អាស៊ីតអ៊ុយរិច គឺជាផលិតផលកាកសំណល់ធម្មជាតិពីការរំលាយអាហាររបស់អាហារដែលមានជាតិ purines ។ សារធាតុ Purines មាននៅក្នុងកំរិតខ្ពស់នៅក្នុងអាហារមួយចំនួនដូចជា៖
.សាច់មួយចំនួន
.ត្រីសាឌីន
.សណ្តែកស្ងួត
.ស្រាបៀរ ។
ជាធម្មតារាងកាយរបស់អ្នកច្រោះអាស៊ីតអ៊ុយរិច តាមរយៈក្រលៀន និងទឹកនោមរបស់អ្នក។ ប្រសិនបើអ្នកទទួលទានជាតិ purine ច្រើនពេកនៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក ឬប្រសិនបើរាងកាយរបស់អ្នក មិនអាចកម្ចាត់នូវផលិតផលនេះបានលឿនគ្រប់គ្រាន់នោះ អាស៊ីតអ៊ុយរិចអាចបង្កើតឡើងនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នក។
កម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់ ត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាជំងឺ hyperuricemia ។ នេះ អាចនាំឱ្យមានជំងឺមួយដែលគេហៅថាជំងឺរលាកសន្លាក់ gout ដែលបណ្តាលឱ្យសន្លាក់ឈឺចាប់ ដែលប្រមូលផ្តុំគ្រីស្តាល់ urate ។ វាក៏អាចធ្វើឱ្យឈាម និងទឹកនោមរបស់អ្នកមានជាតិអាស៊ីតផងដែរ។
អ្នកអាចបន្ទាបកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងខ្លួនអ្នកតាមបែបធម្មជាតិដូចខាងក្រោម៖
.កំណត់អាហារដែលសំបូរទៅដោយជាតិ purine
អ្នកអាចកំណត់ប្រភពអាស៊ីតអ៊ុយរិក ក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក។ អាហារដែលសំបូរទៅដោយជាតិ Purine រួមមានសាច់ អាហារសមុទ្រ និងបន្លែមួយចំនួន។ អាហារទាំងអស់នេះផ្តល់អាស៊ីតអ៊ុយរិចនៅពេលវារំលាយ។
.ជៀសវាងជាតិស្ករ
-អាហារមានជាតិស្ករ
ខណៈពេលដែលអាស៊ីតអ៊ុយរិកច្រើនតែជាប់ទាក់ទងនឹងអាហារដែលសំបូរទៅដោយជាតិប្រូតេអ៊ីន ការសិក្សាថ្មីៗបានបង្ហាញថាជាតិស្ករ ក៏អាចជាបុព្វហេតុដ៏មានសក្តានុពលផងដែរ។ បន្ថែមជាតិស្ករទៅក្នុងអាហាររួមមានស្ករ ស៊ីរ៉ូពោតនិងស៊ីរ៉ូពោត ដែលមាន fructose ខ្ពស់។
ជាតិស្ករ fructose គឺជាប្រភេទស្ករធម្មតាមួយប្រភេទនៅក្នុងអាហារកែច្នៃ និងចម្រាញ់។ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថាជាតិស្ករប្រភេទនេះ ជាពិសេសអាចបណ្តាលអោយមានជាតិអាស៊ីតអ៊ុយរិកក្នុងកំរិតខ្ពស់។
-ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ
ភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករ សូដា និងទឹកផ្លែឈើស្រស់ ត្រូវបានគេប្រមូលផ្តុំជាមួយស្ករ fructose និងស្ករគ្លុយកូស។
អ្នកក៏ត្រូវចងចាំផងដែរថា ស៊ីរ៉ូពោត ដែលមានជាតិស្ករខ្ពស់មានផ្ទុកជាតិស្ករ fructose និងគ្លុយកូសច្រើនតែជាធម្មតាមានជាតិស្ករ fructose ៥៥ ភាគរយ និងគ្លុយកូស ៤២ ភាគរយ។ នេះ គឺស្រដៀងគ្នាទៅនឹងសមាមាត្រនៃជាតិស្ករ fructose ៥០ ភាគរយ និងជាតិស្ករ ៥០ ភាគរយនៅក្នុងស្ករតារាង។
