Join with Health.com.kh on Telegram

​ការបរិភោគ​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ គឺជា​ផ្នែក​សំខាន់​មួយ​នៃ​ការគ្រប់គ្រង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ក្នុង​ករណីខ្លះ ការផ្លាស់ប្តូរ​របប​អាហារ​របស់​អ្នក អាច​គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​ជំងឺ​។

-​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ ១
​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​កើនឡើង ឬ​ធ្លាក់ចុះ​អាស្រ័យ​លើ​ប្រភេទ​អាហារ​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​។ អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ម្សៅ ឬ​ជាតិ​ស្ករ ធ្វើឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។ ប្រូតេអ៊ីន និង​ខ្លាញ់ បណ្តាលឱ្យមាន​ការកើនឡើង​ជា​លំដាប់​។

​ក្រុមគ្រូពេទ្យ​របស់​អ្នក​អាច​ណែនាំ​ឱ្យ​អ្នកកំណត់​បរិមាណ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ អ្នក​ក៏ត្រូវ​ថ្លឹងថ្លែង​នូវ​ការទទួល​ទាន​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ជាមួយនឹង​កម្រិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​របស់​អ្នក​ផងដែរ​។​

​ធ្វើការ​ជាមួយ​អ្នកជំនាញ​ខាង​ចំណីអាហារ ដែល​អាចជួយ​អ្នករៀបចំ​គំរោង​អាហារ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ការទទួលបាន​តុល្យភាព​ជាតិ​ប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ និង​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ត្រឹមត្រូវ អាចជួយ​អ្នក​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។

-​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២
​ការ​ទទួលទាន​ប្រភេទ​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ អាច​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក និង​ជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ស្រក​ទំងន់​ដែល​លើស​។​

​ការរាប់​សមាសធាតុ​កាបូន គឺជា​ផ្នែក​សំខាន់​មួយ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​សម្រាប់​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ។ អ្នកឯកទេស​ខាង​ចំណីអាហារ អាចជួយ​អ្នក​ក្នុងការ​ស្វែងយល់​ពី​ចំនួន​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ប៉ុន្មាន​ក្រាម​ក្នុងពេល​ទទួលទាន​ម្តងៗ​។

​ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នកមាន​ស្ថេរភាព សូម​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​អាហារ​តូចៗ ពេញ​មួយថ្ងៃ​។ សង្កត់ធ្ងន់​លើ​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​ដូចជា​៖
.​ផ្លែឈើ​
.​បន្លែ​
.​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​
.​ប្រូតេអ៊ីន​គ្មាន​ខ្លាញ់​ដូចជា សាច់​បក្សី និង​ត្រី​
.​ខ្លាញ់​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ដូចជា ប្រេង​អូ​លីវ និង​ពពួក​គ្រាប់ ។​

​អាហារ​ផ្សេងទៀត អាចធ្វើឱ្យ​អន្តរាយ​ដល់​ការរក្សា​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​។ គប្បី​គ្រប់គ្រង​ចំណីអាហារ ដែល​អ្នក​គួរ​ជៀសវាង ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​៕​