​ទាំង​ផ្លែ​មៀន និង​គូលែន គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន C​។ មួយ​អោន (​ប្រហែល​២៨​ក្រាម​) នៃ​ផ្លែ​មៀន​ស្រស់​ផ្តល់ឱ្យ​ស្ទើរតែ ៤០ ភាគរយ​នៃ​តម្លៃ​ប្រចាំថ្ងៃ ដែល​ត្រូវបាន​ណែនាំ​នៃ​វីតាមីន C ខណៈពេលដែល​គូលែន​ស្រស់​ផ្តល់ ៣៣ ភាគរយ​។ វីតាមីន C មាន​សារសំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​ឆ្អឹង សរសៃឈាម និង​ស្បែក​។​

​ផ្លែ​មៀន​ស្រស់ ឬ​គូលែន មិនមាន​បរិមាណ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​សំខាន់ៗ​ដទៃទៀត​ទេ​។ ប៉ុន្តែ​គូលែន មាន​បរិមាណ​រ៉ែ​តិចតួច រួមមាន​៖
.​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​
.​ផូស្វ័រ​
.​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​
.​ស្ពាន់​
.​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​។​

​គូលែន​ស្រស់ ក៏​ផ្តល់នូវ​វីតាមីន​មួយចំនួន​ដូចជា niacin (​វីតាមីន​ដែលមាន​នៅក្នុង​សាច់​), វីតាមីន B-6 និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​។ niacin អាច​បង្កើន​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល HDL (​ល្អ​) នៅក្នុង​ខ្លួន​។ វីតាមីន B-6 គាំទ្រ​ដល់​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​រំលាយ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ប្រូតេអ៊ីន និង​ខ្លាញ់​។​

​គូលែន ក៏មាន​ផ្ទុក​ជាតិ folate ផងដែរ​។ វា​មាន​សារៈសំខាន់​ណាស់​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ និង​ស្ត្រី​ដែលមាន​អាយុ​បង្កើតកូន ដើម្បី​ទទួលបាន​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន​គ្រប់គ្រាន់ ដើម្បី​ការពារ​ពី​ភាពមិនប្រក្រតី​នៃ​បំពង់​សរសៃប្រសាទ​។ ទោះយ៉ាងណា​ការទទួល​ទាន​ផ្លែឈើ​ច្រើនពេក​អាច​បង្កើន​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ដូច្នេះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ចាំបាច់​ត្រូវ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​ទាំងនេះ​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម​។

.​អាចជួយ​អ្នក​បញ្ចុះទម្ងន់​
​គូលែន អាចជួយ​អ្នក​ឱ្យ​បាត់បង់​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ខ្លួន​។ យោងតាម​ការសិក្សា​ឆ្នាំ ២០០៩ ការទទួល​ទាន​គូលែន ដែលមាន​ផ្ទុក​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល​កាត់បន្ថយ​យ៉ាងខ្លាំង​នូវ​ទំងន់​រាងកាយ បរិមាណ​ពោះ និង​ខ្លាញ់ ដែល​អាច​មើល​ឃើញនឹងភ្នែក​។ ខ្លាញ់ Visceral គឺ​ខ្លាញ់​នៅ​ជុំវិញ​ពោះ​របស់​អ្នក​។ វា​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ។​

​មិនមាន​ការសិក្សា​វិទ្យាសាស្ត្រ​អំពី​ផ្លែឈើ​មៀន និង​ភាពធាត់​ទេ​។ ប៉ុន្តែ​ចំនួន​កាឡូរី ខ្លាញ់ និង​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ទាប របស់​វា ធ្វើឱ្យ​វា​អាច​ជំនួស​បាន​សម្រាប់​អាហារ​កែច្នៃ​មាន​ជាតិ​ស្ករ នៅក្នុង​អាហារ​របស់​អ្នក​ដែល​អាច​នាំឱ្យ​ឡើង​ទម្ងន់​។​

.​ប្រភព​ល្អ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​
​គូលែន ទាំង​ស្រស់ និង​ស្ងួត​មាន​ជាតិ​សរសៃ​។ ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​ដល់​បរិមាណ​លាមក និង​ធ្វើឱ្យ​ចលនា​ពោះវៀន​មាន​លក្ខណៈ​ធម្មតា​។ វា​ក៏​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​សុខភាព​ពោះវៀន​ទាំងមូល​ផងដែរ​។ វា​ក៏​អាច​បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ពោះវៀន និង​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។

.​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​
​ផ្លែ​មៀន និង​គូលែន មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​។ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ជួយ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី នៅក្នុង​ខ្លួន​របស់​អ្នក ដែល​បំផ្លាញ​កោសិកា និង​នាំឱ្យមាន​ជំងឺ​។ ការទទួលបាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​អ្នក​ពី​ផ្លែឈើ​ស្រស់​និង​បន្លែ​មិនមែនជា​អាហារ​បំប៉ន​ទេ តែ​វា មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​ច្រើន​បំផុត​។​

​គូលែន មានកំ​រិត​ខ្ពស់​នៃ​ប្រភេទ​អង់​ទី​អុកស៊ីដ​ង់​មួយ​ហៅថា​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល​។ សារធាតុ​ទាំងនេះ ត្រូវបាន​ប្រើ​ក្នុង​ឱសថ​បុរាណ​ចិន ដើម្បី​ការពារ និង​ពង្រឹង​ថ្លើម និង​លំពែង​៕​