Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិន​អ្នក​ញ៉ាំ​អាហារ​មិនដឹង​ប្រភព និង​ពាសវាល​ពាសកាល នឹង​នាំ​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​ទាំង​បច្ចុប្បន្ន និង​អនាគត​។ យ៉ាងណាមិញ មាន​អាហារ​មួយចំនួន​ដែល​នាំ​អ្នក​កើត​ជំងឺមហារីក​។ អាហារ​ទាំងនោះ​មានដូចជា​៖

១-​មី​
មិន​ថា​មី​កញ្ចប់ កំប៉ុង និង​ប្រអប់​ឡើយ សុទ្ធតែ​មិនល្អ ដោយសារតែ​គេ​ប្រើ​សារធាតុ Wax ដើម្បី​កុំ​ឲ្យ​ស្អិត​ជាប់​គ្នា និង​រក្សាទុក​បានយូរ​។ Wax មាន​រូបរាង​ដូច​ក្រមួន ហើយ​វា​មិន​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ទៅជា​ពុល​អ្វី​នោះទេ គ្រាន់តែ​ពេល​ជ្រាបចូល​ទៅក្នុង​ខ្លួន​យើង នាំ​ពិបាក​រំលាយ ហើយ​រយៈពេល ២ ថ្ងៃ​ទើប​សារធាតុ​នេះ​អស់ពី​ក្នុង​ខ្លួន​។ នៅពេល​យើង​ញ៉ាំ​មី​រាល់ថ្ងៃ​សារធាតុ Wax នោះ​ក៏​កាន់​តែមាន​ច្រើនឡើង​ក្នុង​ខ្លួន​យើង នាំ​ឲ្យ​ធ្វើ​ឲ្យ​ក្រពះ​ពោះវៀន​ទៅជា​ស្អិត ពិបាក​ក្នុង​ការរំលាយ​អាហារ ពោះវៀន​ធ្វើ​ចលនា​មិន​បានល្អ និង​អាច​ឲ្យ​ស្ទះ ឬ​ចុក​ពោះវៀន​។ នៅពេល​ពោះវៀន​ដំណើរការ​មិនល្អ យូរៗ​ទៅ​អាច​បង្ក​ជា​ជំងឺ​រលាក​ពោះវៀន ហើយ​រលាក​ពោះវៀន​រ៉ាំរ៉ៃ​អាច​បង្ក​ទៅជា​ជំងឺមហារីក​។​

២-​អាហារ​ខ្លោច​
​អាហារ Fast food ដែល​យើង​ចូលចិត្ត​ញ៉ាំ ដូចជា​សាច់​អាំង​ភាគច្រើន គឺជា​ពពួក​សាច់​ចង្កាក់ ឬ​មីឆា លត​ឆា ឬ​នំគូឆាយ​ជាដើម ដែល​អាហារ​ទាំងនោះ​គ្រោះថ្នាក់​ចំពោះ​សុខភាព​ខ្លាំងណាស់​។ អាហារ​ទាំងនោះ ភាគច្រើន​ជាប់​កម្ទេច​ខ្លោចៗ​បណ្ដាល​ឲ្យ​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ចំពោះ​សុខភាព​ខ្លាំង ហើយក៏​ជា​កត្តា​ធំ​មួយ​ដែល​បង្ក​ជំងឺមហារីក និង​ជំងឺ​ច្រើន​មុខ​ទៀ​តទៅ​ថ្ងៃមុខ​។

៣-​អាហារ​កំប៉ុង​
​អាហារ​កំប៉ុង​ភាគច្រើន ផ្ទុក​សារធាតុ​រក្សាទុក​បានយូ​រ និង​គ្រឿងផ្សំ​មិនល្អ ជាពិសេស​មាន​រសជាតិ​ប្រៃ ដែល​អាច​នាំ​ឲ្យ​លើស​សម្ពាធ​ឈាម និង​ប្រឈមមុខ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ រាងកាយ​យើង​ពិបាក​ក្នុងការ​កិន​រំលាយ​អាហារ​កំប៉ុង​ខ្លាំងណាស់ យូរៗ​ទៅ​បង្ក​ទៅជា​ជំងឺ​ក្រពះ​-​ពោះវៀន​រ៉ាំរ៉ៃ ហើយ​អាកា​រៈ​រ៉ាំរ៉ៃ​ទាំងនោះ​ហានិភ័យ​បង្ក​ទៅជា​មហារីក​។​

៤-​អាហារ​ឆៅ​
ប្រសិនបើ​មិនបាន​ឆ្លងកាត់​ការ​ចម្អិន អាហារ​ប្រាកដជា​ផ្ទុក​បាក់តេរី និង​មេរោគ​មួយចំនួន ដូចនេះ ទាល់តែ​ប្រើ​កម្ដៅ​ទើប​អាច​សម្លាប់​បាន​។

៥-​អាហារ​ប្រើ​ខ្លាញ់​ដដែល​
​ខ្លាញ់​ដែល​ប្រើ​ដដែលៗ បូករួម​នឹង​កម្ទេចកំទី​សាច់ អាច​ប្រតិកម្ម​ជាមួយ​ខ្ទះ ឬ​ឆ្នាំង​ដែក​យប់​ថ្ងៃៗ នឹង​បង្ក​ទៅជា​សារធាតុពុល ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​បរិភោគ​ទៅ កើតជា​ជំងឺ​ផ្សេងៗ ដូចជា​មហារីក​ពោះវៀន មហារីក​ថ្លើម និង​បញ្ហា​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ​ប្រេង​ដែល​ពុះ​ច្រើន​ម៉ោង និង​ច្រើនសារ ធ្វើ​ឲ្យ​កើន​បរិមាណ​ជាតិ​ខ្លាញ់​បំប្លែង ហើយ​ពេល​ញ៉ាំ​យូរៗ​ទៅ នាំ​ឲ្យ​មាន​ជំងឺ​បេះដូង ដូចជា​ស្ទះ​សរសៃឈាម​បេះដូង ខ្លាញ់​រុំ​បេះដូង​ជាដើម​៕​