Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ត្រូវបាន​បំពេញ​ដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​។ នៅពេលដែល​អ្នក​បន្ថែម​ប្រភេទ​ផ្សេងៗ នៃ​អាហារ​របស់​អ្នក អ្នកនឹង​ទទួលបាន​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​ជាតិ​សរសៃ ភាគច្រើន ដែល​អ្នក និង​កូន​របស់​អ្នកត្រូវការ​។​

​ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ ក៏​ជួយ​ការពារ​ការ​ទល់លាមក ដែលជា​រោគសញ្ញា​ទូទៅ​មួយ​ក្នុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។

​ខាងក្រោម​នេះ ជា​ផ្លែឈើ​មាន​ជីវជាតិ ៧ យ៉ាង​ដែល​អ្នក​គួរ​ទទួលទាន​ក្នុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ ៖

1.​ផ្លែក្រូច​
​ផ្លែក្រូច​ជួយ​បំពេញ​ជាតិ​ទឹក​ដល់​អ្នក​។ វា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​អាស៊ីដ folate ឬ​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក​ផងដែរ​។ folate គឺជា​វីតាមីន B ដែលមាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់ ក្នុង​ការជួយ​ការពារ​ជម្ងឺ​ខួរក្បាល និង​ខួរឆ្អឹងខ្នង ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​ពិការភាព​បំពង់​សរសៃប្រសាទ​។

2.​ផ្លែស្វាយ​
​ផ្លែស្វាយ​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​អស្ចារ្យ​មួយទៀត​នៃ​វីតាមីន C​។ ផ្លែស្វាយ​ក៏មាន​វីតាមីន A ខ្ពស់​ផងដែរ​។ កង្វះ​វីតាមីន A នៅពេល​កើត មាន​ទំនាក់ទំនង​នឹង​ភាពស៊ាំ​ទាប និង​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ផលវិបាក​ដូចជា​រាគ និង​ជំងឺ​ផ្លូវដង្ហើម​។

3.​ផ្លែ​បឺ​រ​
​ផ្លែ​បឺ​រ​មាន​អាស៊ីដ folate ច្រើនជាង​ផ្លែឈើ​ដទៃទៀត​។ ពួកគេ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​អស្ចារ្យ​នៃ​ប្រភព​៖
.​វីតាមីន C
.​វីតាមីន B
.​វីតាមីន K
.​ជាតិ​សរសៃ​
.choline
.​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​
.​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​

​ស្ត្រី​ខ្លះ​និយាយថា​ផ្លែ​បឺ​រ​ជួយ​បំបាត់​អាកា​រៈ​ចង្អោរ អាច​បណ្តាលមកពី​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ​។​

​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ក៏​អាចជួយ​បំបាត់​ការ​រមួលក្រពើ ដែលជា​រោគសញ្ញា​ទូទៅ​នៃ​ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ​។ រមួលក្រពើ ច្រើនតែ​បណ្តាលមកពី​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​ទាប​។​

Choline មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការលូតលាស់​ខួរក្បាល និង​សរសៃប្រសាទ​របស់​កូន​អ្នក​។ កង្វះ Choline អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​ពិការភាព​បំពង់​សរសៃប្រសាទ និង​ការថយចុះ​ការចងចាំ​ពេញ​មួយជីវិត​។​

4.​ក្រូចឆ្មា​
​អ្នកមាន​ផ្ទៃពោះ បាន​រាយការណ៍​អំពី​ជោគជ័យ​ខ្លះ ក្នុងការ​ប្រើប្រាស់​ក្រូចឆ្មារ ឬ​ក្លិន​ក្រូចឆ្មា ដើម្បី​ជួយ​បំបាត់​អាកា​រៈ​ក្អួត ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ​។ ក្រូចឆ្មា ក៏មាន​វីតាមីន C ខ្ពស់​ផងដែរ​។ ពួកគេ​ជួយ​ជំរុញ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ ដើម្បី​បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក​។

5.​ចេក​
​ចេក គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​មួយទៀត ដែលមាន​ប្រភព​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​។ ពួកគេ​ក៏​ផ្ទុក​វីតាមីន B6 វីតាមីន C និង​ជាតិ​សរសៃ​ផងដែរ​។

6.​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​
​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី – ដូចជា​ផ្លែ​ប្ល៊ូ​បឺ​រី រ៉ា​ស់​បឺ​រី ស្ត្រ​បឺ​រី ប្ល៊ែ​ក​បឺ​រី និង ហ្គោ​ជី​បឺ​រី គឺ​សម្បូរ​ទៅដោយ​ភាពល្អ​គ្រប់​ប្រភេទ​ដូចជា​៖
.​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​
.​វីតាមីន C
.​ជាតិ​សរសៃ​
.folate​។​

7.​ផ្លែ​ប៉ោម​
​ផ្លែ​ប៉ោម មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ហើយ​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន C រួមទាំង​វីតាមីន A ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង Pectin ។ Pectin គឺជា​ថ្នាំ​បំបាត់​ការឈឺចាប់ ដែល​ចិញ្ចឹម​បាក់តេរី​ល្អៗ នៅក្នុង​ពោះវៀន​របស់​អ្នក​៕​