Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រសិនបើ​អ្នក​ធ្លាប់​មើលងាយ​ការព្រមាន​ថា​សាច់​ក្រហម ឬ​កែច្នៃ​ច្រើនពេក​មិនល្អ​សម្រាប់​បេះដូង​ទេ ខណៈពេលដែល​ត្រី​ខ្លាញ់​ល្អ សម្រាប់​អ្នក​ឥឡូវនេះ មាន​ភ័ស្តុតាង​ជាក់ស្តែង​មួយចំនួន ដើម្បី​គាំទ្រ​ដំបូន្មាន​នោះ​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ប្រើ​រូបភាព​បេះដូង ដើម្បី​មើល​ពី​របៀប ដែល​អាហារ​ទាំងនេះ​ជះឥទ្ធិពល​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​របស់​អ្នកស្ម័គ្រចិត្ត​។ រូបភាព​បាន​បង្ហាញថា អ្នក​ដែល​បរិភោគ​សាច់​ក្រហម និង​កែច្នៃ​ច្រើន មាន​មុខងារ​បេះដូង​ខ្សោយ​ជាង​មុន និង​មាន​សរសៃឈាម​អាក់ទែ​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​ក៏បាន​រកឃើញថា នៅពេលដែល​អ្នកចូលរួម​សិក្សា បាន​ញ៉ាំ​ត្រី​ច្រើន សរសៃឈាម​របស់​ពួកគេ​កាន់តែ​វែង ហើយ​បេះដូង​របស់​ពួកគេ​មានដំណើរ​ការល្អប្រសើរ​។

​ការសិក្សា​មួយទៀត ដោយបាន​ពិនិត្យមើល​ទំនាក់ទំនង​រវាង​ការ​ញ៉ាំ​សាច់ និង​បញ្ហា​សុខភាព​បេះដូង​នាពេល​អនាគត ដូច្នេះ​មាន​បញ្ហា​ដូចជា​គាំងបេះដូង ឬ​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​បេះដូង​។

​ការសិក្សា​នេះ បាន​រាប់បញ្ចូល​មនុស្ស​ជាង ១៩.៤០០​នាក់ ពួកគេ​ម្នាក់ៗ​បាន​រាយការណ៍​ពី​ការទទួល​ទាន​អាហារ​របស់​ពួកគេ​ដោយ​ខ្លួនឯង​។ រួមបញ្ចូល​ទាំង​រូបភាព​ម៉ាញ៉េទិក​នៃ​សរសៃឈាម​បេះដូង ដែល​វេជ្ជបណ្ឌិត​ប្រើ​ដើម្បី​វាយតម្លៃថា តើ​ឈាម​ប៉ុន្មាន​ត្រូវបាន​បូម​តាមរយៈ​បំពង់ខ្យល់​របស់​បេះដូង​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​ក៏បាន​មើល​ទៅលើ​ការបត់បែន​នៃ​សរសៃឈាម​។ សរសៃឈាម​អាក់ទែរ​មាន​សុខភាព​ល្អ​។

​វេជ្ជបណ្ឌិត​បាន​មើលឃើញ​សក្តានុពល​ក្នុងការ​បកប្រែ​ការស្រាវជ្រាវ​នេះ ទៅជា​ការការពារ​អាច​ប្រើ MRI បេះដូង ដើម្បី​កំណត់​ការផ្លាស់ប្តូរ​នៅក្នុង​បេះដូង​មុនពេល​ពួកគេ​បង្ហាញ​តាមរយៈ​រូបភាព​ផ្សេងទៀត​។

​ប្រហែលជា MRI បេះដូង អាច​បង្ហាញ​យើង​ពី​ការផ្លាស់ប្តូរ​សូម្បីតែ​មុនពេល​ដែល​ការ​ពិនិត្យមើល​សង្វាក់​និង​សកម្មភាព​បេះដូង បានបង្ហាញ​យើង​។ ហើយ​ប្រសិនបើ​យើង​ពិតជា​អាច​ភ្ជាប់​វា​ទៅនឹង​ការ​ញ៉ាំ​ចំណីអាហារ​ប្រហែលជា​យើង​ក៏​អាចមាន​ឥទ្ធិពល​លើ​ដំណើរការ​ជំងឺ និង​ដោះស្រាយ​វា​មុនពេល​បច្ចុប្បន្ននេះ​។

​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​អ្វីមួយ​មុនពេល​វា​ត្រូវបាន​បង្ហាញ​ទៅជា​អ្វីដែល​បាន​ដំណើរការ​ទាំងស្រុង ជាមួយនឹង​គ្រឿងផ្សំ​ជាច្រើន​, សារធាតុ​គីមី​ច្រើន ប្រហែលជា​ថ្នាំ​អង់​ទី​ប៊ី​យោ​ទិច​, អ្វីៗ​ដែល​យើង​មិនអាច​បញ្ចេញ​នៅក្នុង​បញ្ជី​គ្រឿងផ្សំ​បាន​។ វា​ប្រហែលជា​មិនមែនជា​រឿង​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​អ្នក​ទេ ដូច្នេះ​គ្រាន់តែ​រក្សា​វា​ឱ្យ​សាមញ្ញ រក្សា​វា​ឱ្យ​គ្មាន​ខ្លាញ់ បៃតង និង​ស្អាត​៕​