Join with Health.com.kh on Telegram

​ទម្លាប់​នៃ​ការរស់នៅ​របស់​យើង ជាពិសេស​របប​អាហារ គឺជា​កត្តា​ប្រឈមមុខ​ដ៏​សំខាន់​មួយ របស់​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។ មនុស្ស​ភាគច្រើន ងាយ​នឹង​មិន​សូវ​ញ៉ាំ​អាហារ ផ្តល់​សុខភាព​ឡើយ ក្នុងពេល​ដែល​ពួកគេ ស្ថិតក្នុង​វ័យ​លូតលាស់ ដែល​ជាហេតុ​នាំ​ឲ្យ​ខ្វះ ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន និង​ធ្វើឲ្យ​ឆ្អឹង​ទៅ​ជា​ខ្សោយ នៅពេល​ឈានដល់​អាយុ​ខ្ទង់ ៤០ ឆ្នាំ​។​

​ថ្វីបើ​របប​អាហារ ដើម្បី​ឆ្អឹង​មាន​សុខភាព​ល្អ ប្រហែលជា​មិន​អាច​ជួយ សាងសង់​ឆ្អឹង​ឡើងវិញ​បាន នៅ​ពេល​អ្នក​មាន​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ដោយសារ​តែ​អាយុ​ច្រើន​ក៏​ដោយ តែ​វា​ប្រហែល​ជា​ជួយ​បន្ថយ ភាព​ខូចខាត​របស់​ឆ្អឹង​បាន​។ ខាងក្រោម​នេះ គឺជា​របប​អាហារ​មួយចំនួន​តូច ដែល​អាច​ចាត់ទុកថា ជួយ​ពង្រឹង​ដល់​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​បង្ការ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​បាន ៖

បង្កើន​របប​អាហារ​សំបូរ​ជាតិ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូម​
តើ​អ្នក​មាន​ដឹង​ទេ​ថា ជាតិ​រ៉ែ​ដូចជា ប្រភេទ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូម អាច​ជួយ​បង្កើន​ការ​រក្សាទុក ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ឆ្អឹង​ដែរ​ទេ​? ប៉ូ​តា​ស្យូម ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា ជួយ​ធ្វើឲ្យ​ឆ្អឹង​រឹងមាំ ប៉ុន្តែ​ជា​ក៏​ជួយ​ដល់ ការសម្របសម្រួល​សរសៃប្រសាទ និង​សាច់ដុំ និង​បញ្ចេញ​ចោល​នូវ​កោសិកា​ងាប់ៗ​ដែរ​។ ម៉ាញ៉េ​ស្យូម ជា​តម្រូវការ​យ៉ាង​ខ្លាំង ក្នុង​ការបង្កើត​ឆ្អឹង និង​ដើរ​តួនាទី​សំខាន់ ក្នុង​ការថែរក្សា​ឆ្អឹង តាមរយៈ​ការសម្របសម្រួល ពី​អ័រម៉ូន​ប៉ា​រ៉ា​ទី​រ៉ូ​អ៊ីត​។ ដើម្បី​ទទួលបាន​ជាតិ​ម៉ាញ៉េស្យូម​ច្រើន ចូរ​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​ស្ពៃ​ស្ពីណា​ច បន្លែ​ពណ៌​បៃតង ប៉េង​ប៉ោះ ដំឡូង​បារាំង ដំឡូងជ្វា និង​គ្រាប់​ផ្លែ​អាល់​ម៉ុន​។ ចំពោះ​ប៉ូ​តា​ស្យូម​វិញ អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា ដំឡូង​ស យ៉ា​អួរ និង​ផ្លែ​ចេក​។​

កាត់បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​គ្រឿង​ស្រវឹង​
មិន​មាន​មនុស្ស​ច្រើន​ទេ​ដែល​ដឹង​ថា ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ធ្វើឲ្យ​នោម​ច្រើនទេ ដូច្នេះ វា​ក៏​បង្កើន​ការបញ្ចេញ ជាតិ​កាល់ស្យូម​ពី​ក្នុង​ឈាម ទៅតាម​ទឹកនោម​ច្រើន​ដែរ​។ ដូច្នេះ អ្នក​ងាយ​នឹង​ខ្វះ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន ហើយ​ពុក​ឆ្អឹង​ទៀត​។ ដូច្នេះ ចូរ​កាត់បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​ភេសជ្ជៈ​បែបនេះ ដូចជា កាហ្វេ តេ និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ហ្គាស​។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ការ​ញ៉ាំ​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើនពេក អាច​រំខាន​ដល់​សមត្ថភាព បឺត​ស្រូប​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន​។ យ៉ាងណាមិញ ការ​ញ៉ាំ​កាហ្វេ​ច្រើន​ជាង​ពីរ​ពែង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ អាច​បង្កើន​ការបាត់បង់​កំហាប់​ឆ្អឹង​បាន ព្រោះ​វា​មាន​ឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​ជាមួយនឹង​វីតាមីន D​។

បង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន D
កាល់ស្យូម​ជួយ​សាងសង់ និង​រក្សា​សុខ​ភាព​ឆ្អឹង ហើយ​វីតាមីន D ជួយ​ដល់​ការ​បឺត​ស្រូប ជាតិ​កា​ល់ម​ចូល​ក្នុង​ឈាម​។ ដូច្នេះហើយ ការបង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​ផលិតផល​ដូចជា ទឹកដោះគោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប យ៉ា​អួរ បន្លែ​ពណ៌​បៃតង និង​ប្រូ​ខូលី​រាល់ថ្ងៃ នឹង​អាច​មាន​ជីវជាតិ​ដូចខាងលើ​ហើយ​។ បើសិន​ជា​អ្នក​ញ៉ាំ​បន្លែ​មិនបាន អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​ការ​ញ៉ាំ​ត្រី​សា​ឌី​ន និង​សាល់​ម៉ុន ព្រោះ​វា​អាច​ជួយ​បង្កើន ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ឈាម​បានដែរ​។ ចំពោះ​ស្ត្រី​អាយុ​ចាប់ពី ៥០ ឆ្នាំ​ឡើង​ទៅ​គួរតែ​ញ៉ាំ​កាល់ស្យូម​ប្រហែល ១ ៥០០ មី​លី​ក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដែល​ស្មើនឹង​ទឹកដោះគោ​ប្រហែល ៤ កែវ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ ចំពោះ​វីតាមីន D វិញ អ្នក​អាច​ទទួល​វា​បាន​យ៉ាង​ងាយ តាមរយៈ​ការ​ហាលថ្ងៃ​។

សរុបសេចក្តី​មក កាលណា​អ្នកមាន វិធានការ​បង្ការ​ជំងឺ​នេះ បាន​កាន់តែ​លឿន ឆ្អឹង​អ្នក​ក៏​មាន​ឱកាស​រឹងមាំ កាន់តែ​ល្អ​ដែរ​។ ដូច្នេះ មិន​ត្រូវ​មើលងាយ​របប​អាហារ និង​ការ​ហាត់ប្រាណ​ណា ដែល​ជួយ​បង្កើន​កំហាប់​ឆ្អឹង​ក្នុង​ខ្លួន​ឡើយ​៕