​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម អ្នក​បម្រុង​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ឬ​ស្ថានភាព​ផ្សេងទៀត ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម របប​អាហារ​គឺជា​ផ្នែក​សំខាន់​នៃ​ការរក្សា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។

​ទោះបីជា​កត្តា​ដូចជា​ទំងន់​រាងកាយ សកម្មភាព​ស្ត្រេ​ស និង​ហ្សែ​ន ក៏​ដើរតួ​ក្នុងការ​ថែរក្សា​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ដែរ ប៉ុន្តែ​ការធ្វើ​តាម​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ គឺមាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការគ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។​

​ខណៈពេលដែល​អាហារ​មួយចំនួន​រួមទាំង​វត្ថុ​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​បន្ថែម និង​ជាតិ​ស្ករ​ដែលមាន​ជាតិ​ចម្រាញ់ អាចជួយ​ឱ្យមាន​ការប្រែប្រួល​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម អ្នកផ្សេង​ទៀត​អាច​បង្កើន​ការគ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​ខណៈពេលដែល​លើកកម្ពស់​សុខភាព​ទូទៅ​។ អត្ថបទ​នេះ នឹង​លើកយក​អាហារ​ចំនួន​២​ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម នោះ​គឺ ល្ពៅ គ្រាប់​ល្ពៅ និង ពោត​បារាំង​។​

.​គ្រាប់​ល្ពៅ និង​ល្ពៅ​
​ពណ៌​ស្រស់​ឆើតឆាយ និង​ពោរពេញ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ល្ពៅ​គឺជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​បទបញ្ជា​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ តាមពិត​ល្ពៅ​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជា​ឱសថ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម តាម​បណ្តា​ប្រទេស​ជាច្រើន​។​

​ល្ពៅ គឺមាន​ជាតិ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ខ្ពស់ ដែល​គេ​ហៅថា Polysaccharides ដែល​ត្រូវបាន​គេ​សិក្សា​សម្រាប់​សក្តានុពល​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ការព្យាបាល​ជាមួយនឹង​ការទទួល​ទាន​ល្ពៅ និង​ម្សៅ​ត្រូវបាន​បង្ហាញថា មានការ​ថយចុះ​យ៉ាងខ្លាំង​នូវ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​ទាំង​ការសិក្សា​របស់​មនុស្ស និង​សត្វ​។​

​បន្ថែម​លើ​នេះ​ទៀត គ្រាប់​ល្ពៅ ត្រូវបាន​ផ្ទុក​ទៅដោយ​ខ្លាញ់ និង​ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ធ្វើឱ្យ​ពួកគេ​ក្លាយជា​ជម្រើស​ដ៏​ល្អ​សម្រាប់​ការគ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ផងដែរ​។​

​ការ​ទទួលទាន​គ្រាប់​ល្ពៅ ២ អោន (៦៥ ក្រាម​) កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ក្រោយ​ពេលបាយ​បាន​ដល់​ទៅ ៣៥% បើ​ប្រៀបធៀប​ជាមួយ​ក្រុម​ស្ថិតក្រោម​ការត្រួតពិនិត្យ​។

.​ពោត​បារាំង​
​ពោត​បារាំង គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជាទូទៅ​ដូចជា​បន្លែ​។ វា​ជា​ប្រភព​ដ៏​សំបូរ​ទៅដោយ​សមាសធាតុ​បញ្ចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ដូចជា ប៉ូ​លី​ស្យូ​ស្យូ​ស និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម flavonoid​។​

​នៅក្នុង​ប្រទេស​ទួរគី​គ្រាប់ពោត​បារាំង ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជា​យូរ​មកហើយ ជា​ឱសថ​ធម្មជាតិ​ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ដោយសារតែ​លក្ខណៈពិសេស​នៃ​ការថយចុះ​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម​។​

Rhamnogalacturonan ដែលជា​ប៉ូ​លី​ស្យូ​ម​សំខាន់​នៅក្នុង​ពោត​បា​រា​មង ត្រូវបាន​គេ​កំណត់ថា​ជា​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​។ លើសពីនេះទៅទៀត​ពោត​បារាំង មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ flavonoids isoquercitrin និង quercetin 3-O-gentiobioside ដែល​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ដោយ​រារាំង​អង់ស៊ីម​ជាក់លាក់​៕