​ប្រសិនបើ​កុមារ​មាន​រោគសញ្ញា​អា​លែ​ហ្សី​ដូចជា​កន្ទួល​រមាស់រ រាក ក្អួត ចង្អោរ​ជាដើម ម្តាយ​គួរតែ​ឈប់​ទទួលទាន​អាហារ​នោះ​ជាបន្ទាន់​។ នេះ គឺជា​បញ្ជី​អាហារ​ដែល​បង្កឱ្យមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្សី​ចំពោះ​កុមារ​ដែល​ម្តាយ​គួរ​ដឹង​។

​កុមារ​ដែលមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​ជាមួយ​ក្រូចឆ្មា​

​មនុស្ស​ជាច្រើន​មានការ​ភ្ញាក់ផ្អើល ព្រោះ​ក្រូចឆ្មា គឺជា​អាហារ និង​គ្រឿងទេស ដែល​ប្រើ​ញឹកញាប់​អាច​បង្កឱ្យមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្សី​។ តាមពិត​ក្រូចឆ្មា​អាចជួយ​ដល់​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី ឬ​ជា​មូលហេតុ​នៃ​ជំងឺ​នេះ​។ ក្រូចឆ្មា​មាន​សមាសធាតុ​អាស៊ីត​ធម្មជាតិ​នៅពេល​ញ៉ាំ​វា​អាច​ជ្រាបចូល​ទៅក្នុង​ស​សៃ​ឈាម និង​ធ្វើឱ្យ​រលាក​ស្បែក​។​

​មិន​ត្រឹមតែ​ប៉ុណ្ណោះ​មាន​ករណី​ឯកសារ​ជាច្រើន​ដែល​បង្ហាញ​ពី​ការ​រលាក​ដោយសារ​អាស៊ី​តនៃ​ក្រូចឆ្មា​។ ជាពិសេស​នៅពេលដែល​មនុស្ស​មាន​ទំនាក់ទំនង​ជាមួយ​ទឹកក្រូច​ឆ្មា មនុស្ស​មិន​លាងដៃ​ឱ្យបាន​ស្អាត​ឡើយ នៅពេលដែល​ចេញ​ក្រៅ​ត្រូវ​កំដៅថ្ងៃ គឺជា​សារធាតុ​ដែល​ធ្វើអោយ​ស្បែក​រលាក​កាន់តែខ្លាំង បណ្តាលអោយ​ពងបែក​មានការ​ឈឺចាប់ អ្វីដែល​ធ្ងន់ធ្ងរ​បំផុត គឺ​ការ​របកស្បែក​ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ឆ្លង​មេរោគ​។​

​ប្រភេទ​ត្រី​ខ្លះ​

​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​ត្រី​អាច​បង្កឱ្យមាន​ប្រតិកម្ម​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ អា​ឡែ​រ​ហ្សី​ត្រី​ជាធម្មតា​បណ្តាលឱ្យ​បញ្ហា​ស្បែក និង​ក្រពះ ពោះវៀន លេចឡើង​ភ្លាមៗ​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​។ មនុស្ស​ដែលមាន​ប្រតិកម្ម​ចំពោះ​ត្រី​មួយ​ប្រភេទ​ច្រើន​តែមាន​អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅនឹង​ត្រី​ដទៃទៀត​។

​ត្រី​សាល​ម៉ុ​ន ត្រី​ធូ​ណា ស្ថិតក្នុង​ចំណោម​ត្រី​ដែលមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​បំផុត​ចំពោះ​កុមារ​។ តើ​មាន​នរណាម្នាក់​នៅក្នុង​គ្រួសារ​មានប្រតិកម្ម​ទៅនឹង​បង្គា ក្តាម ឬ​ត្រី​ទេ​? បើ​ដូច្នេះ សូម​រង់ចាំ​រហូតដល់​កុមារ​មាន​អាយុ ២ ឆ្នាំ ដើម្បី​ផ្តល់​ត្រី​ដល់​គាត់​។ នេះ​នឹង​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​មានប្រតិកម្ម​អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅនឹង​អាហារ​សមុទ្រ​។​

