Join with Health.com.kh on Telegram

​តើ​មាន​អ្វី​កើតឡើង​នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​អ្វីដែល​ត្រជាក់ ហើយ​បណ្តាលឱ្យ​ឈឺក្បាល​? តើ​វា​មាន​គ្រោះថ្នាក់​ទេ​?

​វា ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា “​ការ​កក​ខួរក្បាល​” ឬ​ការឈឺ​ក្បាល ដែល​ជំរុញ​ឱ្យ​ត្រជាក់ គឺជា​ការឈឺ​ក្បាល​ដែល​មនុស្ស​មួយចំនួន​ទទួលបាន​នៅពេល​ពួកគេ​ញ៉ាំ​អាហារ ឬ​ភេសជ្ជៈ​ត្រជាក់ លឿន​ពេក​។ ការឈឺចាប់​ជាធម្មតា​នៅលើ​ថ្ងាស ឬ​សៀតផ្កា​ទាំងពីរ ហើយ​ជាធម្មតា​វា​មាន​រយៈពេល​តិចជាង ៥ នាទី​។

​មូលហេតុ ត្រូវបាន​គេ​ពិភាក្សា ប៉ុន្តែ​អ្នកជំនាញ​ភាគច្រើន​ជឿថា វា​ចាប់ផ្តើម​នៅពេលដែល​សារធាតុ​ត្រជាក់​ប៉ះ​នឹង​ក្រអូមមាត់ ឬ​ខាងក្រោយ​បំពង់ក ហើយ​បណ្តាលឱ្យ​សរសៃឈាម​តូចៗ​នៅ​តំបន់​ទាំងនោះ​មាន​សភាព​តឹង ហើយ​បន្ទាប់​មកវា​រីង​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។ អ្នកទទួល​ការឈឺចាប់​នៅ​ជិត​សរសៃឈាម​យល់ថា​ភាពមិន​ស្រួល និង​បញ្ជូន​សារ​តាម​បណ្តោយ​សរសៃប្រសាទ​តូចៗ​ទៅនឹង​សរសៃប្រសាទ​ធំ​មួយ ដែល​បញ្ជូន​វា​ទៅ​ខួរក្បាល​។ សរសៃប្រសាទ trigeminal ក៏​ផ្ទុក​សញ្ញា​ឈឺចាប់​ពីមុខ​ផងដែរ​។ ខួរក្បាល​អាន​អារម្មណ៍​រំញោច​ត្រជាក់ ដែល​ចេញពី​ក្បាល​ជាជាង​មាត់ – បាតុភូត​មួយ​ដែល​គេ​ហៅថា​ការឈឺចាប់​សំដៅ​។​

​ការឈឺចាប់​ដោយសារ​ការ​រំញោច​ត្រជាក់ គឺជា​រឿង​ធម្មតា​ដែល​កើតឡើង​នៅក្នុង​មនុស្ស​ពី ៣០% ទៅ ៤០% ដែលជា​ទូទៅ​មិន​ឈឺក្បាល​។ រោគសញ្ញា​នេះ មិន​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​ទេ ហើយក៏​មិនមែនជា​រោគសញ្ញា​នៃ​ជំងឺ​ណាមួយ​ដែរ ទោះបីជា​អ្នកជំនាញ​ជាច្រើន​ជឿថា​វា​ច្រើន​កើតមាន​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ប្រកាំង​ក៏ដោយ​។ ដោយសារតែ​ការឈឺ​ក្បាល​ដោយ​ការ​ញ៉ាំ​ត្រជាក់​ខ្លាំង​បែបនេះ​មាន​អាយុកាល​ខ្លី ពួកគេ​ពិបាក​សិក្សា​ណាស់ ហើយ​មិនមាន​ការឯកភាព​គ្នា​លើ​វិធី​បញ្ឈប់​ពួកគេ​ទេ​។ មនុស្ស​ភាគច្រើន​មាន​វិធីសាស្ត្រ​ផ្ទាល់ខ្លួន​។ អ្វីដែល​សាមញ្ញ​បំផុត​នោះ គឺ​ការ​ទប់​អណ្តាត​ហើយ​ចុច​ពីក្រោម​ទៅនឹង​ក្រអូមមាត់​។ វិធី​ល្អ​បំផុត ដើម្បី​ការពារ​ការឈឺ​ក្បាល គឺ​ត្រូវ​ញ៉ាំ​អាហារ​ត្រជាក់​ខ្លាំង​យឺតៗ​៕​