Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែ​ឈឺរ​រី មិន​ត្រឹមតែ​ជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ផ្តល់នូវ​សុខ​ភាពល្អ​បំផុត​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ ពួកគេ​ថែមទាំង​ជាប់​ចំណាត់ថ្នាក់​ជា​អាហារ​ការពារ​សុខភាព​បំផុត​មួយ​ផងដែរ​។ ឈឺរ​រី​មួយ​ពែង ឬ​ប្រហែល ២១ ផ្លែ មាន​កាឡូរី​តិចជាង ១០០ និង ១៥% នៃ​តម្រូវការ​វីតាមីន C ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។ ប៉ុន្តែ នេះ​ជា​ហេតុផល ៧ យ៉ាង​ទៀត ដែល​ផ្លែ​នេះ​ផ្តល់ឱ្យ​សុខភាព​របស់​អ្នក​៖

១.​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​គឺ​ពោរពេញ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​
​ផ្លែ​ឈឺរ​រី គឺជា​ប្រភព​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​។ ឆ្មាំ​រាងកាយ​កោសិកា​ទាំងនេះ​បន្ថយល្បឿន​នៃ​ភាព​ចាស់ និង​ជៀសវាង​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​រួមមាន​ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺមហារីក ជំងឺ​វង្វេងស្មារតី ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​ធាត់​។

២.​ពួកគេ​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​
​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​របស់​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ​។ ប៉ុន្តែ​អ្វីដែល​ពិសេស​ជាង​នេះ​គឺ​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​មាន​កំរិត​ទាប​ជាង​ផ្លែឈើ​ជាច្រើន​នៅ​លើស​ន្ទ​ស្សន៍​គ្លី​សេ​មិ​ក​។ នោះ​មានន័យថា​ពួកគេ​មិន​បង្កឱ្យមាន​ការ​កើន​ជាតិ​ស្ករ និង​កម្រិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក​ទេ​។ នេះ​ធ្វើឱ្យ​ពួកគេ​ទាំងពីរ​អាច​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ហើយ​មាន​សារៈសំខាន់​សម្រាប់​ការគ្រប់គ្រង​ស្ថានភាព​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​វា​រួចហើយ​។

៣.​ពួកគេ​លើកកម្ពស់​ការ​គេង​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​
​ជា​ប្រភព​មួយ​ក្នុងចំណោម​ប្រភព​អាហារ​មួយចំនួន​នៃ​មេ​ឡាទីន​ដែលជា​អរ​ម៉ូ​ន​ជួយ​គ្រប់គ្រង​វដ្ត​នៃ​ការ​គេង​របស់​អ្នក​។ ការសិក្សា​មួយ​លើ​បុរស​និង​ស្ត្រី​ដែលមាន​ការ​គេង​មិន​លក់បាន​រកឃើញថា ការទទួល​ទាន​ទឹក​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​ចំនួន ៨ អោន នៅពេល​ព្រឹក និង​ម្តងទៀត​មួយ​ទៅ​ពីរ​ម៉ោង​មុនពេល​គេង បង្កើន​ពេលវេលា​គេង​បាន​មួយ​ម៉ោង និង ២៤​នាទី​។

៤.​ពួកគេ​អាច​ផ្តល់នូវ​ការ​ធូរស្បើយ​ពី​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​
​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បាន​បង្ហាញថា​ការទទួល​ទាន​ឈឺរ​រី មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់ឆ្អឹង​។ ការដាក់បញ្ចូល​ផ្លែ ឬ​ទឹក​ផ្លែ​ឈឺរ​រី ១០០​ភាគរយ ជា​ទៀងទាត់​ក្នុង​អាហារ ឬ​អាហារសម្រន់​របស់​អ្នក អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ការឈឺ​សន្លាក់​របស់​អ្នក​បាន​។

៥.​ពួកគេ​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការវាយប្រហារ​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់ឆ្អឹង​បាតជើង​និង​កជើង​
​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​នេះ​បង្កឡើង​នៅពេលដែល​ផលិតផល​ខ្ជះខ្ជាយ​ហៅថា​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក រលាយ​ក្នុង​សន្លាក់​ធ្វើឱ្យ​ឈឺចាប់ និង​ហើម​យ៉ាងខ្លាំង​។ ក្នុងការ​សិក្សា​មួយ​អ្នកជំងឺ​រលាក​សន្លាក់ឆ្អឹង​បាត់​ជើង និង​កជើង ដែល​ទទួលទាន​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​ត្រឹមតែ​ពីរ​ថ្ងៃ (​ទាំង​ផ្លែឈើ​ស្រស់​ក៏ដូចជា​ទឹក​របស់​វា​) បានបង្ហាញ​ពី​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការធ្វើ​ទុក្ខ​របស់​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ឆ្ងឺ​ង​បាតជើង និង​កជើង​ដល់​ទៅ ៣៥% បើ​ធៀប​នឹង​អ្នក​ដែល​មិនបាន​បរិភោគ​ផ្លែ​នេះ​។

៦.​ពួកគេ​ទប់ស្កាត់​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​
​ការសិក្សា​ស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញថា​ការទទួល​ទាន​ទឹក​ផ្លែ​ឈឺរ​រី​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​សរុប​រួមទាំង​ប្រភេទ​អាក្រក់ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា LDL នោះ​គឺជា​គន្លឹះ​ពីព្រោះ​រាល់​ការបន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល ១ ភាគរយ​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​បាន ២% ។ ហើយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​ខ្ពស់​គួរឱ្យ​ព្រួយបារម្ភ ជាពិសេស​ទាក់ទង​នឹង​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​គាំងបេះដូង​។

៧.​ពួកគេ​កាត់បន្ថយ​ការឈឺចាប់​ក្រោយពេល​ហាត់ប្រាណ​
​ពួកគេ​ក៏​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​សឹក និង​ដាច់​រហែក​កោសិកា ពី​ការធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ និង​ជួយ​គាំទ្រ​ដល់​ការស្តារ​សាច់ដុំ​ឡើងវិញ​។ ដោយសារ​មូលហេតុ​នេះ ទឹក​ផ្លែ​ឈឺរ​រី ត្រូវបាន​ពេញនិយម​ដោយ​អត្ត​ព​លិ​ក​អាជីព និង​ប្រកួតប្រជែង​។ ប៉ុន្តែ​វា​អាចជួយ​អ្នកណាម្នាក់​ដែល​សកម្ម​ជាប្រចាំ​៕