Join with Health.com.kh on Telegram

ដំបៅក្រពះគឺជាដំបៅដែលកើតឡើងនៅស្រទាប់ខាងក្នុងនៃក្រពះ ឬផ្នែកខ្លះនៃពោះវៀនតូច។ ស្ត្រេសនិងការទទួលទានអាហារហឹរ ក៏អាចធ្វើអោយរោគសញ្ញាដំបៅកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរដែរ។ ទោះបីជាពួកគេមិនបង្កឱ្យមានដំបៅក៏ដោយ ក៏ពួកគេអាចធ្វើឱ្យស្ថានភាពកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរដោយបង្កើនបរិមាណអាស៊ីតក្រពះដែលផលិត។ ដូចនេះ អាហារគឺចូលរួមយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការធ្វើឱ្យមានអាការៈឈឺក្រពះ។ ខាងក្រោមនេះ គឺអាហារល្អសម្រាប់អ្នកដែលចង់បន្ថយអាការៈឈឺក្រពះរបស់ពួកគេ។

១. ទឹកឃ្មុំ៖ វាមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងមេរោគ ដែលអាចមានប្រយោជន៍នៅពេលព្យាបាលដំបៅ។ ទឹកឃ្មុំគឺជាបង្អែមធម្មជាតិដ៏ពេញនិយមមួយ ដែលត្រូវបានប្រើនៅទូទាំងសហរដ្ឋអាមេរិក និង ពិភពលោក។ អ្នកដែលទទួលទានទឹកឃ្មុំជាប្រចាំ អាចទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើន។ អ្នកខ្លះប្រើទឹកឃ្មុំដើម្បីពន្លឿនការព្យាបាលមុខរបួសរួមមានដំបៅស្បែករលាកនិងដំបៅទូទៅ។

២. ប្រទាលកន្ទុយក្រពើ៖ វាគឺជារុក្ខជាតិដែលមានប្រជាប្រិយ ដែលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងគ្រឿងលាបស្បែក គ្រឿងសំអាង និងអាហារជាច្រើន។ ការសិក្សាខ្លះក្រឡេកមើលថា តើវាបានជួយដល់ដំបៅក្រពះដល់កម្រិតណា។ ការសិក្សាក៏បានបង្ហាញផងដែរថា វាជាថ្នាំព្យាបាលដំបៅតាមរបៀបស្រដៀងគ្នានឹងថ្នាំប្រឆាំងនឹងដំបៅក្រពះដ៏ពេញនិយម។

៣. ខ្ទឹមស៖ វាមានប្រជាប្រិយភាពនៅតាមតំបន់ជាច្រើនលើពិភពលោក សម្រាប់បន្ថែមរសជាតិអាហារ។ ខ្ទឹមសមានលក្ខណៈប្រឆាំងនឹងមេរោគនិងអង់ទីប៊ីយ៉ូទិក ដែលធ្វើឱ្យវាមានប្រយោជន៍ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការឆ្លង។ ការសិក្សាខ្លះ គាំទ្រប្រសិទ្ធភាពរបស់ខ្ទឹមក្នុងការព្យាបាលដំបៅ។ ឧទាហរណ៍ការសិក្សាឆ្នាំ ២០១៦ លើសត្វ បានបង្ហាញថាខ្ទឹមសអាចជួយទប់ស្កាត់ការវិវត្តនៃដំបៅនិងជួយពន្លឿនដំណើរការនៃការជាសះស្បើយ។

៤. ខ្ញី៖ មនុស្សជាច្រើនជឿថាខ្ញីជួយដល់ក្រពះ និងមនុស្សមួយចំនួនប្រើវាដើម្បីព្យាបាលស្ថានភាពក្រពះនិងរំលាយអាហារ ដូចជាទល់លាមកហើមពោះនិងរលាកក្រពះ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ភាគច្រើននៃលទ្ធផលវិជ្ជមាននេះបានមកពីការសាកល្បងលើសត្វ ដូច្នេះវាមិនច្បាស់ទេថាតើលទ្ធផលនឹងស្រដៀងគ្នាពេលប្រើលើមនុស្សឬក៏អត់៕