ចំពោះមនុស្សវ័យចំណាស់ ទោះយ៉ាងណារដូវក្តៅបង្ហាញពីហានិភ័យសុខភាពពិសេស។ មួយ គឺការខះជាតិទឹក។ ខណៈពេលដែលកំដៅ និងសំណើមអាចជាការខ្សោះជាតិទឹក ឬការគំរាមកំដៅដល់មនុស្សគ្រប់វ័យ មនុស្សវ័យចំណាស់ងាយនឹងរងគ្រោះ។
ពេលខ្លះការកើនឡើងហានិភ័យបណ្តាលមកពីស្ថានភាពសុខភាព ដែលធ្វើឱ្យអារម្មណ៍ស្រេកទឹករបស់មនុស្សវ័យចំណាស់ចុះខ្សោយ។ មនុស្សវ័យចំណាស់ផ្សេងទៀត មានបញ្ហាក្នុងការកែសំរួលការប្រែប្រួលសីតុណ្ហភាព។ រាងកាយរបស់ពួកគេមិនបង្កើតញើស ដែលពួកគេត្រូវការ ដើម្បីធ្វើឱ្យត្រជាក់នោះទេ។
ការចាត់វិធានការបន្ថែម ដើម្បីរក្សាជាតិទឹកក្នុងរដូវក្តៅ គឺសំខាន់ណាស់។
តើអ្នកត្រូវការជាតិទឹកប៉ុន្មានក្នុងរដូវក្តៅ?
មនុស្សពេញវ័យគួរទទួលទានវត្ថុជាតិទឹក ៤៨-៦៤ អោន (ប្រហែល១,៤ម.ល ទៅ ១.៩ម.ល) ក្នុងមួយថ្ងៃ។ ប្រសិនបើអ្នកនៅក្រោមកំដៅអ្នកគួរតែទទួលទានឱ្យបានច្រើន។
ជាតិទឹក អាចមាននៅក្នុងទំរង់ជាទឹកផ្លែឈើ និងបន្លែ ទឹកស៊ុប ទឹក និងទឹកដោះគោ។ ខណៈពេលដែលសូដា និងកាហ្វេជាវត្ថុរាវ អ្នកជំនាញផ្នែកសុខភាពជាច្រើននិយាយថា ពួកគេមិនគួរត្រូវបានរាប់បញ្ចូលក្នុងចំនួនសរុបប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកទេ។ ប្រសិនបើពួកគេផ្ទុកជាតិកាហ្វេអ៊ីន ដែលជាថ្នាំបញ្ចុះទឹកនោម ពួកគេអាចបង្កើនហានិភ័យនៃការខះជាតិទឹក។
គន្លឹះជំនួយសម្រាប់ការបង្កើនជាតិទឹក
គន្លឹះទាំងនេះអាចជួយមនុស្សវ័យចំណាស់ឱ្យមានជាតិទឹក៖
១.ផឹកទឹកឬទឹកផ្លែឈើ ពីរបីកែវ ជាមួយនឹងអាហារ។
២.ជំនួសឱ្យការក្រេបទឹកពីរបីស្លាបព្រាជាមួយការលេបថ្នាំ សូមផឹកមួយកែវពេញ។
៣.ធ្វើឱ្យទឹកមានភាពទាក់ទាញជាងមុនដោយបន្ថែមក្រូចឆ្មារ ផ្លែប៊ឺរី ឬ អង្កាម ឬផ្កាកុលាប។
៤.រក្សាបញ្ជីផ្លែឈើ និងបន្លែដែលមានជាតិទឹក ដើម្បីងាយស្រួលបញ្ចូលទៅក្នុងអាហារ និងអាហារសម្រន់។ ក្រូចឆ្មារ, ប៊ឺរី, ត្រសក់, គិនឆាយ, ម្ទេសហាវ៉ៃ, ផ្លែក្រូច, ស្ពៃខ្មៅ, និង ស្ពៃបូកគោ ទាំងអស់នេះសុទ្ធតែជួយជម្រុញជាតិទឹក។
៥.ផឹកទឹកមួយទឹកដប ឬមួយកែវ មុន និង ពេលអ្នកហាត់ប្រាណ។
៦.ពាក់មួកដែលការពារមុខ ដើម្បីរក្សាសីតុណ្ហភាពខ្លួនអ្នកទាប កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការខះជាតិទឹក។
ព័ត៌មានជំនួយចុងក្រោយរបស់យើង គឺកំណត់ការទទួលទានគ្រឿងស្រវឹងនៅថ្ងៃក្តៅ ឬពេលចំណាយពេលនៅខាងក្រៅ។ ដូចកាហ្វេអ៊ីនដែរ វាអាចបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ជាតិទឹក ដែលបង្កើនឱកាសនៃការខះជាតិទឹក។
សញ្ញាព្រមានអំពីការបាត់បង់ជាតិទឹក
វាក៏សំខាន់ផងដែរ ក្នុងការរៀនពីសញ្ញាព្រមាន ដែលអាចបង្ហាញពីដំណាក់កាលដំបូងនៃការខះជាតិទឹក។ វារួមមានៈ
.ភាពច្របូកច្របល់
.មាត់ស្ងួត
.អស់កម្លាំង
.ឈឺក្បាល
.វិលមុខ
.ខ្សោយសាច់ដុំ៕