វីតាមីន C គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់។ វីតាមីន C គឺជាវីតាមីនដែលរលាយក្នុងទឹកដែលគាំទ្រដល់ការលូតលាស់ និងការរីកចម្រើនធម្មតា។ វីតាមីន C ក៏ជួយខ្លួនរបស់អ្នកអោយស្រូបជាតិដែកផងដែរ។ ដោយសារតែខ្លួនរបស់អ្នកមិនផលិត ឬស្តុកវីតាមីន C, ដូចនេះវាជារឿងសំខាន់ដើម្បីរាប់បញ្ចូលវីតាមីន C នៅក្នុងអាហាររបស់អ្នក។ ចំពោះមនុស្សភាគច្រើន, ផ្លែក្រូចធំមួយផ្លែក៏ផ្តល់នូវវីតាមីន C បានគ្រប់គ្រាន់ផងដែរក្នុងមួយថ្ងៃ។ វីតាមីន C នៅសល់នឹងត្រូវបានបញ្ចេញពីខ្លួនតាមទឹកនោមរបស់អ្នក។
ចំពោះមនុស្សពេញវ័យ, ការណែនាំខាងចំណីអាហារបានបង្ហាញថា សូមទទួលទានវីតាមីន C ពី៦៥ ទៅ៩០មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយកម្រិតខ្ពស់បំផុតគឺ២.០០០មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។ បើទោះជាអ្នកធ្វើការទទួលទានជាតិវីតាមីន C ច្រើនពេកក៏ដោយប៉ុន្តែវាហាក់ដូចជាមិនធ្វើអោយប៉ះពាល់នោះឡើយ។ កម្រិតខ្ពស់នៃវីតាមីន C អាចបណ្តាលអោយ៖
– រាគ
– ចង្អោរ
– ក្អួត
– ក្រហាយទ្រូង
– ហើមពោះ និងរមួលពោះ
– ឈឺក្បាល
– គេងមិនលក់
– គ្រួសក្នុងតម្រងនោម
សូមចាំថា, ចំពោះមនុស្សភាគច្រើន, ចំណីអាហារដែលផ្តល់នូវសុខភាពគឺជាការមានកម្រិតវីតាមីន C បានគ្រប់គ្រាន់៕