Join with Health.com.kh on Telegram

​មនុស្ស​មួយចំនួន​អាច​ចោទ​សួរថា ហេតុអ្វី​បានជា​ការអនុវត្ត​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​បាន​ត្រឹម​ត្រូវមាន​សារៈសំខាន់​? តើ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​អ្វីខ្លះ​ពី​ការធ្វើ​តាម​របប​អាហារ​មាន​តុល្យភាព និង​ការជ្រើសរើស​អាហារ​ដែល​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់ និង​មាន​កាឡូរី​ទាប​? ជាការ​ប្រសើរ​ណាស់ មាន​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន​ហើយ​មួយ​ក្នុងចំណោម​នោះ គឺ​ការការពារ​ជំងឺ​។ នេះ គឺជា​ហេតុផល​មួយចំនួន ដែល​ហេតុអ្វី​បានជា​អាហារូបត្ថម្ភ​អាច​ជះឥទ្ធិពល​ដល់​សុខភាព​អ្នក​។

១.​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​
​ជំងឺ​បេះដូង – សរសៃឈាម​បាន​អះអាងថា​មាន​អាយុជីវិត​ច្រើនជាង​ការរួម​ផ្សំ​នៃ​ជំងឺមហារីក​គ្រប់​ប្រភេទ​។ មាន​ប្រភេទ​ផ្សេងៗ​គ្នា​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង ប៉ុន្តែ​ជំងឺ​បេះដូង គឺជា​ជំងឺ​ទូទៅ​បំផុត​។ អាហារូបត្ថម្ភ​ត្រឹមត្រូវ អាច​កាត់បន្ថយ​ឱកាស​របស់​មនុស្ស​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​នេះ​។ របប​អាហារ​គ្មាន​តុល្យភាព ឬ​របប​អាហារ​មាន​ខ្លាញ់ និង​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​ច្រើន អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​មនុស្ស​។ មនុស្ស​អាច​ចៀសវាង​បញ្ហា​បេះដូង​បាន ដោយ​ចៀស​ឆ្ងាយ​ពី​អាហារ ដែល​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត ឬ​ប្តូរ​ខ្លាញ់ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល ហើយ​ជំនួស​មកវិញ​ជ្រើសរើស​អាហារ​ដែលមាន​ខ្លាញ់ polyunsaturated ខ្ពស់ ដូចជា​អាហារ​ដែលមាន​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ។ ការជ្រើសរើស​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ឱ្យបាន​ច្រើន គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ និង​អាហារ​មាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប ក៏​ជា​គំនិតល្អ​ផងដែរ​។ ការចៀសវាង​អំបិល អាច​បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម​របស់​មនុស្ស ដែលជា​អ្នក​ចូលរួមចំណែក​ដ៏​សំខាន់​ដល់​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។

២.​មហារីក​
​ប្រភេទ​មហារីក​មួយចំនួន អាច​ត្រូវបាន​រារាំង​ដោយ​របប​អាហារ​ត្រឹមត្រូវ​។ ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នកមាន​ទំងន់ មាន​សុខ​ភាពល្អ អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​យ៉ាងខ្លាំង ចំពោះ​ជំងឺមហារីក​ជាក់​លា​ក់រួ​ម​មាន ជំងឺមហារីក ដែល​ទាក់ទង​នឹង​សុដន់ តំរងនោម បំពង់​អាហារ ស្បូន ពោះវៀនធំ និង​រន្ធ​គូថ​។ ត្រូវ​ប្រាកដថា អ្នកទទួលបាន​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​បាន​ច្រើន​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នកនឹង​ជួយ​កាត់បន្ថយ​ឱកាស​នៃ​ការកើត​ជំងឺមហារីក​។ ចំណីអាហារ​ដូចជា សណ្តែក ត្រូវបានគេទទួលស្គាល់​ថា អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​។

៣.​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​
​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ឆ្អឹង​ក្លាយទៅជា​ប្រហោង​ឆ្អឹង គឺជា​មូលហេតុ​មួយ​ក្នុងចំណោម​មូលហេតុ​ចម្បង​នៃ​ការបាក់​ឆ្អឹង និង​ការបាក់​ឆ្អឹង​។ ការបរិភោគ​ត្រឹមត្រូវ​អាចជួយ​ពង្រឹង​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការបាក់​ឆ្អឹង​។ មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់​គួរតែ​ធ្វើឱ្យ​ប្រាកដថា​ពួកគេ​ទទួលបាន​បរិមាណ​វីតាមីន D និង​កាល់ស្យូម ដែល​ត្រូវបាន​ណែនាំ​ប្រចាំថ្ងៃ ដែលជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពីរ រួមចំណែក​ដល់​ការកសាង​ឆ្អឹង​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។ ទទួលទាន​ជាតិ​កាល់ស្យូម​យ៉ាងហោចណាស់ ៥០០ មី​លី​ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ និង ៦០០ ឯក​តា​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​នៃ​វីតាមីន D ។ ក្រៅពី​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ សកម្មភាព​រាងកាយ​ទៀងទាត់​អាចជួយ​ឱ្យ​ឆ្អឹង​រឹងមាំ​។

៤.​ភាពធាត់​
​ភាពធាត់ គឺ​ទាក់ទង​ដោយផ្ទាល់​ទៅនឹង​របប​អាហារ ហើយ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​កត្តា​មូលដ្ឋាន​នៅក្នុង​ស្ថានភាព​សុខភាព​ជាច្រើន​ទៀត​ដូចជា ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ទឹកនោមផ្អែម​។ អត្រា​ទាំងនេះ អាច​ត្រូវ​បានកំណត់​ជា​ចម្បង​ដោយ​អាហារ​ដែលមាន​កាឡូរី​ខ្ពស់ និង​របៀប​រស់នៅ​មិនសូវ​ស្រួល​។ ភាពធាត់ គឺជា​កង្វល់​ដ៏​ធំ​មួយ​ក្នុងចំណោម​មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់ ដែលមាន​ទំនោរ​ទៅជា​មិនសូវ​សកម្ម​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ ការឈាន​ដល់ និង​រក្សា​ទំងន់ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ អាច​ត្រូវបាន​សម្រេចបាន​យ៉ាង​ងាយស្រួល​ដោយមាន​ជំនួយ​ពី​អាហារ​បំប៉ន​ត្រឹមត្រូវ​។ ចៀសវាង​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ឆ្អែត និង​ឆ្លងកាត់​ខ្លាញ់ ក៏ដូចជា​មុខម្ហូប​ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន អាច​ការពារ​ការឡើង​ទម្ងន់​។ ប្រជាជន​ក៏​គួរតែ​យកចិត្តទុកដាក់​លើ​ធញ្ញជាតិ ផ្លែឈើ និង​បន្លែ​ជំនួស​ឱ្យ​អាហារ​កែច្នៃ​។

៥.​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​
​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ ២ ភាគច្រើន​បណ្តាលមកពី​ការទទួល​ទាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក ដែល​អាច​ផ្តាច់​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​របស់​មនុស្ស​។ មនុស្ស​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​របស់​ពួកគេ​ចំពោះ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​បាន​ដោយ​ចៀសវាង​អាហារ​ដូចជា នំដុត បង្អែម និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ដូចជា សូ​ដា និង​ទឹក​ផ្លែឈើ​។ ផ្ទុយទៅវិញ ជ្រើសរើស​ផ្លែឈើ ធញ្ញជាតិ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ទាប និង​បន្លែ​ស្លឹក​បៃតង​៕