ពេលនៃការក្អួត ឬចង្អោរអាចបង្ហាញពីមូលហេតុ។ នៅពេលដែលកើតឡើងរយៈពេលខ្លីក្រោយញ៉ាំអាហារ, ក្អួត ឬចង្អោរអាចបង្ហាញពីបញ្ហាផ្លូវចិត្ត ឬដំបៅក្រពះ។ ការក្អួត ឬចង្អោរពីមួយម៉ោង ទៅ៨ម៉ោងក្រោយអាហារអាចបង្ហាញពីការពុលចំណីអាហារ។ ជំងឺ Foodborne អាចមានរោគសញ្ញារយៈពេលយូរ។
មនុស្សម្នាក់ដែលធ្លាប់មានអាការៈចង្អោរ គួរតែទៅជួបគ្រូពេទ្យឯកទេសប្រសិនបើវាមានរយៈច្រើនជាងមួយសប្តាហ៍ ហើយប្រសិនបើវាអាចទៅរួចនឹងការមានផ្ទៃពោះនោះ។ ជាធម្មតា ក្អួតនឹងបាត់ទៅវិញអំឡុងពេល៦ទៅ២៤ម៉ោង និងអាចបាត់ទៅវិញដោយការប្រើថ្នាំនៅផ្ទះ។
អ្នកគួរតែទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើការព្យាបាលនៅផ្ទះមិនមានប្រសិទ្ធភាព, សញ្ញានៃការខ្វះជាតិទឹកកើតមាន ឬត្រូវបានដឹងថាមានបញ្ហានៃគ្រោះថ្នាក់ក្បាល គឺបណ្តាលអោយក្អួតនោះ។
សូមយកកូនរបស់អ្នក ឬកុមារក្រោមអាយុ៦៥ឆ្នាំទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើៈ
– ក្អួតលើសពី២ ឬ៣ម៉ោង
– មានរាគមកជាមួយ
– សញ្ញានៃការខ្វះជាតិទឹកកើតមានឡើង
– មានគ្រុនក្តៅលើសពី ៣៨អង្សាសេ
– កូនមិននោមក្នុងរយៈពេល៦ម៉ោងហើយ
សូមយកកុមារលើសពីអាយុ៦ឆ្នាំទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើៈ
– ក្អួតមានរយៈពេលមួយថ្ងៃ
– រាគគួបផ្សំនឹងក្អួតលើសពី២៤ម៉ោង
– មានសញ្ញានៃការខ្វះជាតិទឹក
– មានគ្រុនក្តៅលើសពី៣៨,៥អង្សាសេ
– កូនមិនបាននោមអស់រយៈពេល៦ម៉ោង
មនុស្សពេញវ័យគួរតែទៅពិគ្រោះជាមួយនឹងគ្រូពេទ្យប្រសិនបើក្អួតកើតមានលើសពីមួយថ្ងៃ, ឬប្រសិនបើរាគ និងក្អួតមានរយៈពេលលើសពី២៤ម៉ោង ហើយប្រសិនបើមានរោគសញ្ញានៃការខ្វះជាតិទឹកកម្រិតមធ្យមនោះ។
អ្នកគួរតែទៅជួបនឹងគ្រូពេទ្យភ្លាមៗប្រសិនបើមានរោគសញ្ញាដូចខាងក្រោមនេះ៖
– ក្អួតឈាម
– ឈឺក្បាលខ្លាំង ឬជាប់ក
– ល្ហិតល្ហៃ
– ភ័ណ្ឌច្រលំ
– ថយចុះភាពរហ័សរហួន
– ឈឺពោះខ្លាំង
– ក្អួតជាមួយនឹងគ្រុនក្តៅលើសពី៣៨,៥អង្សាសេ
– មានក្អួត គួបផ្សំនឹងរាគ
– ដង្ហើម និងជីពចរដើរញាប់៕