Join with Health.com.kh on Telegram

​ការសិក្សា​ថ្មី​មួយ​រកឃើញថា យុវវ័យ​ដែល​ញ៉ាំ​ជាតិ​អាហារ​និង​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក​មាន​ហានិភ័យ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​និង​ទឹកនោម​ផ្អែម​ក្នុង​ឈាម​របស់​ពួកគេ​។​

​ ​ជាតិ​ស្ករ fructose មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ ហើយ​ទម្រង់​មួយ​នៃ​ជាតិ​ស្ករ (​ទឹក​ស្ករ​ធ្វើ​ពី​ពោត​ដែល​មាន​ជាតិ fructose ខ្ពស់​) ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​យ៉ាងច្រើន​ក្នុង​អាហារ​កញ្ចប់​និង​ភេសជ្ជៈ​កំប៉ុង​។ ក្រុម​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​របស់​សាកលវិទ្យាល័យ​វេជ្ជសាស្ត្រ Georgia បានឱ្យដឹងថា រាង្គ​កាយដែល​កំពុង​លូតលា​ស់​របស់​ក្មេង​ជំទង់​ទាមទារ​អាហារ​ដែល​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ខ្លាំង ហើយ​ការផ្សព្វផ្សាយ​ពាណិជ្ជកម្ម​របស់​ក្រុមហ៊ុន​អាហារ​និង​ភេសជ្ជៈ​ច្រើនតែ​ធ្វើឡើង​តម្រង់​ទៅរក​យុវវ័យ​ក្មេងៗ​ទាំងនោះ​។​

​ ​ការសិក្សា​របស់​ពួកគេ​បាន​សិក្សា​លើ​យុវវ័យ​ជំទង់​ចំនួន ៥៥៩​នាក់ ដែល​មាន​អាយុ​ពី ១៤ ទៅ ១៨​ឆ្នាំ បាន​រកឃើញថា របប​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ស្ករ fructose ខ្ពស់​មាន​ទាក់ទង​ទៅ​នឹង​ជំងឺ​លើសឈាម​, ការកម្រិត​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ដូចជា ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម (​គ្លុយកូស​) ខ្ពស់ និង​ការប្រឆាំង​នឹង​អាំង​ស៊ុយ​លីន​, និង​កត្តា​រលាក​ដែល​បង្ករ​ឱ្យ​មាន​ជំងឺ​បេះដូង​និង​សរសៃឈាម​។​

​យុវវ័យ​ដែល​បរិភោគ​ជាតិ​ស្ករ fructose ច្រើន ក៏​មាន​កម្រិត​នៃ​សារធាតុ​ការពារ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ទាប ដូចជា កូលេ​ស្តេ​រ៉ូល​ល្អ (HDL) និង​ប្រូតេអ៊ីន adiponectin​។​

​ ​ទំនាក់ទំនង​រវាង​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​ស្ករ fructose ច្រើន និង​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​សរសៃឈាម​បេះដូង​មាន​កាន់តែច្រើន​ចំពោះ​កុមារ​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ក្បាលពោះ​ច្រើន ដែល​ជា​កត្តា​គ្រោះថ្នាក់​មួយ​ទៀត​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​និង​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​។​

​ ​វេជ្ជបណ្ឌិត វ៉ាន​ណេ​សា ប៊ុន​ឌី (Vanessa Bundy) និយាយថា “​វា​មាន​សារសំខាន់​យ៉ាងខ្លាំង​ក្នុង​ការផ្តល់​តុល្យភាព​នៃ​អាហារ​ដែល​មាន​គុណភាព​ខ្ពស់​ដល់​កូនៗ​របស់​យើង ហើយ​ដើម្បី​យកចិត្តទុកដាក់​ខ្លាំង​បំផុត​ទៅលើ​ជាតិ​ស្ករ fructose និង ជាតិ​ស្ករ sucrose ដែល​ពួកគេ​បរិភោគ​ប្រចាំថ្ងៃ​”​។​