Join with Health.com.kh on Telegram

ថ្វី​បើ​ម៉ៃក្រូ​វ៉េវ​ភាគច្រើន​គឺជា​របស់ដ៏​សំខាន់​ដែល​ផ្ទះបាយ​មិន​អាច​ខ្វះ​បាន​ក៏​ដោយ ក៏​មាន​មនុស្ស​ជាច្រើន​មិន​ជ្រើសរើស​យក​វា​មក​ប្រើ​ដែរ​។ ចំពោះ​មូលហេតុ​ដ៏​សំខាន់​នោះ​គឺថា វា​អាច​បំផ្លាញ​ជីវជាតិ​ដែល​មាន​ក្នុង​ចំណីអាហារ​បាន​។

​ប៉ុន្តែ​បើសិនជា​អ្នក​គិត​ឱ្យ​ស្រួល​ទៅ​ថា តើ​ស្ពៃ​ស្ពីណា​ច​អាច​នឹង​បាត់បង់​ជីវជាតិ​កាន់តែ​ច្រើន​ជាមួយនឹង​ការ​ចម្អិន​ពីរ​បី​នាទី​ក្នុង​ម៉ៃក្រូ​វ៉េវ ឬ​ចម្អិន​ធម្មតា​ដែរ​ទេ​? ចំពោះ​រឿង​នេះ យើង​ត្រូវតែ​ទទួលស្គាល់​ការ​ពិត​ត្រង់​ថា ជីវជាតិ​ក្នុង​ចំណីអាហារ​នឹងត្រូវ​បាត់បង់​យ៉ាង​ពិតប្រាកដ​នៅពេល​វា​ប៉ះពាល់​នឹង​កម្តៅ​ដែល​ក្តៅ​ខ្លាំង​។​

​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ដែល​សិក្សា​ទៅ​លើ​អាហារូបត្ថម្ភ Katherine Adam Hants បានប្រកាសថា “​រាល់​អាហារ​ទាំងឡាយ ក៏ដូចជា​គ្រឿងផ្សំ​មួយចំនួន​ដែល​ត្រូវ​យក​ទៅ​ចម្អិន​នោះ នឹង​មាន​ជីវជាតិ​មួយចំនួន​ត្រូវ​បាត់បង់ ប៉ុន្តែ​យើង​គួរតែ​ដឹងថា វិធីសាស្ត្រ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ដើម្បី​រក្សា​ជីវជាតិ​ទាំង​នោះ​កុំឱ្យ​បាត់បង់​គឺ​ចម្អិន​អាហារ​ឱ្យ​បាន​លឿន ប៉ះពាល់​នឹង​សីតុណ្ហភាព​កុំឱ្យ​ក្តៅ​ពេក​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​តាមតែ​អាច​ធ្វើទៅបាន​។ ព្រមទាំង​ចម្អិន​ជាមួយ​នឹង​ទឹក​តិច​បំផុត​”​។

​វីតាមីន B និង C គឺ​ងាយ​នឹងរង​ខូចខាត​ក្នុង​ទឹក និង​ក្តៅ​ណាស់ ប៉ុន្តែ​ការស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញថា បន្លែ​អាច​រក្សា​វីតាមីន​របស់​ខ្លួន​បានល្អ​បើសិនជា​វា​ត្រូវបាន​ចម្អិន​ក្នុង​ម៉ៃក្រូ​វ៉េវ ជាង​កាង​ការ​ស្ងោរ​ធម្មតា​។
​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​និយាយថា យើង​គួរតែ​ដឹងថា ចាន​ដែល​យើង​កំពុងតែ​ប្រើប្រាស់​សម្រាប់​ដាក់​ក្នុង​ម៉ៃក្រូ​វ៉េវ​នោះដែរ​។ ចូរ​ប្រាកដថា អ្នក​តែងតែ​ប្រើ​ឆ្នាំង និង​ចាន​ដែល​ធ្វើ​មក​ពី​វត្ថុធាតុដើម​ដែល​អាច​ប្រើ​ក្នុង​ម៉ៃក្រូ​វ៉េវ​បានផង​។ បើសិនជា​មិន​អញ្ជឹងទេ វា​អាច​នឹង​ប៉ះពាល់​ដល់​សុខភាព​ធ្ងន់ធ្ងរ​បាន​។