Join with Health.com.kh on Telegram

​តើ​ធ្វើ​ដូចម្តេច​ដើម្បី​រក្សា​ទឹកដោះ​ម្តាយ​ឱ្យមាន​សុវត្ថិភាព និង​ជួយ​កូន​របស់​អ្នក​លូតលាស់​លឿន​? អត្ថបទ​ថ្ងៃនេះ នឹង​ចែករំលែក​អាថ៌កំបាំង​សម្រាប់​អ្នក​ម្តាយ​គ្រប់រូប​ទទួលទាន ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ទឹកដោះ​ត្រជាក់ ខាប់ និង​ផ្អែម​។

​ស្លឹកត្រចៀក​ក្រាញ់​

​ជួយ​ឱ្យ​ទឹកដោះ​ត្រជាក់ ប៉ុន្តែ​អ្នក​ត្រូវ​យកចិត្តទុកដាក់​ចំពោះ​កំរិត​នៅពេល​ប្រើ​វា​។ ស្លឹក​ត្រ​ចៀ​ក្រាញ់​មាន​រសជាតិ​ល្វីង និង​មាន​សមត្ថភាព​បំបាត់​កំដៅ​បន្សាប​ជាតិពុល ព្យាបាល​ស្នាម ជួយ​កំចាត់​មេរោគ និង​ជា​ថ្នាំ​បញ្ចុះ​ទឹកនោម​។ ចំពោះ​ស្ត្រី​ដែល​កំពុង​បំបៅកូន​ដោយ​ទឹកដោះ​ម្តាយ ការបន្ថែម​ទឹក​ត្រចៀកក្រាញ់​នៅក្នុង​បញ្ជី​មុខម្ហូប​នឹង​ធ្វើឱ្យ​ទឹកដោះ​ត្រជាក់ និង​ជួយ​ឱ្យ​ទារក​មិន​ឡើង​កន្ទួល ក្តៅ ឬ​រលាក​។​

​ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​នៅពេល​ទទួលទាន​ទឹក​ត្រចៀកក្រាញ់ វា​ជាការ​សំខាន់​ក្នុងការ​កត់សម្គាល់ថា​ត្រូវ​ប្រើ​វា​តែ​ប្រហែល ៤០ ក្រាម​ប៉ុណ្ណោះ និង​មិន​ប្រើ​ជាប់​គ្នា​រយៈពេល ៣០ ថ្ងៃ​។ មូលហេតុ គឺថា​លោហធាតុ​ដែលមាន​នៅក្នុង​ស្លឹកត្រចៀក​ក្រាញ់​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​ទាំង​ម្តាយ និង​កូន​ឈឺពោះ​រាក ព្រមទាំង​ប៉ះពាល់​យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សរីរាង្គ ដូចជា​ថ្លើម និង​តម្រងនោម​។

​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​

​ស្ត្រី​ក្រោយពេល​សម្រាលកូន​មាន​ទឹកដោះ​តិច​ការ​ទទួលទាន​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​នឹងមាន​ទឹកដោះ​ច្រើន​។ នៅក្នុង​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច​មាន​វីតាមីន A3, B3, ជាតិគីមី saponin, កំបោរ និង​ជាតិ​ដែក ដូច្នេះ​វា​ល្អ​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​។​

​បង្គា​និង​ត្រី​

​ទឹកដោះ​ត្រជាក់​មិន​ត្រឹមតែ​បញ្ឈប់​ការ​ទល់លាមក​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ថែមទាំង​ជួយ​ដល់​ការលូតលាស់​របស់​កុមារ​ទៀតផង​។ ដូច្នេះ ក្រៅពី​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ​ពណ៌​បៃតង​យើង​មិនគួរ​ភ្លេច​បង្គា ត្រី និង​សាច់​ឡើយ​។​

​បង្គា និង​ត្រី គឺជា​អាហារ​ល្អ​ដែល​ជួយ​បង្កើន​មាតិកា DHA នៅក្នុង​ទឹកដោះ​ម្តាយ​សម្រាប់​ការលូតលាស់​លឿន និង​ឆ្លាត​វៃ​។ គួរ​កត់សំគាល់ថា ម្តាយ​មិនគួរ​ជ្រើសរើស​ត្រី​ធូ​ណា ត្រី stingray ឬ​អ័​រកា​ស … ព្រោះ​វា​ផ្ទុក​ជាតិ​បារត​ច្រើន​។

​ប៉េងប៉ោះ​

​ប៉េងប៉ោះ​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​វីតាមីន C, E, K, B1, B6, B2, B3, ជាតិ​ដែក​, ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​, ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​សារធាតុ​ជាច្រើន​ទៀត ដែល​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​។​

​ដូច្នេះ ស្ត្រី​ដែល​កំពុង​បំបៅ​ដោះ​កូន ត្រូវបាន​គេ​ណែនាំ​ឱ្យ​ញ៉ាំ​ប៉េងប៉ោះ ឱ្យបាន​ច្រើន​តាម​ដែល​អាចធ្វើ​ទៅបាន ដើម្បី​បង្កើន​បរិមាណ​លី​កូ​ពី​ន​នៅក្នុង​ទឹកដោះ​ម្តាយ​។ ការសិក្សា​បានបង្ហាញ​ថា ការ​ទទួលទាន​ផលិតផល​ប៉េងប៉ោះ បង្កើន​បរិមាណ​លី​កូ​ពី​ន​នៅក្នុង​ទឹកដោះ​ម្តាយ​ច្រើនជាង​ការ​ញ៉ាំ​ប៉េងប៉ោះ​ស្រស់​។​

Tomato with slice isolated. With clipping path.

​មើម​ឈូក​

​អាហារ​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ – មើម​ឈូក គឺជា​អាហារ​មួយ​ប្រភេទ​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ជម្រះ​កំដៅ ជា​សេរ៉ូម និង​ថ្នាំ​បញ្ចុះលាមក​។ ការទទួល​ទាន​មើម​ឈូក​ច្រើន​អាចជួយ​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​បំបាត់​ការជាប់គាំង​នៃ​ឈាម ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​ភាពទន់ខ្សោយ​របស់​រាង​កាយ បង្កើន​ចំណង់​អាហារ ជំរុញ​ការរំលាយ​អាហារ និង​បង្កើន​ការបញ្ចេញ​ទឹកដោះ​៕​