មនុស្សមួយចំនួនអាចចោទសួរថា ហេតុអ្វីបានជាការអនុវត្តអាហាររូបត្ថម្ភបានត្រឹមត្រូវមានសារៈសំខាន់? តើមានអត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះពីការធ្វើតាមរបបអាហារមានតុល្យភាព និងការជ្រើសរើសអាហារដែលមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ និងមានកាឡូរីទាប? ជាការប្រសើរណាស់ មានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពសំខាន់ៗជាច្រើនហើយមួយក្នុងចំណោមនោះ គឺការការពារជំងឺ។ នេះ គឺជាហេតុផលមួយចំនួន ដែលហេតុអ្វីបានជាអាហារូបត្ថម្ភអាចជះឥទ្ធិពលដល់សុខភាពអ្នក។
១.ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង
ជំងឺបេះដូង – សរសៃឈាមបានអះអាងថាមានអាយុជីវិតច្រើនជាងការរួមផ្សំនៃជំងឺមហារីកគ្រប់ប្រភេទ។ មានប្រភេទផ្សេងៗគ្នានៃជំងឺបេះដូង ប៉ុន្តែជំងឺបេះដូង គឺជាជំងឺទូទៅបំផុត។ អាហារូបត្ថម្ភត្រឹមត្រូវ អាចកាត់បន្ថយឱកាសរបស់មនុស្សក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺនេះ។ របបអាហារគ្មានតុល្យភាព ឬរបបអាហារមានខ្លាញ់ និងកូឡេស្តេរ៉ុលច្រើន អាចបណ្តាលឱ្យមានគ្រោះថ្នាក់ដល់មនុស្ស។ មនុស្សអាចចៀសវាងបញ្ហាបេះដូងបាន ដោយចៀសឆ្ងាយពីអាហារ ដែលផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត ឬប្តូរខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ុល ហើយជំនួសមកវិញជ្រើសរើសអាហារដែលមានខ្លាញ់ polyunsaturated ខ្ពស់ ដូចជាអាហារដែលមានអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ។ ការជ្រើសរើសផ្លែឈើ និងបន្លែឱ្យបានច្រើន គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងអាហារមានជាតិសូដ្យូមទាប ក៏ជាគំនិតល្អផងដែរ។ ការចៀសវាងអំបិល អាចបន្ថយសម្ពាធឈាមរបស់មនុស្ស ដែលជាអ្នកចូលរួមចំណែកដ៏សំខាន់ដល់ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង។
២.មហារីក
ប្រភេទមហារីកមួយចំនួន អាចត្រូវបានរារាំងដោយរបបអាហារត្រឹមត្រូវ។ ធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកមានទំងន់ មានសុខភាពល្អ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យយ៉ាងខ្លាំង ចំពោះជំងឺមហារីកជាក់លាក់រួមមាន ជំងឺមហារីក ដែលទាក់ទងនឹងសុដន់ តំរងនោម បំពង់អាហារ ស្បូន ពោះវៀនធំ និងរន្ធគូថ។ ត្រូវប្រាកដថា អ្នកទទួលបានផ្លែឈើ និងបន្លែបានច្រើននៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកនឹងជួយកាត់បន្ថយឱកាសនៃការកើតជំងឺមហារីក។ ចំណីអាហារដូចជា សណ្តែក ត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថា អាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកសុដន់។
៣.ជំងឺពុកឆ្អឹង
ជំងឺពុកឆ្អឹង ដែលបណ្តាលឱ្យឆ្អឹងក្លាយទៅជាប្រហោងឆ្អឹង គឺជាមូលហេតុមួយក្នុងចំណោមមូលហេតុចម្បងនៃការបាក់ឆ្អឹង និងការបាក់ឆ្អឹង។ ការបរិភោគត្រឹមត្រូវអាចជួយពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការបាក់ឆ្អឹង។ មនុស្សវ័យចំណាស់គួរតែធ្វើឱ្យប្រាកដថាពួកគេទទួលបានបរិមាណវីតាមីន D និងកាល់ស្យូម ដែលត្រូវបានណែនាំប្រចាំថ្ងៃ ដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមពីរ រួមចំណែកដល់ការកសាងឆ្អឹងឱ្យមានសុខភាពល្អ។ ទទួលទានជាតិកាល់ស្យូមយ៉ាងហោចណាស់ ៥០០ មីលីក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ និង ៦០០ ឯកតាក្នុងមួយថ្ងៃនៃវីតាមីន D ។ ក្រៅពីរបបអាហារដែលមានសុខភាពល្អ សកម្មភាពរាងកាយទៀងទាត់អាចជួយឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ។
៤.ភាពធាត់
ភាពធាត់ គឺទាក់ទងដោយផ្ទាល់ទៅនឹងរបបអាហារ ហើយត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងកត្តាមូលដ្ឋាននៅក្នុងស្ថានភាពសុខភាពជាច្រើនទៀតដូចជា ជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង និងទឹកនោមផ្អែម។ អត្រាទាំងនេះ អាចត្រូវបានកំណត់ជាចម្បងដោយអាហារដែលមានកាឡូរីខ្ពស់ និងរបៀបរស់នៅមិនសូវស្រួល។ ភាពធាត់ គឺជាកង្វល់ដ៏ធំមួយក្នុងចំណោមមនុស្សវ័យចំណាស់ ដែលមានទំនោរទៅជាមិនសូវសកម្ម។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ការឈានដល់ និងរក្សាទំងន់ ដែលមានសុខភាពល្អ អាចត្រូវបានសម្រេចបានយ៉ាងងាយស្រួលដោយមានជំនួយពីអាហារបំប៉នត្រឹមត្រូវ។ ចៀសវាងអាហារដែលមានជាតិខ្លាញ់ឆ្អែត និងឆ្លងកាត់ខ្លាញ់ ក៏ដូចជាមុខម្ហូបដែលមានជាតិស្ករច្រើន អាចការពារការឡើងទម្ងន់។ ប្រជាជនក៏គួរតែយកចិត្តទុកដាក់លើធញ្ញជាតិ ផ្លែឈើ និងបន្លែជំនួសឱ្យអាហារកែច្នៃ។
៥.ជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ ២ ភាគច្រើនបណ្តាលមកពីការទទួលទានជាតិស្ករច្រើនពេក ដែលអាចផ្តាច់កម្រិតជាតិស្កររបស់មនុស្ស។ មនុស្សអាចបន្ថយហានិភ័យរបស់ពួកគេចំពោះជំងឺទឹកនោមផ្អែមបានដោយចៀសវាងអាហារដូចជា នំដុត បង្អែម និងភេសជ្ជៈមានជាតិស្ករដូចជា សូដា និងទឹកផ្លែឈើ។ ផ្ទុយទៅវិញ ជ្រើសរើសផ្លែឈើ ធញ្ញជាតិមានជាតិស្ករទាប និងបន្លែស្លឹកបៃតង៕