​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម គឺជា​ស្ថានភាព​មួយ​ដែល​រាងកាយ​មិនមាន​អាំង​ស៊ុយ​លីន​គ្រប់គ្រាន់ ឬ​មិន​ប្រើ​អាំង​ស៊ុយ​លីន ដូច​អ្វីដែល​គេ​គួរតែ​ធ្វើ​។ អាំង​ស៊ុយ​លីន គឺជា​អរ​ម៉ូ​ន​ដែល​ជួយ​គ្លុយកូស ឬ​ស្ករ​ចូលក្នុង​កោសិការ​របស់​រាងកាយ​។ ប្រសិនបើ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​មិនបង្កើត ឬ​ប្រើ​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ត្រឹមត្រូវ​ទេ ស្ករ​អាច​កកកុញ​នៅក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​។​

​មនុស្ស​មួយចំនួន​លេបថ្នាំ ដើម្បី​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​ពួកគេ ប៉ុន្តែ​អ្នកខ្លះ​ទៀត​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​ជាមួយនឹង​ការធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ និង​របប​អាហារ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។

​ទោះបីជា​ផ្លែឈើ​ជាទូទៅ​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របប​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​ក៏ដោយ ក៏​ផ្លែឈើ​ខ្លះ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ខ្ពស់ ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​ច្រើនពេក​មិនល្អ​សម្រាប់​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទេ​។ អ្នក​អាច​សួរថា តើ​ខ្ញុំ​អាច​ញ៉ាំ​ល្ហុង ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​បានទេ​?

​នេះ​ជា​អ្វីដែល​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​អំពី​ផ្លែ​ល្ហុង និង​ទឹកនោមផ្អែម​។

.​ផ្លែ​ល្ហុង​និង​ទឹកនោមផ្អែម​
​ផ្លែឈើ មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​តាម​ធម្មជាតិ ហើយ​ចាប់តាំងពី​ទទួលទាន​ជាតិ​ស្ករ ប៉ះពាល់​ដល់​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម មនុស្ស​មួយចំនួន​អាច​គិតថា​ផ្លែឈើ​មិនមាន​កំណត់​។ ប៉ុន្តែ​ផ្លែឈើ​ពិតជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​របប​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ហើយ​វា​មិន​អី​ទេ​ក្នុង​ការបរិភោគ​ក្នុង​កំរិត​មធ្យម​។​

​ដំណឹង​ល្អ​គឺថា ល្ហុង​មាន​សុវត្ថិភាព​ក្នុងការ​បរិភោគ​ប្រសិន​បើ​អ្នក​កំពុង​រស់នៅ​ជាមួយ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ល្ហុង​ស្រស់​មួយ​ពែង​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ប្រហែល ១១ ក្រាម​។​

.​ស​ន្ទ​ស្សន៍​គ្លី​សេរី​ន​
​លើសពីនេះ​ទៀត ល្ហុង​ទទួលបាន​ពិន្ទុ ៦០ នៅ​លើស​ន្ទ​ស្សន៍​គ្លី​សេរី​ន (GI) ដូច្នេះ វា​មិន​បង្កើន​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​លឿន​ពេក​ទេ​។ ស​ន្ទ​ស្សន៍​គ្លី​សេរី​ន គឺជា​តម្លៃ​ដែល​ត្រូវបាន​កំណត់​ចំពោះ​អាហារ​ផ្សេងៗ​គ្នា ដែល​បង្ហាញថា តើ​អាហារ​ដែល​បានផ្តល់​ឱ្យ​បង្កើន​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​លឿន​កម្រិតណា​។​

.​អត្ថប្រយោជន៍​សក្តានុពល​
​ផ្លែ​ល្ហុង មិន​ត្រឹមតែ​ជា​ជំរើស​ល្អ​សំរាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ដោយសារតែ​វា​មាន GI មធ្យម​។ ការបរិភោគ​ល្ហុង​ក៏​អាចធ្វើឱ្យ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ថយចុះ​ដែរ​។​

​យោងតាម​របាយការណ៍​ខ្លះ ល្ហុង​អាចមាន​ឥទ្ធិពល​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​លើ​រាងកាយ​។ ផ្លែឈើ មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ flavonoids ដែលជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ធម្មជាតិ ដែល​អាចជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​៕​