ជាតិ fructose ពីជាតិស្ករចម្រាញ់នៅក្នុងទឹកផ្លែឈើ ឬអាហារដទៃទៀត ត្រូវបានស្រូបយកលឿនជាងស្ករពីអាហារដែលមានការតុបតែងធម្មជាតិ ដែលត្រូវការបំបែកនៅក្នុងខ្លួនរបស់អ្នក។ ការស្រូបយកជាតិស្ករចម្រាញ់បានលឿន ធ្វើឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកកើនឡើងហើយវាក៏នាំឱ្យមានបរិមាណអាស៊ីតអ៊ុយរិចខ្ពស់ដែរ។
.ផឹកទឹកឱ្យបានច្រើន
ការផឹកទឹកឱ្យបានច្រើនជួយឱ្យតម្រងនោមរបស់អ្នកបញ្ចេញអាស៊ីតអ៊ុយរិចបានលឿន។
.ជៀសវាងស្រា
ការសេពសុរាអាចធ្វើឱ្យអ្នកខ្សោះជាតិទឹក។ វាក៏អាចបង្កឱ្យមានកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់ផងដែរ។ បញ្ហានេះកើតឡើងដោយសារតែតម្រងនោមរបស់អ្នកត្រូវតែច្រោះយកផលិតផលដែលមាននៅក្នុងឈាមមុនដោយសារតែជាតិអាល់កុលជំនួសឱ្យអាស៊ីតអ៊ុយរិច និងកាកសំណល់ផ្សេងទៀត។
ភេសជ្ជៈមានជាតិអាល់កុលមួយចំនួនដូចជាស្រាបៀរក៏មានជាតិ purines ខ្ពស់ផងដែរ។
.សម្រកទម្ងន់
រួមជាមួយនឹងរបបអាហាររបស់អ្នក ការឡើងទម្ងន់អាចបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិក។ កោសិកាខ្លាញ់បង្កើតអាស៊ីតអ៊ុយរិកច្រើនជាងកោសិកាសាច់ដុំ។ លើសពីនេះទៀតការឡើងទម្ងន់ ធ្វើឱ្យតម្រងនោមរបស់អ្នកពិបាកក្នុងការច្រោះអាស៊ីតអ៊ុយរិច។ ការសម្រកទម្ងន់លឿនពេកក៏អាចប៉ះពាល់ដល់កម្រិតផងដែរ។
.កម្រិតតុល្យភាពអាំងស៊ុយលីន
ពិនិត្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកនៅពេលអ្នកទៅជួបគ្រូពេទ្យ។ វា សំខាន់ណាស់ ទោះបីអ្នកមិនមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមក៏ដោយ ព្រោះថាអាំងស៊ុយលីនច្រើនពេកនាំឱ្យមានអាស៊ីតអ៊ុយរិកលើសនៅក្នុងខ្លួន ក៏ដូចជាឡើងទម្ងន់។
.បន្ថែមជាតិសរសៃច្រើនទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក
ការញ៉ាំជាតិសរសៃច្រើននឹងជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកកម្ចាត់អាស៊ីតអ៊ុយរិច។ ជាតិសរសៃក៏អាចជួយរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្រិតអាំងស៊ុយលីនផងដែរ។ វាក៏បង្កើនការឆ្អែតផងដែរដែលជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការញ៉ាំ។
.កាត់បន្ថយស្ត្រេស
ស្ត្រេស ទម្លាប់គេងមិនបានល្អ និងហាត់ប្រាណតិចពេក អាចបង្កើនការរលាក។ ការរលាក អាចធ្វើឱ្យកម្រិតអាស៊ីតអ៊ុយរិកខ្ពស់។
.ពិនិត្យថ្នាំនិងថ្នាំបំប៉ន
ថ្នាំ និងថ្នាំបំប៉នខ្លះ ក៏អាចបណ្តាលអោយអាស៊ីតអ៊ុយរិកបង្កើតឡើងក្នុងឈាមបានដែរ។ ទាំងនេះរួមបញ្ចូលទាំង:
-ថ្នាំអាស្ពីរីន
-វីតាមីន B-3 (niacin)
-ថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោម
-ថ្នាំបន្ថយភាពស៊ាំ
-ថ្នាំព្យាបាលដោយប្រើគីមី៕