​វា​មិនមែនជា​រឿង​ចម្លែក​ទេ សម្រាប់​ការឆ្លង​មេរោគ​ផ្លូវដង្ហើម​ផ្នែក​ខាងលើ​ដូចជា ផ្តាសាយធំ ឬ​ផ្តាសាយ​ទូទៅ ដែល​ប៉ះពាល់​ដល់​អារម្មណ៍​ក្លិន និង​រសជាតិ​របស់​យើង​។ តាមពិត​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប៉ាន់​ស្មានថា ការបាត់បង់​ក្លិន​បណ្តោះអាសន្ន​កើតឡើង​ជាង ៦០ ភាគរយ​នៃ​ជំងឺ​ផ្តាសាយ និង​ប្រហោង​ឆ្អឹង​។

​អារម្មណ៍​រសជាតិ និង​ក្លិន​របស់​អ្នកមាន​ទំនាក់ទំនង​គ្នា​យ៉ាង​ជិតស្និទ្ធ​។ តាមពិត​បទពិសោធន៍​នៃ​ការបាត់បង់​ក្លិន អាច​ជះឥទ្ធិពល​យ៉ាងខ្លាំង​ដល់​អារម្មណ៍​របស់​អ្នក​។ វា​ត្រូវបាន​ប៉ាន់ប្រមាណ​ថា ៩៥ ភាគរយ​នៃ​ពេលវេលា​ដែល​បាត់បង់​រសជាតិ ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ការថយចុះ​នៃ​ក្លិន​។​

​ការបាត់បង់​ក្លិន​អាច​កើតឡើង​ភ្លាមៗ ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​កូ​វីដ​១៩ ហើយ​ជារឿយៗ​ត្រូវបាន​អមដោយ​ការបាត់បង់​រសជាតិ​។ ដូចគ្នានេះ​ផងដែរ ជាមួយនឹង​កូ​វីដ​១៩ រោគសញ្ញា​ទាំងនេះ​អាច​នឹង​កើតឡើង​ដោយ​មិនមាន​ហៀរ​សំបោរ ឬ​តឹង​ច្រមុះ​។

​វា​អាចទៅរួច​ដែលថា ការបាត់បង់​ក្លិន ឬ​រសជាតិ​អាចជា​រោគសញ្ញា​ដំបូង​នៃ កូ​វីដ​១៩ ។ ប្រភព​ដែល​បាន​ត្រិះរិះ​ឡើងវិញ​ថ្មីៗ​នេះ បានធ្វើការ​វាយតម្លៃ​ការសិក្សា​ចំនួន ៨ ដែលមាន​ចំនួន​អ្នកជំងឺ ១១.០៥៤ នាក់​។ យោងទៅតាម​ការពិនិត្យ​នេះ ការបាត់បង់​ក្លិន និង​រសជាតិ​ជា​ញឹកញាប់ បាន​កើតឡើង​មុនពេល​មាន​រោគសញ្ញា​ផ្សេងទៀត​នៃ​កូ​វីដ​១៩​។​

​ជាពិសេស ការបាត់បង់​ក្លិន​ក៏​អាចជា​សូចនាករ​ដ៏​មាន​សក្តានុពល​នៃ​ករណី​កូ​វីដ​១៩​ស្រាល​។ ប្រភពពី​ការសិក្សា​ពីដំបូង​នៃ​រោគរាតត្បាត បាន​រកឃើញថា ការបាត់បង់​ក្លិន​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​យ៉ាង​ជិតស្និទ្ធ ជាមួយនឹង​ការថែទាំ​ខាងក្រៅ ដែល​ផ្ទុយ​ពី​ការចូល​មន្ទីរពេទ្យ​៕​