Join with Health.com.kh on Telegram

​តើ​ជម្រើស​អាហារ អាចជួយ​បង្កើន​ការចងចាំ​របស់​អ្នក​បានទេ​? អ្នកខ្លះ​ជឿថា​របប​អាហារ រួមទាំង​បរិមាណ​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ អាចជួយ​ការពារ ឬ​ពន្យារ​ដល់​ការចាប់ផ្តើម​នៃ​ជំងឺ​វង្វេងវង្វាន់​។​

​តើ​អាហារ​អ្វី ដែល​អ្នក​គួរ​បរិភោគ ហើយ​អាហារ​ណា​ដែល​គួរ​ជៀសវាង​បំផុត​? នេះ គឺជា​ការស្រាវជ្រាវ​ដែល​ចាត់ទុកថា​ជា​របប​អាហារ​មាន​សុខភាព​ល្អ​។​

អាហារ​ជំរុញ​ការចងចាំ​
១.​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ មាន​មូលដ្ឋាន​លើ​ត្រី​

​មនុស្សពេញវ័យ ដែលមាន​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ខ្ពស់​នៅក្នុង​ឈាម អាចមាន​ហានិភ័យ​ទាប​នៃ​ការបាត់បង់​ការចងចាំ និង ជំងឺ​វង្វេង​ផងដែរ​។ អូ​មេ​ហ្គា ៣ ជាពិសេស DHA និង EPA ហាក់ដូចជា​កាត់បន្ថយ​ការអភិវឌ្ឍ​បន្ទះ beta-amyloid នៅក្នុង​ខួរក្បាល ខណៈពេលដែល​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​ផងដែរ​។ ទាំងពីរ​ត្រូវបាន​ចងភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺ​វង្វេង​។​

​អ្នក​អាច​បន្ថែម​របស់​ទាំងនេះ ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក ដោយ​ការបរិភោគ​ត្រី​ទឹក​ត្រជាក់​ដូចជា ត្រី​សា​ម៉ុង ត្រី​ធូ​ណា ត្រី​សា​ឌី​ន​…​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​មិន​ចូលចិត្ត​ត្រី អ្នក​គួរតែ​ពិគ្រោះ​ជាមួយ​គ្រូពេទ្យ​ជំនាញ ដើម្បី​កំណត់ថា តើ​ថ្នាំ​គ្រាប់​ខ្លាញ់ត្រី​អាចមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ដែរឬទេ​។

២.​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ ALA
​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ ALA ដែលជា​ប្រភេទ​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ទំនងជា​ដើរតួ​ក្នុងការ​ថែរក្សា​ខួរក្បាល ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​ការចងចាំ​រឹងមាំ​។

ALA ហ្គា​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ក៏ត្រូវ​បាន​គេ​រកឃើញ​នៅក្នុង​គ្រាប់​កប្បាស​ដែរ​។ អ្នក​អាច​បន្ថែម​វា​បាន​យ៉ាង​ងាយ​ទៅនឹង នំ​ខេ​ក យ៉ា​អួរ នំ​ពង​ទា និង​អ្វីៗ​ជាច្រើន​ទៀត​។ គ្រាប់​កប្បាស មាន​អត្ថប្រយោជន៍​បន្ថែម​ក្នុងការ​ច្របាច់​បរិមាណ​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​។ នោះ អាចជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ក្នុងពេល​ជួយ​រំលាយ​អាហារ​ផងដែរ​។

៣.​មើម​ខ្ញី​
​មើម​ខ្ញី បង្កើន​សកម្មភាព​អា​សេ​ទីល​នៅក្នុង​ខួរក្បាល​។ វា​មាន​សារៈសំខាន់​ណាស់​សម្រាប់​ការថែរក្សា​ការចងចាំ និង​ការរៀន​។ ខ្ញី​ក៏​ជួយ​ទប់ស្កាត់​ការផលិត acetylcholinesterase ដែលជា​អង់ស៊ីម​ដែល​បំបែក​អាស៊ីត​អា​សេ​ទីល​។ ថ្នាំ​ការ​ភ្លេចភ្លាំង ធ្វើការ​តាមរបៀប​ស្រដៀង​គ្នា ប៉ុន្តែ​ខ្ញី​ធ្វើ​ដោយ​ធម្មជាតិ​។​

​ខ្ញី​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ផ្សេងទៀត​ផងដែរ​។ ក្នុងនាម​ជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម វា​ការពារ​ការបង្កើត​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ខណៈពេលដែល​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​នៅក្នុង​ខ្លួន​។ ទាំងពីរ គឺជា​កូនសោរ​សម្រាប់​មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់​។

៤.​អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅដោយ​កោសិកា​ដែលមាន​ពន្លឺ​
​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី ជាពិសេស​ផ្លែ​ប្ល៊ែ​ក​បឺ​រី និង​ប្ល៊ូ​ប៊ឺ​រី ការពារ​កោសិការ​ខួរក្បាល​។ កោសិកា ដែល​មិនមែនជា​កោសិកា​ប្រសាទ​ទាំងនេះ​មាន ៩០ ភាគរយ នៃ​ជាលិកា​ខួរក្បាល និង​ជួយ​ការពារ​កោសិកា​សរសៃប្រសាទ​ពី​ការខូចខាត​។

៥.​បន្លែ​ស្លឹក​បៃតង​
​ការសិក្សា​បានបង្ហាញ​ថា ការ​ទទួលទាន​ខាត់ណា ស្ពៃ​ខ្មៅ ឬ​បន្លែ​បៃតង​ផ្សេងៗ​ទៀត ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាច​នឹង​ជួយ​ពន្យឺត ការថយចុះ​នៃ​ការដឹង​ដោយ​ញាណ​។ ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​ជឿជាក់ថា​ពពួក​អាស៊ីត folate, beta-carotene និង​វីតាមីន K ដែលមាន​នៅក្នុង​ស្លឹក​បៃតង មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជួយ​ដល់​ខួរក្បាល​។

​អ្វីដែល​មិនត្រូវ​បរិភោគ​
​វា​មាន​សារៈសំខាន់ ដូច​អ្វីដែល​អ្នក​គួរ​ញ៉ាំ ដើម្បី​ការពារ​ការចងចាំ​នៅពេល​អ្នក​ចាស់ គឺ​អ្វីដែល​មិនត្រូវ​ញ៉ាំ​។ របប​អាហារ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ទាប ដែលមាន​តុល្យភាព​នៃ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ (​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ បន្លែ និង​ប្រូតេអ៊ីន​) នៅពេល​ញ៉ាំ​អាហារ​នីមួយៗ អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​របស់​មនុ​ស្សវ័យ​ចំណាស់​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ ២ ។​

​ការរក្សា​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ គឺ​សំខាន់​ណាស់​ព្រោះ​ការកើនឡើង​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ​ផ្សារភ្ជាប់​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ជាមួយនឹង​ជំងឺ​ភ្លេចភ្លាំង​៕​