តើជម្រើសអាហារ អាចជួយបង្កើនការចងចាំរបស់អ្នកបានទេ? អ្នកខ្លះជឿថារបបអាហារ រួមទាំងបរិមាណអាហារ ដែលមានសុខភាពល្អ អាចជួយការពារ ឬពន្យារដល់ការចាប់ផ្តើមនៃជំងឺវង្វេងវង្វាន់។
តើអាហារអ្វី ដែលអ្នកគួរបរិភោគ ហើយអាហារណាដែលគួរជៀសវាងបំផុត? នេះ គឺជាការស្រាវជ្រាវដែលចាត់ទុកថាជារបបអាហារមានសុខភាពល្អ។
អាហារជំរុញការចងចាំ
១.អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ មានមូលដ្ឋានលើត្រី
មនុស្សពេញវ័យ ដែលមានអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ខ្ពស់នៅក្នុងឈាម អាចមានហានិភ័យទាបនៃការបាត់បង់ការចងចាំ និង ជំងឺវង្វេងផងដែរ។ អូមេហ្គា ៣ ជាពិសេស DHA និង EPA ហាក់ដូចជាកាត់បន្ថយការអភិវឌ្ឍបន្ទះ beta-amyloid នៅក្នុងខួរក្បាល ខណៈពេលដែលកាត់បន្ថយការរលាកផងដែរ។ ទាំងពីរត្រូវបានចងភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺវង្វេង។
អ្នកអាចបន្ថែមរបស់ទាំងនេះ ទៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក ដោយការបរិភោគត្រីទឹកត្រជាក់ដូចជា ត្រីសាម៉ុង ត្រីធូណា ត្រីសាឌីន…។ ប្រសិនបើអ្នកមិនចូលចិត្តត្រី អ្នកគួរតែពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យជំនាញ ដើម្បីកំណត់ថា តើថ្នាំគ្រាប់ខ្លាញ់ត្រីអាចមានអត្ថប្រយោជន៍ដែរឬទេ។
២.អាស៊ីតខ្លាញ់ ALA
អាស៊ីតខ្លាញ់ ALA ដែលជាប្រភេទអូមេហ្គា ៣ ទំនងជាដើរតួក្នុងការថែរក្សាខួរក្បាល ដែលមានសុខភាពល្អ និងការចងចាំរឹងមាំ។
ALA ហ្គាអូមេហ្គា ៣ ក៏ត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងគ្រាប់កប្បាសដែរ។ អ្នកអាចបន្ថែមវាបានយ៉ាងងាយទៅនឹង នំខេក យ៉ាអួរ នំពងទា និងអ្វីៗជាច្រើនទៀត។ គ្រាប់កប្បាស មានអត្ថប្រយោជន៍បន្ថែមក្នុងការច្របាច់បរិមាណជាតិសរសៃរលាយ ក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក។ នោះ អាចជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកូលេស្តេរ៉ុលក្នុងពេលជួយរំលាយអាហារផងដែរ។
៣.មើមខ្ញី
មើមខ្ញី បង្កើនសកម្មភាពអាសេទីលនៅក្នុងខួរក្បាល។ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់ការថែរក្សាការចងចាំ និងការរៀន។ ខ្ញីក៏ជួយទប់ស្កាត់ការផលិត acetylcholinesterase ដែលជាអង់ស៊ីមដែលបំបែកអាស៊ីតអាសេទីល។ ថ្នាំការភ្លេចភ្លាំង ធ្វើការតាមរបៀបស្រដៀងគ្នា ប៉ុន្តែខ្ញីធ្វើដោយធម្មជាតិ។
ខ្ញីមានអត្ថប្រយោជន៍ផ្សេងទៀតផងដែរ។ ក្នុងនាមជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម វាការពារការបង្កើតរ៉ាឌីកាល់សេរី ខណៈពេលដែលកាត់បន្ថយការរលាកនៅក្នុងខ្លួន។ ទាំងពីរ គឺជាកូនសោរសម្រាប់មនុស្សវ័យចំណាស់។
៤.អាហារដែលសំបូរទៅដោយកោសិកាដែលមានពន្លឺ
ផ្លែប៊ឺរី ជាពិសេសផ្លែប្ល៊ែកបឺរី និងប្ល៊ូប៊ឺរី ការពារកោសិការខួរក្បាល។ កោសិកា ដែលមិនមែនជាកោសិកាប្រសាទទាំងនេះមាន ៩០ ភាគរយ នៃជាលិកាខួរក្បាល និងជួយការពារកោសិកាសរសៃប្រសាទពីការខូចខាត។
៥.បន្លែស្លឹកបៃតង
ការសិក្សាបានបង្ហាញថា ការទទួលទានខាត់ណា ស្ពៃខ្មៅ ឬបន្លែបៃតងផ្សេងៗទៀត ក្នុងមួយថ្ងៃអាចនឹងជួយពន្យឺត ការថយចុះនៃការដឹងដោយញាណ។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវជឿជាក់ថាពពួកអាស៊ីត folate, beta-carotene និងវីតាមីន K ដែលមាននៅក្នុងស្លឹកបៃតង មានអត្ថប្រយោជន៍ជួយដល់ខួរក្បាល។
អ្វីដែលមិនត្រូវបរិភោគ
វាមានសារៈសំខាន់ ដូចអ្វីដែលអ្នកគួរញ៉ាំ ដើម្បីការពារការចងចាំនៅពេលអ្នកចាស់ គឺអ្វីដែលមិនត្រូវញ៉ាំ។ របបអាហារមានជាតិស្ករទាប ដែលមានតុល្យភាពនៃកាបូអ៊ីដ្រាត ដែលមានសុខភាពល្អ (គ្រាប់ធញ្ញជាតិ បន្លែ និងប្រូតេអ៊ីន) នៅពេលញ៉ាំអាហារនីមួយៗ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យរបស់មនុស្សវ័យចំណាស់ក្នុងការវិវត្តទៅជាជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទ ២ ។
ការរក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យមានសុខភាពល្អ គឺសំខាន់ណាស់ព្រោះការកើនឡើងនៃការស្រាវជ្រាវផ្សារភ្ជាប់ជាតិស្ករក្នុងឈាមខ្ពស់ជាមួយនឹងជំងឺភ្លេចភ្លាំង៕