វាមិនមែនជារឿងចម្លែកទេ សម្រាប់ការឆ្លងមេរោគផ្លូវដង្ហើមផ្នែកខាងលើដូចជា ផ្តាសាយធំ ឬផ្តាសាយទូទៅ ដែលប៉ះពាល់ដល់អារម្មណ៍ក្លិន និងរសជាតិរបស់យើង។ តាមពិតវាត្រូវបានគេប៉ាន់ស្មានថា ការបាត់បង់ក្លិនបណ្តោះអាសន្នកើតឡើងជាង ៦០ ភាគរយនៃជំងឺផ្តាសាយ និងប្រហោងឆ្អឹង។
អារម្មណ៍រសជាតិ និងក្លិនរបស់អ្នកមានទំនាក់ទំនងគ្នាយ៉ាងជិតស្និទ្ធ។ តាមពិតបទពិសោធន៍នៃការបាត់បង់ក្លិន អាចជះឥទ្ធិពលយ៉ាងខ្លាំងដល់អារម្មណ៍របស់អ្នក។ វាត្រូវបានប៉ាន់ប្រមាណថា ៩៥ ភាគរយនៃពេលវេលាដែលបាត់បង់រសជាតិ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះនៃក្លិន។
ការបាត់បង់ក្លិនអាចកើតឡើងភ្លាមៗ ចំពោះអ្នកដែលមានកូវីដ១៩ ហើយជារឿយៗត្រូវបានអមដោយការបាត់បង់រសជាតិ។ ដូចគ្នានេះផងដែរ ជាមួយនឹងកូវីដ១៩ រោគសញ្ញាទាំងនេះអាចនឹងកើតឡើងដោយមិនមានហៀរសំបោរ ឬតឹងច្រមុះ។
វាអាចទៅរួចដែលថា ការបាត់បង់ក្លិន ឬរសជាតិអាចជារោគសញ្ញាដំបូងនៃ កូវីដ១៩ ។ ប្រភពដែលបានត្រិះរិះឡើងវិញថ្មីៗនេះ បានធ្វើការវាយតម្លៃការសិក្សាចំនួន ៨ ដែលមានចំនួនអ្នកជំងឺ ១១.០៥៤ នាក់។ យោងទៅតាមការពិនិត្យនេះ ការបាត់បង់ក្លិន និងរសជាតិជាញឹកញាប់ បានកើតឡើងមុនពេលមានរោគសញ្ញាផ្សេងទៀតនៃកូវីដ១៩។
ជាពិសេស ការបាត់បង់ក្លិនក៏អាចជាសូចនាករដ៏មានសក្តានុពលនៃករណីកូវីដ១៩ស្រាល។ ប្រភពពីការសិក្សាពីដំបូងនៃរោគរាតត្បាត បានរកឃើញថា ការបាត់បង់ក្លិនត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងជិតស្និទ្ធ ជាមួយនឹងការថែទាំខាងក្រៅ ដែលផ្ទុយពីការចូលមន្ទីរពេទ្យ៕