​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញថា ការផឹក​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក អាចជា​ការស្តីបន្ទោស​យ៉ាងហោចណាស់​សម្រាប់​ស្ត្រី​។​

​ស្ត្រី​ដែល​ផឹក​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​តិចជាង​ពីរ​កែវ ឬ​ច្រើន​ដូចជា​សូ​ដា ភេសជ្ជៈ​ផ្លែឈើ ឬ​ភេសជ្ជៈ​កីឡា និង​ភេសជ្ជៈ​ថាមពល​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​មាន​ហានិភ័យ​ទ្វេដង​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀន​មុន​អាយុ ៥០ ឆ្នាំ បើ​ធៀប​នឹង​ស្ត្រី​ដែល​ទទួលទាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច ឬ​ច្រើន​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​។

​ការ​ទទួលទាន​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ ច្រើន​នៅពេល​ពេញវ័យ ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺ​នេះ សូម្បីតែ​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​គ្រប់គ្រង​កត្តា​ដទៃទៀត ដែល​អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ ដូចជា​ប្រវត្តិ​គ្រួសារ​។ ហានិភ័យ​នេះ កាន់តែខ្លាំង​នៅពេលដែល​ស្ត្រី​ទទួលទាន​សូ​ដា និង​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ដទៃទៀត​ក្នុង​វ័យ​ជំទង់​។

​ការស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញថា រាល់​ការបម្រើ​មនុស្សពេញវ័យ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀន ១៦% ប៉ុន្តែ​នៅពេលដែល​ស្ត្រី​មាន​អាយុ​ពី ១៣ ទៅ ១៨ ឆ្នាំ ភេសជ្ជៈ​នីមួយៗ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការកើនឡើង​ហានិភ័យ ៣២ ភាគរយ​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀន​មុន​អាយុ ៥០ ឆ្នាំ​។​

​ប៉ុន្តែ ការស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញថា ការជំនួស​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ជាមួយ​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន ឬ​ទឹកដោះគោ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​ពី​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​ពី ១៧ ទៅ ៣៦% មុន​អាយុ ៥០ ឆ្នាំ​។

​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មិន​ត្រូវបាន​បង្កើតឡើង ដើម្បី​និយាយ​ពី​របៀប​ផឹក​ភេសជ្ជៈ​ជាតិ​ស្ករ​ធ្វើឱ្យ​គ្រោះថ្នាក់​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​កើនឡើង​នោះទេ ប៉ុន្តែ​ទ្រឹស្តី​មួយចំនួន​មាន​។ អ្នក​ដែល​ទទួលទាន​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន អាច​ធាត់​លើស​ទម្ងន់ ឬ​ធាត់ និង​មាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ដែល​ទាំងអស់នេះ​អាច​បង្ក​ហានិភ័យ​ដល់​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​ដំបូង​៕