តើមានអ្វីកើតឡើងនៅពេលដែលអ្នកញ៉ាំអ្វីដែលត្រជាក់ ហើយបណ្តាលឱ្យឈឺក្បាល? តើវាមានគ្រោះថ្នាក់ទេ?
វា ត្រូវបានគេស្គាល់ថា “ការកកខួរក្បាល” ឬការឈឺក្បាល ដែលជំរុញឱ្យត្រជាក់ គឺជាការឈឺក្បាលដែលមនុស្សមួយចំនួនទទួលបាននៅពេលពួកគេញ៉ាំអាហារ ឬភេសជ្ជៈត្រជាក់ លឿនពេក។ ការឈឺចាប់ជាធម្មតានៅលើថ្ងាស ឬសៀតផ្កាទាំងពីរ ហើយជាធម្មតាវាមានរយៈពេលតិចជាង ៥ នាទី។
មូលហេតុ ត្រូវបានគេពិភាក្សា ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញភាគច្រើនជឿថា វាចាប់ផ្តើមនៅពេលដែលសារធាតុត្រជាក់ប៉ះនឹងក្រអូមមាត់ ឬខាងក្រោយបំពង់ក ហើយបណ្តាលឱ្យសរសៃឈាមតូចៗនៅតំបន់ទាំងនោះមានសភាពតឹង ហើយបន្ទាប់មកវារីងយ៉ាងឆាប់រហ័ស។ អ្នកទទួលការឈឺចាប់នៅជិតសរសៃឈាមយល់ថាភាពមិនស្រួល និងបញ្ជូនសារតាមបណ្តោយសរសៃប្រសាទតូចៗទៅនឹងសរសៃប្រសាទធំមួយ ដែលបញ្ជូនវាទៅខួរក្បាល។ សរសៃប្រសាទ trigeminal ក៏ផ្ទុកសញ្ញាឈឺចាប់ពីមុខផងដែរ។ ខួរក្បាលអានអារម្មណ៍រំញោចត្រជាក់ ដែលចេញពីក្បាលជាជាងមាត់ – បាតុភូតមួយដែលគេហៅថាការឈឺចាប់សំដៅ។
ការឈឺចាប់ដោយសារការរំញោចត្រជាក់ គឺជារឿងធម្មតាដែលកើតឡើងនៅក្នុងមនុស្សពី ៣០% ទៅ ៤០% ដែលជាទូទៅមិនឈឺក្បាល។ រោគសញ្ញានេះ មិនបង្កគ្រោះថ្នាក់ទេ ហើយក៏មិនមែនជារោគសញ្ញានៃជំងឺណាមួយដែរ ទោះបីជាអ្នកជំនាញជាច្រើនជឿថាវាច្រើនកើតមានចំពោះអ្នកដែលមានជំងឺប្រកាំងក៏ដោយ។ ដោយសារតែការឈឺក្បាលដោយការញ៉ាំត្រជាក់ខ្លាំងបែបនេះមានអាយុកាលខ្លី ពួកគេពិបាកសិក្សាណាស់ ហើយមិនមានការឯកភាពគ្នាលើវិធីបញ្ឈប់ពួកគេទេ។ មនុស្សភាគច្រើនមានវិធីសាស្ត្រផ្ទាល់ខ្លួន។ អ្វីដែលសាមញ្ញបំផុតនោះ គឺការទប់អណ្តាតហើយចុចពីក្រោមទៅនឹងក្រអូមមាត់។ វិធីល្អបំផុត ដើម្បីការពារការឈឺក្បាល គឺត្រូវញ៉ាំអាហារត្រជាក់ខ្លាំងយឺតៗ៕