Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែ​គូលែន នៅពេល​ញ៉ាំ​ច្រើន​គឺ​ក្តៅ​។ ដូចនេះ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ គួរ​បរិភោគ​ក្នុង​បរិមាណ​គ្រប់គ្រាន់ ក៏​ជួយ​នាំមក​នូវ​គុណប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ដល់​ម្តាយ និង​ទារក​។ ខាងក្រោម គឺជា​គុណ​ស​ម្ប​តិ្ត និង គុណវិបត្តិ​មួយចំនួន​របស់​គូលែន ហើយ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ គួរតែ​ដឹង ដើម្បី​បង្ការ​ហានិភ័យ​ផ្សេងៗ​។​

.​អត្ថប្រយោជន៍​នៃ​គូលែន​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​

​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ មួយចំនួន​មិនបាន​អើ​ប​ពើ​ជាមួយនឹង​អត្ថប្រយោជន៍​ដែល​ផ្លែឈើ​នេះ​នាំមក​។ គុណប្រយោជន៍​មួយចំនួន​របស់​គូលែន សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ប្រសិនបើ​បរិភោគ​ត្រឹមត្រូវ​៖

​ធ្វើឱ្យ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​

ដោយសារតែ​មាតិកា​វីតាមីន C ខ្ពស់ របស់​វា គូលែន​ជួយ​ពង្រឹង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​។ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ញ៉ាំ​គូលែន​នឹង​ជួយ​ការពារ​ហានិភ័យ​នៃ​ការឆ្លង និង​ជំងឺ​ទូទៅ​មួយចំនួន​អំឡុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។​

​តុល្យភាព​វត្ថុ​រាវ​

គូលែន មាន​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ ដែល​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​សូ​ដ្យូ​ម និង​សារធាតុ​រាវ​នៅក្នុង​ខ្លួន​សម្រាប់​តុល្យភាព​អេឡិចត្រូលីត​។ មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណឹង​ទេ ពួកគេ​ក៏​ជួយ​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​ធម្មតា និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​គាំងបេះដូង និង​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​ផងដែរ​។

​គូលែន សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ

ជាតិ​សសៃ​នៅក្នុងគូលែន នឹង​ជួយ​បង្កើន​ការរំលាយ​អាហារ និង​ការពារ​ការ​ទល់លាមក​។

ល្អ​សម្រាប់​ស្បែក​

​គូលែន សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ការបរិភោគ​ច្រើន​នឹង​ជួយ​ប្រឆាំង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ការពារ​ការបំផ្លាញ​អុកស៊ីតកម្ម និង​ជួយ​ឱ្យ​ស្បែ​កស​ភ្លឺ​ថ្លា​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ចង់​មាន​ស្បែក​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ សូម​បន្ថែម​គូលែន​ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​។​

សំបូរ​ទៅដោយ​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល​

​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល​នៅក្នុង​គូលែន ជួយ​ធ្វើឱ្យមាន​ទម្ងន់ រាងកាយ​មាន​តុល្យភាព ព្យាបាល​ការខូចខាត​ថ្លើម​។ ក្រៅពីនេះ សារធាតុ​នេះ​ក៏​ជួយ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ការពារ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ផងដែរ​។

.​ផល​រំខាន​របស់​គូលែន​ប្រសិនបើ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​

​ទោះបី​ជាមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើនបែប​ណាក៏ដោយ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ញ៉ាំ​គូលែន​ច្រើន​មិនល្អ​នោះទេ​។​

​ធ្វើឱ្យមាន​អាកា​រៈ​ក្តៅ​ក្នុង​

​ដោយសារតែ​គូលែន​ក្តៅ​ប្រសិនបើ​បរិភោគ​ច្រើន​វា​នឹង​បង្កឱ្យមាន​កម្តៅ​ក្នុង​ខ្លួន​ដែល​មិនល្អ​សម្រាប់​ទាំង​ម្តាយ និង​ទារក​។ ការទទួល​ទាន​គូលែន​ច្រើន ក៏​អាច​បង្កបញ្ហា​ដល់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែរ​ដូចជា​ឈឺបំពង់ក ច្រមុះ ដំបៅ​មាត់​។​

​ការកើនឡើង​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​

​ដោយសារតែ​គូលែន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​ច្រើន​វា​នឹង​ធ្វើអោយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង​ភ្លាមៗ​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​ញ៉ាំ​ច្រើន​អ្នកនឹង​ប្រឈម​នឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ពេល​មានគភ៌​។

​ការថយចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​

​ដោយសារតែ​គូលែន​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែល​ទទួលទាន​ច្រើនពេក ក៏​ប្រឈម​នឹង​ការថយចុះ​សម្ពាធ​ឈាម​ដល់​កម្រិត​គ្រោះថ្នាក់​ផងដែរ​។ រោគសញ្ញា​ទូទៅ​មួយចំនួន​គឺ អស់កម្លាំង ដកដង្ហើម​រាក់ៗ ចង្អោរ ត្រជាក់ វិលមុខ ព្រិល​ភ្នែក​។​

ការកើនឡើង​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ហូរឈាម​
​គូលែន អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​ហូរឈាម​នៅពេលដែល​វា​មាន​អន្តរ​កម្ម​ជាមួយ​ថ្នាំ​ដូចជា​អាស្ពីរីន ថ្នាំ​ប្រឆាំងនឹង​អុក​ស៊ី​ហ្ស៊ែ​ន ថ្នាំ antiplatelet និង NSAIDs ។​

.​តើ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​គួរ​ញ៉ាំ​ប៉ុន្មាន​ដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​?

​យោងតាម​អនុសាសន៍​របស់​វិទ្យាស្ថាន​អាហារូបត្ថម្ភ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​គួរ​បរិភោគ​ផ្លែឈើ​តែ ៤០០-៥០០ ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ ទោះបីជា​ផ្លែ​គូលែន ផ្តល់នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​ក៏ដោយ វា​មិន​មានន័យថា​អ្នក​ញ៉ាំ​កាន់តែច្រើន​កាន់តែ​ល្អ​ទេ ផ្ទុយទៅវិញ​ការបរិភោគ​ត្រឹមត្រូវ បរិភោគ​គ្រប់គ្រាន់​គឺ​ល្អ​។​

​ជាមួយនឹង​គូលែន ព្រោះតែ​ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​លក្ខណៈ​ធម្មជាតិ​នៃ​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​ច្រើន​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ប្រឈម​នឹង​គុណវិបត្តិ​ជាច្រើន​។ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​គួរតែ​ញ៉ាំ​តែ ៧-១០ ផ្លែ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​៕​