​ស៊ុត​

​ស៊ុតមាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ច្រើន និង​មាន​ប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព ប៉ុន្តែ​នៅពេល​បំបៅកូន​ដោយ​ទឹកដោះ ម្តាយ​គួរតែ​ប្រយ័ត្ន ព្រោះនេះ​គឺជា​អាហារ​មួយ​ក្នុងចំណោម​អាហារ​ដែល​បង្កឱ្យមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី (​ភាគច្រើន​ជា​អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅនឹង​ប្រូតេអ៊ីន​នៅក្នុង​ស៊ុត​ពណ៌​ស​) ។ រោគសញ្ញា​ប្រតិកម្ម​អា​ឡែ​ហ្ស៊ី​ជាធម្មតា​កើតឡើង​ពី​ពីរ​បី​នាទី​ទៅ​ពីរ​បី​ម៉ោង​បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​ស៊ុត ឬ​អាហារ​ដែលមាន​ស៊ុត​។ សញ្ញា និង​រោគសញ្ញា មាន​ចាប់ពី​ស្រាល​ទៅ​ធ្ងន់ធ្ងរ ហើយ​អាច​រួមបញ្ចូល​កន្ទួល​លើ​ស្បែក​កន្ទួល​ក្រហម រលាក​ច្រមុះ និង​ក្អួតចង្អោរ ឬ​បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ​ផ្សេងទៀត ហើយនឹង​អាច​គ្រោះថ្នាក់​ជាង​នេះ​ដែលជា​ប្រតិកម្ម​គំរាមកំហែង​ដល់​អាយុជីវិត​។​

​ម្តាយ​មិនគួរ​ប្រើ​ស៊ុត​ឆៅ ឬ​ចម្អិន​មិនសូវ​ឆ្អិន​សម្រាប់​ទារក​ឡើយ​។ នៅពេល​រៀបចំ​អាហារ​សម្រាប់​ក្មេង​អាយុ​ក្រោម ១ ឆ្នាំ ម្តាយ​គួរតែ​យក​ពណ៌​ស​ចេញ ហើយ​ប្រើ​ស៊ុត​ពណ៌​លឿង ព្រោះ​ស៊ុត​ពណ៌​សមាន​បរិមាណ​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ ដែល​អាច​បង្កឱ្យមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្សី ខណៈពេលដែល​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ និង​ភាព​ធន់​របស់​ទារ​កនៅ​តែ​ខ្សោយ​។

​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​

​គ្រាប់​ដូចជា​គ្រាប់​សណ្តែកដី គ្រាប់ស្វាយចន្ទី អាល់​ម៉ុ​ន វ៉ាល់​ណាត់ អង្គាដី គ្រាប់​ស្រល់ … ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា​ជា​អាហារ​អា​ឡែ​ស៊ី​សម្រាប់​កុមារ​។ យោងតាម​ការស្រាវជ្រាវ​កុមារ​ប្រហែល ៩% មាន​អា​ឡែ​ស៊ី​ទៅនឹង​អាហារ​នេះ​។​

​កុមារ​ដែលមាន​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​ជាមួយ​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​ទាំងនេះ ជារឿយៗ​មាន​រោគសញ្ញា​ដូចជា កន្ទួល​នៅ​ជុំវិញ​មាត់ ឬ​រាងកាយ ឈឺពោះ ក្អួតចង្អោរ​។ ករណី​ធ្ងន់ធ្ងរ​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ក្អក​, ដកដង្ហើម​លឺសូរ​, ដកដង្ហើម​ខ្លី​, ស្អក​ដោយសារ​អា​ឡែ​រ​ហ្ស៊ី​ផ្លូវដង្ហើម​។ ក្នុងករណី​ធ្ងន់ធ្ងរ​បំផុត​វា​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ដួលសន្លប់ និង​បណ្តាល​ឱ្យស្លាប់​៕​

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង