងគូលែន ជួយធ្វើឱ្យមានទម្ងន់ រាងកាយមានតុល្យភាព ព្យាបាលការខូចខាតថ្លើម។ ក្រៅពីនេះ សារធាតុនេះក៏ជួយស្ត្រីមានផ្ទៃពោះការពារជំងឺទឹកនោមផ្អែមផងដែរ។
.ផលរំខានរបស់គូលែនប្រសិនបើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះញ៉ាំច្រើនពេក
ទោះបីជាមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបែបណាក៏ដោយ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះញ៉ាំគូលែនច្រើនមិនល្អនោះទេ។
ធ្វើឱ្យមានអាការៈក្តៅក្នុង
ដោយសារតែគូលែនក្តៅប្រសិនបើបរិភោគច្រើនវានឹងបង្កឱ្យមានកម្តៅក្នុងខ្លួនដែលមិនល្អសម្រាប់ទាំងម្តាយ និងទារក។ ការទទួលទានគូលែនច្រើន ក៏អាចបង្កបញ្ហាដល់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែរដូចជាឈឺបំពង់ក ច្រមុះ ដំបៅមាត់។
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ដោយសារតែគូលែនផ្ទុកជាតិស្ករច្រើន ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំច្រើនវានឹងធ្វើអោយជាតិស្ករក្នុងឈាមកើនឡើងភ្លាមៗ។ ប្រសិនបើអ្នកញ៉ាំច្រើនអ្នកនឹងប្រឈមនឹងជំងឺទឹកនោមផ្អែមពេលមានគភ៌។
ការថយចុះជាតិស្ករក្នុងឈាម
ដោយសារតែគូលែនមានជាតិសរសៃខ្ពស់ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលទទួលទានច្រើនពេក ក៏ប្រឈមនឹងការថយចុះសម្ពាធឈាមដល់កម្រិតគ្រោះថ្នាក់ផងដែរ។ រោគសញ្ញាទូទៅមួយចំនួនគឺ អស់កម្លាំង ដកដង្ហើមរាក់ៗ ចង្អោរ ត្រជាក់ វិលមុខ ព្រិលភ្នែក។
ការកើនឡើងហានិភ័យនៃការហូរឈាម
គូលែន អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការហូរឈាមនៅពេលដែលវាមានអន្តរកម្មជាមួយថ្នាំដូចជាអាស្ពីរីន ថ្នាំប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីហ្ស៊ែន ថ្នាំ antiplatelet និង NSAIDs ។
.តើស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរញ៉ាំប៉ុន្មានដងក្នុងមួយថ្ងៃ?
យោងតាមអនុសាសន៍របស់វិទ្យាស្ថានអាហារូបត្ថម្ភស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរបរិភោគផ្លែឈើតែ ៤០០-៥០០ ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។ ទោះបីជាផ្លែគូលែន ផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពក៏ដោយ វាមិនមានន័យថាអ្នកញ៉ាំកាន់តែច្រើនកាន់តែល្អទេ ផ្ទុយទៅវិញការបរិភោគត្រឹមត្រូវ បរិភោគគ្រប់គ្រាន់គឺល្អ។
ជាមួយនឹងគូលែន ព្រោះតែផ្លែឈើនេះមានលក្ខណៈធម្មជាតិនៃជាតិស្ករច្រើន ដូច្នេះការញ៉ាំច្រើននឹងធ្វើឱ្យស្ត្រីមានផ្ទៃពោះប្រឈមនឹងគុណវិបត្តិជាច្រើន។ ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរតែញ៉ាំតែ ៧-១០ ផ្លែក្នុងមួយថ្ងៃ៕