គ្រាប់ឪឡឹកមានកាឡូរីទាប និងមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់។ នៅពេលលីង វាមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ហើយអាចជំនួសជម្រើសអាហារសម្រន់មិនល្អផ្សេងទៀត។
ដូច្នេះ តើគ្រាប់ឪឡឹកផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍អ្វីខ្លះចំពោះសុខភាព?
១.កាឡូរីទាប
សាច់នៃគ្រាប់ឪឡឹក ១អោន (ប្រមាណ២៣ក្រាម) មានផ្ទុកថាមពលប្រមាណ ១៥៨ កាឡូរី។ ហើយគ្រាប់ឪឡឹកមួយក្តាប់ធំមានទំងន់ប្រហែល ៤ ក្រាម និងមានផ្ទុកតែ ២៣ កាឡូរីប៉ុណ្ណោះ។
២.ម៉ាញ៉េស្យូម
សារធាតុរ៉ែមួយក្នុងចំណោមរ៉ែជាច្រើនដែលមាននៅក្នុងគ្រាប់ឪឡឹកគឺម៉ាញ៉េស្យូម។ បើអ្នកទទួលទានវា ៤ ក្រាម អ្នកនឹងទទួលបានម៉ាញ៉េស្យូម ២១ មីលីក្រាម ដែលស្មើនឹង ៥ ភាគរយនៃតម្លៃប្រចាំថ្ងៃ។
មនុស្សពេញវ័យគួរទទួលបានសារធាតុរ៉ែនេះចំនួន ៤២០ មីលីក្រាមជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ម៉ាញ៉េស្យូម គឺចាំបាច់សម្រាប់មុខងារមេតាប៉ូលីសជាច្រើនរបស់រាងកាយ។ វាត្រូវបានគេតម្រូវឱ្យរក្សាមុខងារសរសៃប្រសាទ និងសាច់ដុំ ក៏ដូចជាប្រព័ន្ធភាពស៊ាំបេះដូង និងសុខភាពឆ្អឹង។
៣.ដែក
គ្រាប់ឪឡឹកមួយក្តាប់តូចផ្ទុកជាតិដែកប្រហែល ០,២៩ មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ១,៦ ភាគរយនៃតម្លៃប្រចាំថ្ងៃ។
ជាតិដែកគឺជាសមាសធាតុសំខាន់មួយនៃអេម៉ូក្លូប៊ីន – ដឹកអុកស៊ីសែនឆ្លងកាត់រាងកាយ។ វាក៏ជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកបំលែងកាឡូរីទៅជាថាមពលផងដែរ។
ទោះយ៉ាងណាគ្រាប់ឪឡឹកមានផ្ទុកសារធាតុ Phytate ដែលបន្ថយការស្រូបយកជាតិដែក និងកាត់បន្ថយតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភរបស់វា។
៤.ខ្លាញ់ “ល្អ”
គ្រាប់ឪឡឹក ក៏ផ្តល់ជាប្រភពល្អនៃអាស៊ីតខ្លាញ់ ដែលមានជាតិខ្លាញ់មិនឆ្អែតទាប និងអាស៊ីតខ្លាញ់ – មួយក្តាប់ធំ (៤ ក្រាម) ផ្តល់ ០,៣ និង ១,១ ក្រាមរៀងគ្នា។
៥.ស័ង្កសី
គ្រាប់ឪឡឹកក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃស័ង្កសីផងដែរ។ ពួកគេផ្តល់ប្រហែល ២៦ ភាគរយនៃតម្លៃប្រចាំថ្ងៃក្នុងមួយអោនឬ ៤ ភាគរយឌីឌីក្នុងមួយក្តាប់តូច (៤ ក្រាម) ។ ខ្លាញ់ទាំងនេះមានប្រយោជន៍ក្នុងការការពារប្រឆាំងនឹងការគាំងបេះដូង និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងបន្ថយកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់នៅក្នុងឈាម។
ស័ង្កសី គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់ដែលចាំបាច់សម្រាប់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ វាចាំបាច់សម្រាប់៖
.ប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ និងប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទរបស់រាងកាយ
.ការបង្កើតកោសិកាឡើងវិញ និងការបែងចែក
.អារម្មណ៍នៃរសជាតិ និងក្លិនរបស់អ្នក
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយដូចគ្នានឹងជាតិដែកដែរ phytates កាត់បន្ថយការស្រូបយកស័ង្កសី៕