Join with Health.com.kh on Telegram

​ចំណី​អាហារ​មួយ​ចំនួន​ដែល​យើង​ចម្អិន​រួច​ហើយៗ​យក​ទៅ​ទុក​នៅ​ក្នុង​ទូ​ទឹកកក ពេល​យើង​កំដៅ​វា​ឡើងវិញ សមាសភាព​គីមី​របស់​វា​ប្រែប្រួល ហើយ​អាច​ក្លាយទៅជា​ពុល​បាន​។ ចំណីអាហារ​នោះ​មាន​ជាអាទិ​៖
 

១- ផ្សិត​
ចំណីអាហារ​ធ្វើ​ពី​ផ្សិត បើ​ញ៉ាំ​មិន​អស់​សល់​ដល់​ស្អែក​ទៀត គេ​គួរតែ​ញ៉ាំ​វា​ទាំង​នៅ​ត្រជាក់​។ បើកាលណា​គេ​កំដៅ​វា សមាសភាព​ប្រូតេអ៊ីន​របស់​វា​នឹង​ប្រែប្រួល បាត់​អស់​រសជាតិ ហើយ​វា​អាច​បង្ក​ការលំបាក​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ​ទៀតផង​។​
 

២- សាច់មាន់​
សាច់​មាន់​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើនជាង​សាច់​គោក្របី​។ សាច់​មាន់​ក៏ដូចជា​ផ្សិត​ដែរ គឺ​សមាសភាព​ប្រូតេអ៊ីន​វា​នឹង​ប្រែប្រួល​កាលណា​គេ​កំដៅ​វា​ឡើងវិញ ជា​ពិសេស​បើ​កំដៅ​ខ្លាំងពេក​។ បើសិនជា​ចង់​ញ៉ាំ​ក្តៅ ត្រូវ​កំដៅ​តិចៗ​បាន​ហើយ​។​
 

៣- ដំឡូង​បារាំង​
ដំឡូងបារាំង​មាន​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​ច្រើន ក៏ប៉ុន្តែ​សារជាតិ​ចិញ្ចឹម​ទាំងអស់នោះ​នឹង​បាត់បង់​អស់​ទៅ បើសិនជា​គេ​កំដៅ​វា​។ មិនតែប៉ុណ្ណោះ វា​អាច​ក្លាយទៅជា​ពុល​វិញ ទៀតផង​។​
 

៤- ស្ពៃ​អេពី​ណា​
ស្ពៃ​អេពី​ណា​សម្បូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​នីត្រាត ដែល​នឹង​ប្រែ​ក្លាយទៅជា​នី​ទ្រី​តពុល បើកាលណា​គេ​កំដៅ​វា​។ ដូច្នេះ គេ​ត្រូវ​ញ៉ាំ​ស៊ុប​អេពី​ណា​ភ្លាមៗ ហើយ​បើ​វា​ត្រជាក់​មិន​ត្រូវ​កំដៅ​វា​ឡើង​វិញ​ទេ​។​
 

៥- ឆៃ​ថាវ​
ឆៃថាវ​ក៏​សម្បូរ​នីត្រាត​ដែរ ហើយ​វា​នឹង​ក្លាយទៅជា​ពុល​កាលណា​គេ​កំដៅ​វា​។​
 

៦- ស្ពៃ​សេលេ​រី​
ស្ពៃ​សេលេ​រីក៏​សម្បូរ​នីត្រាត​ដែរ ដូច្នេះ​បើ​គេ​ចង់​កំដៅ​ស៊ុប​ដែល​មាន​ដាក់​វា គេ​ត្រូវ​ដក​យក​វា​ចេញ​ដូច​ជា​ការ៉ុត​ដែរ មុន​នឹង​ដាក់​កំដៅ​។​
 

៧- ស៊ុត​
ស៊ុត​នឹង​ក្លាយទៅជា​ពុល​ខ្លាំងណាស់ កាលណា​គេ​កំដៅ​វា​ដោយ​សីតុណ្ហភាព​ក្តៅ​ខ្លាំង​។​