Join with Health.com.kh on Telegram

​ចេក​ផ្ទុក​ទៅដោយ​វីតាមីន​និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ចាំបាច់​ដែល​រាងកាយ​របស់​អ្នកត្រូវការ​ដើម្បី​មាន​សុខភាព​ល្អ​។​

​ប៉ុន្តែ​តើ​ពួកគេ​ក៏មាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែរឬទេ​?

​ពិតណាស់​!
​រឿង​សំខាន់បំផុត​មួយ​ក្នុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ គឺ​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក និង​កូន នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ទាំងអស់ ដែល​អ្នក​ទាំងពីរ​ត្រូវការ ដើម្បី​មាន​សុខភាព​ល្អ​។ មាន​ផ្លែឈើ​ជាច្រើន​ដែលមាន​ប្រយោជន៍​ក្នុងការ​ញ៉ាំ​ក្នុងអំឡុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ ហើយ​ចេក​ក៏​ត្រូវបាន​រាប់បញ្ចូល​ដែរ​។ ខាងក្រោម​នេះ​គឺជា​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ទាំង ៨ យ៉ាង​នៃ​ការទទួល​ទាន​ចេក​ពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។

១.​កាត់បន្ថយ​ការ​ចង្អោរ​និង​ឈឺ​ពេលព្រឹក​៖ ចេក ពោរពេញ​ទៅដោយ​វីតាមីន B ជាពិសេស​វីតាមីន B6 ។ វីតាមីន​នេះ មាននៅ​ក្នុង​ថ្នាំ​ប្រឆាំងនឹង​ការចង់​ក្អួត ដែល​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ប្រើ ប្រសិនបើ​ពួកគេ​កំពុង​តស៊ូ​នឹង​ចង្អោរ និង​ក្អួត​។ ពេលខ្លះ ប្រសិនបើ​ការ​ចាញ់កូន​ពេលព្រឹក​របស់​អ្នកមាន​សភាព​ស្រាល ការបន្ថែម​ចេក​១ ឬ ២​ផ្លែ ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជា​វិធី​ដ៏​ល្អ​។​

២.​ជួយ​ក្នុង​ភាពស្លេកស្លាំង​ពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​៖ ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ ជាច្រើន​តស៊ូ​ជាមួយនឹង​កម្រិត​ជាតិ​ដែក​ទាប និង​/​ឬ ភាពស្លេកស្លាំង​។ ការបរិភោគ​ចេក អាចជួយ​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ដែក​ទាំងនោះ​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ ពេលខ្លះ​វា​ចាំបាច់​ក្នុងការ​បន្ថែម​អាហារ​បំប៉ន​ជាតិ​ដែក​។

៣.​ផ្តល់​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក​៖ វា​មាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​សម្រាប់​ការលូតលាស់ និង​ការអភិវឌ្ឍ​របស់​ទារ​ក​។ ខណៈពេលដែល​ម្តាយ​ដែលមាន​ផ្ទៃពោះ​ទាំងអស់​គួរតែ​ទទួលយក​វីតាមីន​មុនពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដែលមាន​ផ្ទុក​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក ចេក​ក៏​អាច​ផ្តល់នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម​មួយចំនួន ដែល​ត្រូវការ​សម្រាប់​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​ផងដែរ​។​

៤.​ជួយ​ដល់​សុខភាព​រំលាយ​អាហារ​៖ ចេក​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ ដែលជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ចាំបាច់​សម្រាប់​ការរំលាយ​អាហារ​បានល្អ​។ ជាតិ​សរសៃ​បន្ថែម​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជួយ​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ​ចលនា​ពោះវៀន​ទៀងទាត់ និង​ជៀសវាង​ការ​ទល់លាមក ដែលជា​រឿង​ធម្មតា​អំឡុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។

៥.​ជំនួយ​ក្នុងការ​អភិវឌ្ឍ​ខួរក្បាល​របស់​ទារក​៖ វីតាមីន B6, ជាតិ​ដែក និង​អាស៊ីត​ហ្វូ​លិ​ក គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​ទាំងអស់ ដែល​ទារក​ត្រូវការ​សម្រាប់​ការលូតលាស់​ខួរក្បាល និង​សរសៃប្រសាទ​។

៦.​ជួយ​ការពារ​ការ​ក្រហាយ​ទ្រូង​៖ ការ​ក្រហាយ​ទ្រូង​អាចមាន​អារម្មណ៍​ដូចជា​ការប្រយុទ្ធ​មិនចេះចប់​នៅពេល​អ្នកមាន​ផ្ទៃពោះ​។ ចេក​ជួយ​រក្សា​កម្រិត​ជាតិ​អាស៊ីត​នៅក្នុង​ក្រពះ និង​បំពង់​អាហារ​របស់​អ្នក ដែល​បន្ទាប់មក​ធ្វើឱ្យ​ក្រហាយ​ទ្រូង​។

៧.​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ​ការជំរុញ​ថាមពល​៖ ចេក​មាន​ជាតិ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត និង​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ ដែល​អាច​ផ្តល់​ថាមពល​ជំរុញ​អ្នក​នៅពេល​អ្នក​អស់កម្លាំង (​ព្រោះ​នៅពេល​អ្នកមាន​ផ្ទៃពោះ​ពេលណា​អ្នក​មិន​អស់កម្លាំង​?) ។ វា​ក៏​អាចធ្វើឱ្យ​អ្នកមាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត នៅពេលដែល​អារម្មណ៍​ឃ្លាន​ភ្លាមៗ​នោះ​។​

៨.​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​សម្ពាធ​ឈាមមាន​ស្ថេរភាព​៖ ចេក​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​មាន​បរិមាណ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់​នៅក្នុង​ពួកគេ​។ ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់​មួយ ដែល​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ប្រើ ដើម្បី​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។ ការបរិភោគ​ចេក​ជាប្រចាំ​អាចជួយ​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​របស់​អ្នក​ពី​ការឡើង​ចុះ​ខ្លាំងពេក​ក្នុងពេល​មាន​ផ្ទៃពោះ​។​

​ខណៈពេលដែល​ចេក គឺជា​ផ្នែក​មួយ​ដ៏​មាន​សុខភាព​ល្អ​នៃ​របប​អាហារ​របស់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ភាគច្រើន​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន (​ឬ​មាន​ហានិភ័យ​ចំពោះ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​) អ្នក​ត្រូវតែ​ប្រយ័ត្ន​ព្រោះ​មាតិកា​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​របស់​ពួកគេ​។​

​ប្រសិនបើ​អ្នក​មិន​នៅក្នុង​ចំណាត់ថ្នាក់​នេះ​ទេ ការបរិភោគ​ចេក ១-២​ដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ គឺជា​វិធី​ដ៏​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​មួយ ដើម្បី​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក និង​កូន​របស់​អ្នក​នូវ​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​សំខាន់ៗ​ជាច្រើន ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ទាំងពីរ​មាន​សុខភាព​ល្អ​៕