Join with Health.com.kh on Telegram

​មិនមែន​តែ​អាហារ​កញ្ចប់ ឫ​កំប៉ុង​នោះទេ ដែល​ផុតកំណត់​ប្រើប្រាស់​។ គ្រឿងទេស​ក្នុង​ផ្ទះបាយ ដែល​អ្នក​តែង​ប្រើ​ចម្អិន​អាហារ​រាល់ថ្ងៃ​ក៏​ដូច្នោះ​ដែរ​។ អ្នក​តែងតែ​មិនសូវ​ចាប់អារម្មណ៍​ទេ​ថា គ្រឿងទេស​ទាំងនោះ​អាច​នឹង​ផុតកំណត់​ការប្រើប្រាស់ ដោយសារ​អ្នក​គិតថា វា​ជា​របស់​ដែល​ទុក​បានយូរ រហូត​ភ្លេច​ចាប់អារម្មណ៍​ពី​ផលប៉ះពាល់​។ ខាងក្រោម​នេះ ជា​រយៈពេល​នៃ​គ្រឿងទេស​ក្នុង​ផ្ទះបាយ​ដែល​យើង​គួរ​រក្សាទុក​៖

.​ប្រភេទ​ម្សៅ​៖ មាន​សុពលភាព​ចាប់ពី ៦-១២ ខែ ម្សៅ​មានគុណ​ភាពល្អ​ធម្មតា​អាច​ទុក​បាន ៦ ខែ រីឯ​ម្សៅ​ល្អ​លេខ​មួយ​អាច​ទុក​បាន ១ ឆ្នាំ​។​
.​ប៊ីចេង​៖ មាន​អាយុកាល​ចាប់ពី ២ ឆ្នាំ ឡើងទៅ ប្រសិនបើ​យើង​ថែរក្សា​នៅ​កន្លែង​មាន​សុវត្ថិភាព និង​មិន​ហែក​កញ្ចប់​។​
.​ស្ករស​៖ អាចមាន​រយៈពេល​រហូត​ដល់ ២ ឆ្នាំ​បន្ទាប់ពី​យើង​បើក​ប្រើ​ហើយ​។ តាម​បច្ចេកទេស ស្ករ​មិនដែល​ខូចគុណភាព​ឡើយ ឲ្យ​តែ​គ្មាន​របស់​កខ្វក់ ឬ​ជាតិ​សំណើម​ចូល តែ​គេ​ណែនាំ​ឲ្យ​បោះបង់ចោល​បន្ទាប់ពី ២ ឆ្នាំ​។​
.​អំបិល​៖ មាន​អាយុកាល​វែង​ណាស់ ប៉ុន្តែ​យក​ល្អ​យើង​គួរ​ទុក​វា​ប្រហាក់ប្រហែល​ទៅនឹង​ស្ករ ប៊ីចេង​ទៅបាន​ហើយ​។​
.​ប៊័រ​៖ អាច​ទុក​បាន​ប្រហែល ៦-៩ ខែ​ប៉ុណ្ណោះ​នៅក្នុង​ទូទឹកកក ហើយ​កាលបរិច្ឆេទ​ល្អ​បំផុត​ដោយ​បោះត្រា​លើ​កញ្ចប់​នោះ​មាន​រយៈពេល​យ៉ាងហោចណាស់​តែ ១ ខែ​ប៉ុណ្ណោះ​។​
.​ម្រេច​៖ ប្រសិនបើ​មិនមាន​កាលបរិច្ឆេទ​នៅលើ​កញ្ចប់ ឬ​មានតែ​កាលបរិច្ឆេទ​វេច​ខ្ចប់ ម្រេច​មូល​អាច​រក្សា​គុណភាព​ប្រហែល ៣ ទៅ ៤ ឆ្នាំ ហើយ​ម្រេច​ម៉ដ្ដ​ល្អ​បំផុត​ប្រហែលជា ២ ឆ្នាំ​។ ម្រេច​នឹងមិន​ខូចគុណភាព​ទេ បើ​យើង​រក្សាទុក​វា​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​។​
.​ទឹកស៊ីអ៊ីវ​៖ បើ​មិនបាន​បើក​គម្រប​ទេ អាច​រក្សាទុក​រហូតដល់ ២ ឆ្នាំ ហើយ​បើ​បើក​រួច​យ៉ាងយូរ​ត្រឹម ៦ ខែ​ប៉ុណ្ណោះ​។​
.​ប្រេងខ្យង​៖ មាន​អាយុកាល​ប្រហែល ១៨ ទៅ ២៤ ខែ​បើ​មិនទាន់​បើក​គម្រប នេះ​ជា​កាលបរិច្ឆេទ​នៅ​សម្រក​ដប ប៉ុន្តែ​បើ​យើង​មិន​ប្រាកដ​អំពី​គុណភាព​សូម​ប្រើ​កន្លះ​ឆ្នាំ​បាន​ហើយ ដើម្បី​ទទួលបាន​រសជាតិ​អាហារ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​។​
.​ប្រេងឆា​៖ ដរាបណា​យើង​មិនទាន់​បើក និង​រក្សាទុក​បាន​ត្រឹមត្រូវ​ល្អ យ៉ាងហោចណាស់​ក៏ ២ ឆ្នាំ​ដែរ ឬ​អាច​យូរ​ជាងនេះទៅទៀត​។ នៅពេល​បើក​ដប​ប្រើ​រួចហើយ ប្រេងឆា​អាច​ទុក​បាន ៦ ខែ ទៅ ១​ឆ្នាំ​៕​