​សូ​ដ្យូ​ម ដែលជា​រឿយៗ​ត្រូវបាន​គេ​ហៅថា​អំបិល – ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញ​នៅក្នុង​ស្ទើរតែ​គ្រប់​អាហារ ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ និង​ផឹក​។​

​សម្រាប់​ពេលខ្លះ សូ​ដ្យូ​ម​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ជំងឺលើសឈាម ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ខូចខាត​ដល់​សរសៃឈាម និង​សរសៃឈាម​ក្រហម​របស់​អ្នក នៅពេលដែល​មានការ​កើនឡើង​ខ្ពស់ ហើយ​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ខ្សោយបេះដូង និង​តំរងនោម​។

​ដូច្នេះហើយ ទើប​អាជ្ញាធរ​សុខាភិបាល​មួយចំនួន​បាន​បង្កើត​គោលការណ៍​ណែនាំ​សម្រាប់​ការកំណត់​ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការណែនាំ​ទាំងនេះ មាន​ភាពចម្រូងចម្រាស ព្រោះ​មិនមែន​គ្រប់គ្នា​សុទ្ធតែ​អាច​ទទួលបាន​អត្ថប្រយោជន៍​ពី​របប​អាហារ ដែលមាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ថយចុះ​នោះទេ​។​

​ខាងក្រោម​នេះ ជា​សារៈសំខាន់​នៃ​សូ​ដ្យូ​ម ហានិភ័យ សក្តានុពល​នៃ​ការ​លើស ឬ​ការ​ទទួលទាន និង​បរិមាណ​សូ​ដ្យូ​ម ដែល​អ្នក​គួរ​ទទួលទាន​ក្នុង​មួយថ្ងៃ ។​

.​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​
​សូ​ដ្យូ​ម គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​។ វា​ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុង​មុខងារ​សរសៃប្រសាទ និង​សាច់ដុំ និង​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នករក្សា​តុល្យភាព​ជាតិ​ទឹក​ធម្មតា​។​

.​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺលើសឈាម​
​សូ​ដ្យូ​ម​បង្កើន​សម្ពាធ​ឈាម​។ ផលប៉ះពាល់​នេះ​កាន់តែខ្លាំង​ចំពោះ​ប្រជាជន​មួយចំនួន ដែល​ធ្វើឱ្យ​ពួកគេ​ទោរទន់​ទៅរក​ការបរិភោគ​អំបិល ហើយ​ងាយ​នឹង​កើត​ជំងឺ​បេះដូង​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​សម្ពាធ​ឈាម​។

.​ការណែនាំ​អំពី​របប​អាហារ​ផ្លូវការ​
​ចូរ​ប្រើ​សូ​ដ្យូ​ម​ចន្លោះ ១៥០០ មី​លី​ក្រាម (១,៥ ក្រាម​) និង ២.៣០០ មី​លី​ក្រាម (២,៣ ក្រាម​) ក្នុង​មួយថ្ងៃ ដើម្បី​សុខភាព​បេះដូង​។

.​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ការខ្វះ​ការប្រុងប្រយ័ត្ន​
​ទាំង​អ្នក​ដែលមាន​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ និង​ធម្មតា ការទទួល​ទាន​សូ​ដ្យូ​ម​តិចពេក ត្រូវបាន​បង្ហាញថា ធ្វើឱ្យ​សុខភាព​កាន់តែ​អាក្រក់​ជាង​ការ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​។

.​តើ​អ្នក​គួរ​ដាក់​កម្រិត​លើ​ការបរិភោគ​របស់​អ្នក​ទេ​?
​ប្រសិនបើ​អ្នកទទួល​ទាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ច្រើនជាង ៧​ក្រាម ក្នុង​មួយថ្ងៃ និង​មាន​ជំងឺលើសឈាម​វា​ជា​គំនិតល្អ​ក្នុងការ​កំណត់​ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​របស់​អ្នក​។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ​បរិមាណ​អំបិល​ដែល​អ្នក​កំពុង​ប្រើប្រាស់​សព្វថ្ងៃនេះ​ប្រហែល​ជាមាន​សុវត្ថិភាព​ហើយ​៕​