Join with Health.com.kh on Telegram

​ការសិក្សា​ថ្មី​មួយ​រកឃើញថា ការបរិភោគ​ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាន​ក្នុង​ទឹក​ផ្លែឈើ​ឬ​ទឹកឃ្មុំ (fructose) ច្រើនពេក អាច​ធ្វើឱ្យ​មាន​ចំនួន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ពោះ​ច្រើន ដែល​បង្ករ​ឱ្យ​មាន​ការកើនឡើង​នៃ​ហានិភ័យ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។ ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ពោះ​គឺជា​ប្រភេទ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ដែល​កកើតឡើង​ជុំវិញ​សរីរាង្គ​ខាងក្នុង​។​

​ ​ការសិក្សា​នេះ​បាន​ធ្វើ​ឡើង​លើ​យុវវ័យ​ចំនួន ៥៥៩​នាក់ ដែល​មាន​អាយុ​ពី ១៤ ទៅ ១៨​ឆ្នាំ ដែល​បាន​រកឃើញថា ការបរិភោគ​ជាតិ​ស្ករ​ប្រភេទ​នេះ​ច្រើន​មាន​ទាក់ទង​ទៅនឹង​ការកើនឡើង​នៃ​ចំនួន​សម្ពាធ​ឈាម​នៅពេលដែល​បេះដូង​រួម​តូច​, ប្រូតេអ៊ីន C-reactive (​កម្រិត​នៃ​ការ​រលាក​) និង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ពោះ​, និង​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​នៃ​កូលេ​ស្តេ​រ៉ូល HDL “​ល្អ​”​។​

​ ​ទាំងនេះ​គឺជា​កត្តា​គ្រោះថ្នាក់​ដែល​យើង​ដឹង​ថា​ជា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ជំងឺ​ទឹកនោម​ផ្អែម​ប្រភេទ ២​។​

​ ​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែម​ទៀត​បង្ហាញថា នេះ​មិនមែន​ដោយសារ​តែ​ជាតិ​ស្ករ​របស់​វា​ផ្ទាល់​នោះទេ ប៉ុន្តែ​ការ​ទេរ​ទៅរក​ការកើនឡើង​នៃ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ពោះ​របស់​វា​ដែល​ធ្វើឱ្យ​មាន​ការកើនឡើង​នៃ​កត្តា​ហានិភ័យ​ទាំងនេះ​។​

​ ​សាស្ត្រាចារ្យ ណ​ម៉េន ប៉ូឡ​ក់ (Norman K. Pollock) និយាយថា “​ការ​និយាយថា ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ទឹក​ផ្លែ​ឈើ​នេះ​មិនល្អ​ចំពោះ​សុខភាព គឺ​មិន​ត្រូវ​នោះទេ​។ ប៉ុន្តែ​នៅពេលដែល​កាឡូរី​ដែល​យើង​បរិភោគ​ពី​ជាតិ​ស្ករ​នេះ​ច្រើនជាង ១៦​ភាគរយ​នៃ​ការបរិភោគ​សរុប យើង​អាច​មើលឃើញ​កត្តា​ហានិភ័យ​លេច​ចេញ​ឡើង​”​។​