Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិនបើ​អ្នក​បាន​ចៀសវាង​ម្សៅ​ស្រូវ​សាលី ដោយសារ​មាតិកា​ជាតិ​ស្ករ អ្នក​ប្រហែលជា​រីករាយ​ដែល​ដឹងថា​ម្សៅ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​នេះ ពិតជា​គាំទ្រ​ដល់​ការគ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​។ ការស្រាវជ្រាវ​បានបង្ហាញ​ថា អ្នកទទួល​ទាន​ម្សៅ​ស្រូវ​សាលី​ធម្មតា​មាន​ទំងន់​រាងកាយ​ទាប ចង្កេះ​តូច​ជាង និង​ស​ន្ទ​ស្សន៍​ម៉ាស​រាងកាយ​ទាប​។ ពួកគេ​ក៏​ទទួលបាន​ពិន្ទុ​ខ្ពស់​នៅលើ​ស​ន្ទ​ស្សន៍​នៃ​ការបរិភោគ ដែលជា​រង្វាស់​នៃ​គុណភាព​នៃ​របប​អាហារ​ទូទៅ​។

​ស្ថានភាព​របស់​ម្សៅ​ស្រូវ​សាលី ដែលជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល គឺជា​ហេតុផល​មួយ​ដែល​វា​គាំទ្រ​ដល់​ការគ្រប់គ្រង​ទំងន់ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​អាហារូបត្ថម្ភ​ទូទៅ​ល្អប្រសើរ​។ នោះ ដោយសារតែ​មិន​ដូច​ធញ្ញជាតិ​ចម្រាញ់ ដែល​ត្រូវបាន​យក​ចេញពី​កន្ទក់ និង​មើម​របស់​ពួកគេ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​នៅតែមាន​ដដែល​មានន័យថា ពួកគេ​រក្សាទុក​ទាំង​ជាតិ​សរសៃ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​។

​ការស្រាវជ្រាវ​តូច​មួយ បាន​និយាយថា ការ​ឆ្អែត​គឺជា​អារម្មណ៍​នៃ​ភាព​ពេញលេញ ដែល​នៅតែ​បន្ត​កើតមាន​បន្ទាប់ពី​ញ៉ាំ​អាហារ ហើយ​នេះ​គឺជា​គុណប្រយោជន៍​មួយ​ផ្សេងទៀត​សម្រាប់​ការគ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​។ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ប្រៀបធៀប​កម្រិត​នៃ​ការ​ឃ្លាន និង​ភាពឆ្អែត​របស់​មនុស្ស បន្ទាប់ពី​បាន​បរិភោគ​ម្សៅ​ស្រូវ​សាលី ឫ​ក៏ដូចជា​អាហារ​ពេលព្រឹក​ផ្សេងទៀត​។ លទ្ធផល​៖ មិន​ត្រឹមតែ​អ្នក​ដែល​បរិភោគ​ម្សៅ​សាលី​មានការ​ឆ្អែត​ច្រើនជាង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ប៉ុន្តែ​ពួកគេ​ក៏​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​ឃ្លាន​អាហារសម្រន់​បន្ទាប់ពី​អាហារ​ពេលព្រឹក​ដែរ​៕