អ្នកប្រហែលជាធ្លាប់បានឮពាក្យសរីរាង្គហើយ។ សព្វថ្ងៃនេះ នរណាៗក៏ចង់តែទិញអ្វីដែលគេថាសរីរាង្គ ដែរ ព្រោះគេជឿថាវាល្អចំពោះសុខភាពជាងផលិតផលដែលមានជាតិគីមី។ ក៏ប៉ុន្តែ តើអ្នកបានយល់ច្បាស់អំពីពាក្យថាសរីរាង្គហើយឬនៅ?
នៅសហរដ្ឋអាមេរិក ចាប់តាំងពីថ្ងៃទី២១ ខែតុលា ឆ្នាំ២០១២មក គ្រប់ចំណីអាហារទាំងអស់ ទាំងផលិតផលក្នុងស្រុក ទាំងផលិតផលនាំចូលពីក្រៅ ត្រូវតែបំពេញបទដ្ឋានជាក់លាក់មួយចំនួន ទើបត្រូវបានក្រសួងកសិកម្ម (U.S. Department of Agriculture -USDA)ចាត់ទុកថាជាសរីរាង្គ។
ចំណីអាហារសរីរាង្គត្រូវបានផលិតឡើងខុសពីចំណីអាហារធម្មតា។ ក្រសួងកសិកម្មអាមេរិកបានឱ្យនិយមន័យយ៉ាងដូច្នេះ៖
ចំណីអាហារសរីរាង្គត្រូវបានផលិតឡើងដោយកសិករដែលផ្តោតការយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើការប្រើប្រាស់ធនធានដែលអាចប្រើសារជាថ្មីឡើងវិញបាន សំដៅថែរក្សាគុណភាពទឹកនិងដី ដើម្បីលើកកម្ពស់គុណភាពរបស់បរិស្ថានសម្រាប់មនុស្សជំនាន់ក្រោយៗទៀត។ សាច់សរីរាង្គ មាន់ទាសរីរាង្គ ផលិតផលទឹកដោះសរីរាង្គ ទាំងអស់នេះបានមកពីសត្វដែលគេមិនបានផ្តល់អង់ទីប៊ីយ៉ូទិកឱ្យ ឬអ័រម៉ូនធ្វើឱ្យធំធាត់ នោះទេ។ ចំណីអាហារសរីរាង្គផលិតឡើងដោយគ្មានការប្រើថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត ជីរសំយោគ ទឹកកក្វក់ ជីវវិស្វកម្ម ឬកាំរស្មីអ៊ីយ៉ុងអ្វីទេ។
មុននឹងទទួលស្គាល់ថាផលិតផលមួយជាផលិតផលសរីរាង្គ មន្ត្រីរបស់រដ្ឋាភិបាលត្រូវចុះទៅពិនិត្យចម្ការឬទីកន្លែងផលិតសិន ថាតើបានបំពេញគ្រប់លក្ខណៈដែលក្រសួងកសិកម្មកំណត់ហើយឬនៅ។
ក្រសួងកសិកម្មអាមេរិកនៅបានបញ្ជាក់ថែមទៀតថា សូមកុំច្រឡំពាក្យ”ធម្មជាតិ” “គ្មានប្រើថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិត” ឬ”គ្មានជាតិអ័រម៉ូន” ជាមួយនឹងពាក្យ”សរីរាង្គ” ឱ្យសោះ។