ទាំងផ្លែមៀន និងគូលែន គឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន C។ មួយអោន (ប្រហែល២៨ក្រាម) នៃផ្លែមៀនស្រស់ផ្តល់ឱ្យស្ទើរតែ ៤០ ភាគរយនៃតម្លៃប្រចាំថ្ងៃ ដែលត្រូវបានណែនាំនៃវីតាមីន C ខណៈពេលដែលគូលែនស្រស់ផ្តល់ ៣៣ ភាគរយ។ វីតាមីន C មានសារសំខាន់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹង សរសៃឈាម និងស្បែក។
ផ្លែមៀនស្រស់ ឬគូលែន មិនមានបរិមាណវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗដទៃទៀតទេ។ ប៉ុន្តែគូលែន មានបរិមាណរ៉ែតិចតួច រួមមាន៖
.ម៉ាញ៉េស្យូម
.ផូស្វ័រ
.ប៉ូតាស្យូម
.ស្ពាន់
.ម៉ង់ហ្គាណែស។
គូលែនស្រស់ ក៏ផ្តល់នូវវីតាមីនមួយចំនួនដូចជា niacin (វីតាមីនដែលមាននៅក្នុងសាច់), វីតាមីន B-6 និងអាស៊ីតខ្លាញ់។ niacin អាចបង្កើនកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុល HDL (ល្អ) នៅក្នុងខ្លួន។ វីតាមីន B-6 គាំទ្រដល់ប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទ ដែលមានសុខភាពល្អ និងជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នករំលាយកាបូអ៊ីដ្រាត ប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់។
គូលែន ក៏មានផ្ទុកជាតិ folate ផងដែរ។ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ និងស្ត្រីដែលមានអាយុបង្កើតកូន ដើម្បីទទួលបានជាតិប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីការពារពីភាពមិនប្រក្រតីនៃបំពង់សរសៃប្រសាទ។ ទោះយ៉ាងណាការទទួលទានផ្លែឈើច្រើនពេកអាចបង្កើនជាតិស្ករក្នុងឈាម ដូច្នេះអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ចាំបាច់ត្រូវញ៉ាំផ្លែឈើទាំងនេះក្នុងកម្រិតមធ្យម។
.អាចជួយអ្នកបញ្ចុះទម្ងន់
គូលែន អាចជួយអ្នកឱ្យបាត់បង់ជាតិខ្លាញ់ក្នុងខ្លួន។ យោងតាមការសិក្សាឆ្នាំ ២០០៩ ការទទួលទានគូលែន ដែលមានផ្ទុកប៉ូលីហ្វេណុលកាត់បន្ថយយ៉ាងខ្លាំងនូវទំងន់រាងកាយ បរិមាណពោះ និងខ្លាញ់ ដែលអាចមើលឃើញនឹងភ្នែក។ ខ្លាញ់ Visceral គឺខ្លាញ់នៅជុំវិញពោះរបស់អ្នក។ វាបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ ។
មិនមានការសិក្សាវិទ្យាសាស្ត្រអំពីផ្លែឈើមៀន និងភាពធាត់ទេ។ ប៉ុន្តែចំនួនកាឡូរី ខ្លាញ់ និងកាបូអ៊ីដ្រាតទាប របស់វា ធ្វើឱ្យវាអាចជំនួសបានសម្រាប់អាហារកែច្នៃមានជាតិស្ករ នៅក្នុងអាហាររបស់អ្នកដែលអាចនាំឱ្យឡើងទម្ងន់។
.ប្រភពល្អនៃជាតិសរសៃ
គូលែន ទាំងស្រស់ និងស្ងួតមានជាតិសរសៃ។ ជាតិសរសៃជួយដល់បរិមាណលាមក និងធ្វើឱ្យចលនាពោះវៀនមានលក្ខណៈធម្មតា។ វាក៏ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពពោះវៀនទាំងមូលផងដែរ។ វាក៏អាចបញ្ចុះកូឡេស្តេរ៉ុល ធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវពោះវៀន និងជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម ចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
.សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់
ផ្លែមៀន និងគូលែន មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរី នៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នក ដែលបំផ្លាញកោសិកា និងនាំឱ្យមានជំងឺ។ ការទទួលបានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់អ្នកពីផ្លែឈើស្រស់និងបន្លែមិនមែនជាអាហារបំប៉នទេ តែវា មានអត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពច្រើនបំផុត។
គូលែន មានកំរិតខ្ពស់នៃប្រភេទអង់ទីអុកស៊ីដង់មួយហៅថាប៉ូលីហ្វេណុល។ សារធាតុទាំងនេះ ត្រូវបានប្រើក្នុងឱសថបុរាណចិន ដើម្បីការពារ និងពង្រឹងថ្លើម និងលំពែង៕