Join with Health.com.kh on Telegram

​តម្រងនោម​របស់​អ្នក គឺជា​សរីរាង្គ​រាង​ដូច​គ្រាប់សណ្តែក ដែលមាន​មុខងារ​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​។​

​ពួកគេ​ទទួលខុសត្រូវ​ក្នុងការ​ច្រោះ​ឈាម​យក​កាកសំណល់​ចេញពី​ទឹកនោម ផលិត​អរ​ម៉ូ​ន ធ្វើឱ្យមាន​តុល្យភាព​សារធាតុ​រ៉ែ និង​រក្សា​តុល្យភាព​ជាតិ​ទឹក​។​

​មាន​កត្តា​ហានិភ័យ​ជាច្រើន​សម្រាប់​ជំងឺ​តម្រងនោម​។ ទូទៅ​បំផុត គឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ដែល​មិនអាច​គ្រប់គ្រង​បាន និង​ជំងឺលើសឈាម​។ ការសេព​គ្រឿង​ស្រវឹង ជំងឺ​បេះដូង វីរុស​ជំងឺ​រលាក​ថ្លើម​ប្រភេទ C និង​ការឆ្លង​មេរោគ​អេដស៍ ក៏​ជា​មូលហេតុ​ដែរ​។

.​សូ​ដា​ដែលមាន​ពណ៌​ងងឹត​
​សូ​ដា​ដែលមាន​ពណ៌​ងងឹត គួរតែ​ត្រូវបាន​ជៀសវាង​នៅលើ​របប​អាហារ​តំរងនោម ព្រោះ​វា​មាន​ផ្ទុក​ផូស្វ័រ នៅក្នុង​ទំរង់​បន្ថែម​របស់​វា ដែល​អាច​ស្រូប​យកបាន​យ៉ាងខ្លាំង ដោយ​រាងកាយ​មនុស្ស​។

.​ផ្លែ​បឺ​រ​
​ផ្លែ​បឺ​រ គួរតែ​ត្រូវបាន​ជៀសវាង នៅលើ​របប​អាហារ​តំរងនោម ដោយសារតែ​មាតិកា​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ របស់​ពួកគេ​។ ផ្លែ​បឺ​រ​មួយ​កែវ​ផ្តល់​ជិត ៣៧% នៃ​ការ​រឹតត្បិត​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ២.០០០ មី​លី​ក្រាម​។​

.​អាហារ​កំប៉ុង​
​អាហារ​កំប៉ុង ច្រើន​តែមាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​។ ជៀសវាង​, ដាក់​កម្រិត ឬ​ទិញ​ពពួក​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប​ទំនងជា​ល្អ​បំផុត​ក្នុងការ​កាត់បន្ថយ​ការប្រើប្រាស់​សូ​ដ្យូ​ម​សរុប​របស់​អ្នក​។

.​នំប៉័ង​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល​
​ជាធម្មតា​នំប៉័ង​ពណ៌​ស ត្រូវបាន​គេ​ផ្តល់​អនុសាសន៍​លើ​នំប៉័ង​ស្រូវ​សាលី​ទាំងមូល​នៅលើ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម ដោយសារតែ​កម្រិត​ផូស្វ័រ និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ទាប​របស់​វា​។ នំប៉័ង​ទាំងអស់​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម ដូច្នេះ​យក​ល្អ​គួរតែ​ប្រៀបធៀប​ស្លាក​សញ្ញា​អាហារ និង​ជ្រើសរើស​ប្រភេទ​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប​។

.​អង្ករសំរូប​
​អង្ករសំរូប​មាន​មាតិកា​ផូស្វ័រ និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ ហើយ​ទំនងជា​ត្រូវការ មួយផ្នែក ឬ​កំណត់ លើ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម​។

.​ចេក​
​ចេក គឺជា​ប្រភព​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ដ៏​សំបូរបែប ហើយ​ប្រហែលជា​ត្រូវការ​កំណត់​ចំពោះ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម​។

.​ទឹកដោះគោ​
​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​មាន​បរិមាណ​ផូស្វ័រ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ ហើយ​គួរតែ​ត្រូវបាន​កំណត់​លើ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម​។ ទោះបីជា​ទឹកដោះគោ​កាល់ស្យូម​ខ្ពស់​ក៏ដោយ មាតិកា​ផូស្វ័រ​របស់​វា​អាចធ្វើឱ្យ​ឆ្អឹង​ចុះខ្សោយ ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​តម្រងនោម​។

.​ផ្លែក្រូច​និង​ទឹកក្រូច​
​ផ្លែក្រូច និង​ទឹកក្រូច គឺមាន​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់ ហើយ​គួរតែ​ត្រូវបាន​កំណត់​លើ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម​។ សាកល្បង​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ ផ្លែ​ប៉ោម ក្រូចឆ្មារ ឬ​ទឹក​ផ្លែឈើ​ជំនួស​វិញ​។

.​សាច់​កែច្នៃ​
​សាច់​កែច្នៃ មាន​អំបិល និង​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់ ហើយ​គួរតែ​ទទួលទាន​ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម លើ​របប​អាហារ​តម្រងនោម​។

.​ដំឡូងបារាំង និង​ដំឡូងជ្វា​
​ដំឡូងបារាំង និង​ដំឡូងជ្វា​គឺជា​បន្លែ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់​។ ដំឡូង​ស្ងោរ ឬ​ចម្អិន​ទ្វេ​រដង អាច​បន្ថយ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ប្រហែល ៥០ ភាគរយ​។

.​ប៉េងប៉ោះ​
​ប៉េងប៉ោះ គឺជា​ផ្លែឈើ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់​មួយ​ផ្សេងទៀត ដែល​ទំនងជា​គួរតែ​ត្រូវ​បានកំណត់​លើ​របប​អាហារ​របស់​តម្រងនោម​។

.​ស្រមើ ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម និង ផ្លែ​ព្រូន​
​សារធាតុចិញ្ចឹម​ត្រូវបាន​ប្រមូលផ្តុំ​នៅពេល​ផ្លែឈើ​ស្ងួត​។ ដូច្នេះ​មាតិកា​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​នៃ​ផ្លែឈើ​ស្ងួត​រួមទាំង ស្រមើ ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម និង ផ្លែ​ព្រូន គឺ​ខ្ពស់​ណាស់ ហើយ​គួរ​ជៀសវាង​លើ​របប​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ពី​តម្រងនោម​៕​