ជំងឺបេះដូង គឺជាបុព្វហេតុទូទៅបំផុតនៃការស្លាប់នៅលើពិភពលោក។ គេដឹងថាសញ្ញាសំគាល់ឈាមមួយចំនួន ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការកើនឡើងហានិភ័យ។ នេះ រួមបញ្ចូលទាំងកូលេស្តេរ៉ុល ទ្រីគ្លីសេរីត សញ្ញារលាកសម្ពាធឈាម និងផ្សេងៗទៀត។
ការសិក្សាមួយចំនួនលើមនុស្ស បានពិនិត្យពីប្រសិទ្ធភាពនៃផ្លែបឺរ លើកត្តាហានិភ័យមួយចំនួន។ ការសិក្សាទាំងនេះបានបង្ហាញថាផ្លែបឺរអាច៖
.កាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលសរុប
.កាត់បន្ថយទ្រីគ្លីសេរីតឈាមរហូតដល់ ២០ ភាគរយ
.បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ុលអាក្រក់ LDL ដល់ ២២%
.បង្កើនកូលេស្តេរ៉ុល HDL (ល្អ) ដល់ទៅ ១១% ។
ផ្លែបឺរនៅក្នុងរបបអាហារមានជាតិខ្លាញ់ទាប អាហារបួស ជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវទម្រង់កូលេស្តេរ៉ុល៕