​គ្រាប់​ឪឡឹក​មាន​កាឡូរី​ទាប និង​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់​។ នៅពេល​លីង វា​មាន​រសជាតិ​ឆ្ងាញ់ ហើយ​អាច​ជំនួស​ជម្រើស​អាហារសម្រន់​មិនល្អ​ផ្សេងទៀត​។

​ដូច្នេះ តើ​គ្រាប់​ឪឡឹក​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​អ្វីខ្លះ​ចំពោះ​សុខភាព​?

១.​កាឡូរី​ទាប​
​សាច់​នៃ​គ្រាប់​ឪឡឹក ១​អោន (​ប្រមាណ​២៣​ក្រាម​) មាន​ផ្ទុក​ថាមពល​ប្រមាណ ១៥៨ កាឡូរី​។ ហើយ​គ្រាប់​ឪឡឹក​មួយ​ក្តាប់​ធំ​មាន​ទំងន់​ប្រហែល ៤ ក្រាម និង​មាន​ផ្ទុក​តែ ២៣ កាឡូរី​ប៉ុណ្ណោះ​។​

២.​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​
​សារធាតុ​រ៉ែ​មួយ​ក្នុងចំណោម​រ៉ែ​ជាច្រើន​ដែលមាន​នៅក្នុង​គ្រាប់​ឪឡឹក​គឺ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​។ បើ​អ្នក​ទទួលទាន​វា ៤ ក្រាម អ្នកនឹង​ទទួលបាន​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម ២១ មី​លី​ក្រាម ដែល​ស្មើនឹង ៥ ភាគរយ​នៃ​តម្លៃ​ប្រចាំថ្ងៃ​។​

​មនុស្សពេញវ័យ​គួរ​ទទួលបាន​សារធាតុ​រ៉ែ​នេះ​ចំនួន ៤២០ មី​លី​ក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​។ ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម គឺ​ចាំបាច់​សម្រាប់​មុខងារ​មេ​តា​ប៉ូលីស​ជាច្រើន​របស់​រាងកាយ​។ វា​ត្រូវបាន​គេ​តម្រូវឱ្យ​រក្សា​មុខងារ​សរសៃប្រសាទ និង​សាច់ដុំ ក៏ដូចជា​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​បេះដូង និង​សុខភាព​ឆ្អឹង​។

៣.​ដែក​
​គ្រាប់​ឪឡឹក​មួយ​ក្តាប់​តូច​ផ្ទុក​ជាតិ​ដែក​ប្រហែល ០,២៩ មី​លី​ក្រាម ឬ​ស្មើនឹង ១,៦ ភាគរយ​នៃ​តម្លៃ​ប្រចាំថ្ងៃ​។

​ជាតិ​ដែក​គឺជា​សមាសធាតុ​សំខាន់​មួយ​នៃ​អេ​ម៉ូ​ក្លូ​ប៊ី​ន – ដឹក​អុកស៊ីសែន​ឆ្លងកាត់​រាងកាយ​។ វា​ក៏​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​បំ​លែង​កាឡូរី​ទៅជា​ថាមពល​ផងដែរ​។​

​ទោះយ៉ាងណា​គ្រាប់​ឪឡឹក​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ Phytate ដែល​បន្ថយ​ការ​ស្រូបយក​ជាតិ​ដែក និង​កាត់បន្ថយ​តម្លៃ​អាហារូបត្ថម្ភ​របស់​វា​។

៤.​ខ្លាញ់ “​ល្អ​”
​គ្រាប់​ឪឡឹក ក៏​ផ្តល់​ជា​ប្រភព​ល្អ​នៃ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​មិន​ឆ្អែត​ទាប និង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ – មួយ​ក្តាប់​ធំ (៤ ក្រាម​) ផ្តល់ ០,៣ និង ១,១ ក្រាម​រៀង​គ្នា​។

៥.​ស័ង្កសី​

​គ្រាប់​ឪឡឹក​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ស័ង្កសី​ផងដែរ​។ ពួកគេ​ផ្តល់​ប្រហែល ២៦ ភាគរយ​នៃ​តម្លៃ​ប្រចាំថ្ងៃ​ក្នុង​មួយ​អោន​ឬ ៤ ភាគរយ​ឌី​ឌី​ក្នុង​មួយ​ក្តាប់​តូច (៤ ក្រាម​) ។ ខ្លាញ់​ទាំងនេះ​មាន​ប្រយោជន៍​ក្នុងការ​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​គាំងបេះដូង និង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល និង​បន្ថយ​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​នៅក្នុង​ឈាម​។

​ស័ង្កសី គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​ដែល​ចាំបាច់​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​។ វា​ចាំបាច់​សម្រាប់​៖
.​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ និង​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ​របស់​រាង​កាយ​
.​ការបង្កើត​កោសិកា​ឡើងវិញ និង​ការបែងចែក​
.​អារម្មណ៍​នៃ​រសជាតិ និង​ក្លិន​របស់​អ្នក​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​ដូចគ្នា​នឹង​ជាតិ​ដែក​ដែរ phytates កាត់បន្ថយ​ការ​ស្រូបយក​ស័ង្កសី​៕​