ស្វាយមានគុណសម្បត្តិជាច្រើន ដែលធ្វើឱ្យវាល្អសម្រាប់សុខភាពរំលាយអាហារ។ វា មានក្រុមមួយនៃអង់ស៊ីមរំលាយអាហារដែលគេហៅថា amylases។ អង់ស៊ីមរំលាយអាហារ បំបែកម៉ូលេគុលអាហារធំ ៗ ដើម្បីឱ្យពួកវាងាយស្រូបយក។
amylases បំបែកកាបូអ៊ីដ្រាតស្មុគស្មាញ ទៅជាជាតិស្ករដូចជា ជាតិគ្លុយកូស និងជាតិកាល់ស្យូម។ អង់ស៊ីមទាំងនេះ កាន់តែសកម្មនៅក្នុងផ្លែស្វាយទុំ ដែលជាហេតុធ្វើឱ្យពួកវាមានរសជាតិផ្អែមជាងផ្លែ ដែលនៅខ្ចី។
លើសពីនេះទៅទៀត ដោយសារស្វាយមានជាតិទឹក និងជាតិសរសៃចំណីអាហារច្រើន វាអាចជួយដោះស្រាយបញ្ហារំលាយអាហារដូចជាទល់លាមក និងរាគ។
ការសិក្សាមួយក្នុងរយៈពេល ៤ សប្តាហ៍ចំពោះមនុស្សពេញវ័យដែលមានការទល់លាមករ៉ាំរ៉ៃ បានរកឃើញថា ការញ៉ាំស្វាយរាល់ថ្ងៃមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការបន្ថយរោគសញ្ញានៃជំងឺនេះ ជាងថ្នាំបំប៉នដែលផ្ទុកបរិមាណជាតិសរសៃរលាយស្រដៀងគ្នា។
នេះ បង្ហាញថាស្វាយមានសមាសធាតុផ្សេងទៀត ក្រៅពីជាតិសរសៃចំណី ដែលជួយដល់សុខភាពរំលាយអាហារ៕